Εγκυμοσύνη και «παντοτινά χημικά»: Πώς το έμβρυο επηρεάζεται στα πρώτα στάδια της κύησης

Εγκυμοσύνη και «παντοτινά χημικά»: Πώς το έμβρυο επηρεάζεται στα πρώτα στάδια της κύησης
Advertisement

Νέα μελέτη από τη Δανία διαπιστώνει ότι η έκθεση μίας εγκυμονούσας σε τοξικά PFAS κατά το πρώιμο στάδιο της κύησης επηρεάζει την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος του εμβρύου.

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, συνήθως, για να καταστήσουν προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα.

Advertisement

Ονομάζονται και «παντοτινά χημικά» επειδή συσσωρεύονται στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο. Ολοένα και περισσότερες είναι οι αποδείξεις πως συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος, γενετικές ανωμαλίες, ηπατική νόσο, νεφροπάθεια και μειωμένη ανοσία.

Τα PFAS, γνωστά και ως πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επηρεάζουν τις ορμόνες, την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη μελλοντική αναπαραγωγική του ικανότητα καθώς οι όρχεις αναπτύσσονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sandra Sogaard Tottenborg του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

Οι συνέπειες

«Είναι λογικό πως η έκθεση σε ουσίες που μιμούνται και παρεμβαίνουν στις ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτή τη λεπτή διαδικασία μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα του σπέρματος αργότερα στη ζωή» δήλωσε.

Advertisement

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, εξέτασε το σπέρμα και τις αναπαραγωγικές ορμόνες 864 νέων Δανών. Οι μητέρες τους είχαν δώσει δείγμα αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησής τους. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1996 – 2002.

Παρότι και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες έρευνες, αυτή είναι η πρώτη που εξέτασε την περίπτωση έκθεσης σε περισσότερα από δύο PFAS και τις επιπτώσεις της έκθεσης στην πρώιμη εγκυμοσύνη, όταν και αναπτύσσονται τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δείγματα αίματος των μαμάδων για 15 «παντοτινά χημικά» και βρήκαν επτά σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να τις συμπεριλάβουν στη μελέτη.

Advertisement

Οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε PFAS γέννησαν γιους που στη συνέχεια της ζωής τους είχαν αυξημένα επίπεδα άμορφων σπερματοζωαρίων. Αυτό σημαίνει πως το σπέρμα δεν κολυμπούσε.

Η έκθεση αυτή αύξησε, επίσης, την ποσότητα μη προοδευτικού σπέρματος – σπέρματος που δεν κολυμπάει ευθεία ή κολυμπάει σε κύκλους. Και τα δύο ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: