Άδικα καταδικασμένος για εμπρησμό αποφυλακίστηκε μετά από 35 χρόνια, χάρη στους Mythbusters

Άδικα καταδικασμένος για εμπρησμό αποφυλακίστηκε μετά από 35 χρόνια, χάρη στους Mythbusters
Advertisement

Ο Τζον Γκάλβαν δεν έπαψε ποτέ να επιμένει πως ήταν αθώος αλλά παρέμεινε πίσω από τα σίδερα των φυλακών σχεδόν 35 χρόνια.

Τελικά αποφυλακίστηκε, εν μέρει χάρη στην επανάληψη ενός παλιού επεισοδίου -του «Hollywood on Trial» του 2005 – των Mythbusters.

Advertisement

Ήταν το Σεπτέμβριο του 1986 όταν δύο αδέρφια σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα διαμέρισμα στο νοτιοδυτικό Σικάγο.

Οι Αρχές στην προσπάθεια να βρουν τον ένοχο του εγκλήματος μίλησαν με όλη τη γειτονία και τελικά συνέλαβαν τον 18χρονο Τζον Γκάλβαν, τον αδελφό του και τον Αρθούρ Αλμεντάρεζ, αναφέρει το Innocenceproject.org.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι αστυνομικοί είπαν στον Γκάλβαν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει σπίτι του αν «κάρφωνε» για το έγκλημα τον Αρθούρ Αλμεντάρεζ, αναφέρει το iflscience.

Advertisement

Τελικά, και οι τρεις ομολόγησαν το έγκλημα και παραδέχθηκαν ότι πέταξαν βόμβα μολότοφ από ένα παράθυρο της πολυκατοικίας.

Λίγες ημέρες αργότερα τόσο ο Τζον όσο και ο Άρθουρ δήλωσαν ότι είχαν ομολογήσει το έγκλημα μετά από σωματική κακοποίηση, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος είπε ότι το ομολόγησε ενώ ήταν μεθυσμένος και χωρίς να του έχουν διαβάσει τα δικαιώματά του.

Ωστόσο και οι τρεις καταδικάστηκαν για φόνο πρώτου βαθμού και εμπρησμό. Κατά τη διάρκεια της ομολογίας του ο Γκαλβάν είχε ισχυριστεί ότι είχε ανάψει τη μολότοφ με ένα τσιγάρο.

Advertisement

Χρόνια αργότερα, όταν ο Γκαλβάν ήταν 39 ετών, παρακολουθούσε στη φυλακή μια επανάληψη ενός επεισοδίου των Mythbusters όπου έδειχναν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ανάψεις μια βόμβα μολότοφ με ένα τσιγάρο.

Ο Γκάλβαν επικοινώνησε με τον δικηγόρο του, ο οποίος κατά σύμπτωση είχε επίσης δει το επεισόδιο, και ερεύνησε περαιτέρω αυτήν την πτυχή της υπόθεσής.

Το 2007, μια ομάδα ερευνητών στο Αμερικανικό Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων και Εκρηκτικών (ATF) εξέτασε το ίδιο πράγμα, αφού μια ομάδα ύποπτων εμπρηστών ισχυρίστηκε ότι οι φωτιές είχαν ξεκινήσει κατά λάθος από άναμα ενός τσιγάρου.

Advertisement

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν 2.000 φορές χρησιμοποιώντας ένα τσιγάρο να βάλουν φωτιά στη βενζίνη αλλά δεν τα κατάφεραν ούτε μια φορά.

Χρησιμοποιώντας εμπειρογνώμονες για να βεβαιώσουν την αδυναμία να πάρει φωτιά η βενζίνη χρησιμοποιώντας τσιγάρο, και αρκετούς μάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο αστυνομικός που πήρε τις καταθέσεις είχε χρησιμοποιήσει βία, η νομική ομάδα του Γκάλβαν κατάφερε να τον αποφυλακίσει.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: