Μπορεί μια ζουμερή μπριζόλα να μας φτιάξει τη διάθεση; Ανατροπή από νέα έρευνα

Μπορεί μια ζουμερή μπριζόλα να μας φτιάξει τη διάθεση; Ανατροπή από νέα έρευνα
Advertisement

Αν και διάφορα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας από έρευνες στο παρελθόν, όπως τα αλλαντικά και το πρόχειρο φαγητό, νεότερη μελέτη απενοχοποιεί ένα αγαπημένο τρόφιμο του δυτικού κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, ένα burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή μια ζουμερή μπριζόλα θα μπορούσε να σας φτιάξει τη διάθεση, καθώς το βοδινό κρέας ήταν η μοναδική τροφή που συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, από τα τρόφιμα που εξέτασε η μελέτη.

Advertisement

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι προστατευτικές ιδιότητες του βοδινού κρέατος ενδεχομένως να οφείλονται στα θρεπτικά του συστατικά και ειδικότερα στο σίδηρο και τις βιταμίνες Β, που είναι ήδη γνωστό ότι συμβάλλουν θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επίσης, συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και οι υψηλές ποσότητες της πρωτεΐνης αναδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της κατάθλιψης.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναφέρει μια πιθανή και αιτιώδη επίδραση της κατανάλωσης βοδινού κρέατος στην εμφάνιση της κατάθλιψης» δήλωσε η ερευνητική ομάδα ψυχιάτρων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Advertisement

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα 440 χιλιάδων Βρετανών από τη βάση δεδομένων της βρετανικής Biobank και 45 χιλιάδων ατόμων με κατάθλιψη.

Εστίασαν περισσότερο σε στοιχεία σχετικά με το ποια γονίδια σχετίζονται με την κατανάλωση περισσότερου βοδινού κρέατος. Στη συνέχεια έλεγξαν αν τα ίδια γονίδια σχετίζονται επίσης με τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης.

Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη βοδινού κρέατος μπορεί να είναι προστατευτική έναντι της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Advertisement

Η έρευνα βέβαια είναι ανατρεπτική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα όπως π.χ. ότι η κρεατοφαγία βελτιώνει τη διάθεση, κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.

Επομένως μέχρι να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις από επόμενες έρευνες, συνιστάται να καταναλώνουμε κρέας στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής δηλαδή μια φορά την εβδομάδα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: