Τα εμβόλια ενάντια στον καρκίνο είναι πιθανά «πριν το 2030», λένε οι ιδρυτές της BioNTech

Τα εμβόλια ενάντια στον καρκίνο είναι πιθανά «πριν το 2030», λένε οι ιδρυτές της BioNTech
Advertisement

Εμβόλια εναντίον του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τους δύο ιδρυτές της BioNTech.

Ο λόγος για τους Uğur Şahin και Özlem Türeci, οι οποίοι συνίδρυσαν την BioNTech, τη γερμανική εταιρεία που συνεργάστηκε με την Pfizer για τη δημιουργία του mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Advertisement

Σύμφωνα με του ίδιους, πρόσφατες ανακαλύψεις τροφοδοτούν την αισιοδοξία τους για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Türeci, η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί έτσι ώστε να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για επίθεση σε καρκινικά κύτταρα.

Σε ερώτηση για το πότε τα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς, ο καθηγητής Sahin δήλωσε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Advertisement

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια mRNA για τον καρκίνο και πριν από την πανδημία, αλλά η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή εμβολίων για τον κορωνοϊό λόγω της επείγουσας κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Η Türeci δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, «ανταποδίδει στο έργο μας για τον καρκίνο».

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά προς το παρόν έχει ακόμα να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια.

Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν τους όγκους μπορεί να είναι γεμάτα με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι και τους υγιείς ιστούς.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: