Τέλος για την πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα – Το νέο έργο που θα την αντικαταστήσει [εικόνες]

Τέλος για την πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα – Το νέο έργο που θα την αντικαταστήσει [εικόνες]
Advertisement

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας θα περάσει η γέφυρα Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε μια ολοκαίνουργια, ασφαλή κατασκευή.

Συμπληρώνονται σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ για την κατασκευή μιας ολοκαίνουργιας γέφυρας στον Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη γέφυρα η οποία εδώ και 20 χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη, ούσα νικημένη από την οξείδωση και τη φθορά.

Advertisement

Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατόπιν συνεδρίασης την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, ενέκρινε τα συμβατικά τεύχη, τους όρους της διακήρυξης και τη συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού για τη δημοπράτηση κατασκευής του έργου με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 4.465.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Νωρίτερα, η επιτροπή είχε αποδεχθεί τη δωρεά της μελέτης του εν λόγω έργου.

Η νέα οδική γέφυρα θα κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα στην υπάρχουσα μεταλλική, αντικαθιστώντας την παλαιά κατασκευή.

H παλιά μεταλλική γέφυρα, η οποία μετρά 126 χρόνια ζωής και αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας του τόπου, θα αποκατασταθεί και θα αξιοποιηθεί ως πεζογέφυρα.

Advertisement

Παράληλλα, προορίζεται να καταστεί χώρος ψυχαγωγίας και πρασίνου, με εργονομικό σχεδιασμό, αναβαθμίζοντας έτσι τον συγκεκριμένο κόμβο που ενώνει την κεντρική με τη νοτιανατολική Λακωνία.

«Με την ολοκλήρωση της νέας γέφυρας, η παλιά μεταλλική θα μετατραπεί σε πεζογέφυρα και θα συνδεθεί με τον αστικό ιστό της Σκάλας, με τρόπο, που ήδη μελετάται στην ΠΕ Λακωνίας.

Η κατασκευή νέας γέφυρας στην Σκάλα, αποτελούσε αίτημα αρκετών δεκαετιών και εμείς το κάνουμε πράξη με εξασφαλισμένη πίστωση 4.465.000 ευρώ.

Advertisement

Σχεδιάζουμε, μελετάμε και υλοποιούμε σημαντικά έργα, υπηρετώντας τους πολίτες της Λακωνίας» είχε αναφέρει πρόσφατα, σε δήλωσή του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Μεταφορών, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες, η νέα γέφυρα θα πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια ασφαλείας και θα αποτελέσει εχέγγυο για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η παλαιά γέφυρα άρχισε να κατασκευάζεται το 1896, με τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές της να είναι Γερμανοί και Ιταλοί αντίστοιχα. Το 2001, κατόπιν ελέγχου από κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη.

Advertisement

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: