Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία που φοβίζει ακόμα και τους πιο ικανούς οδηγούς [εικόνες + βίντεο]

Αυτός είναι ο «Δρόμος του Θανάτου» στην Τουρκία που φοβίζει ακόμα και τους πιο ικανούς οδηγούς [εικόνες + βίντεο]
Advertisement

Οι απότομες στροφές με τη μηδενική ορατότητα και τα δεκάδες στενά τούνελ εκτινάζουν τον βαθμό επικινδυνότητας του δρόμου και προκαλούν τρόμο στους οδηγούς.

Τις περισσότερες φορές τα ταξίδια με το αυτοκίνητο αποδεικνύονται αναζωογονητικά και ιδιαίτερα χαλαρωτικά, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να αποδράσουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να επανασυστηθούν με τη φύση.

Advertisement

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες διαδρομές που, μολονότι είναι προικισμένες με ατελείωτη ομορφιά, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και ως εκ τούτου απαιτούν τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tas Yolu, ο «Πέτρινος Δρόμος» ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία (Erzincan) στην Ανατολική Τουρκία, ανάμεσα στις πόλεις Kemaliye και Divriği (σ.σ. στα ελληνικά Τεφρίκη).

Η κατασκευή του δρόμου δεν αποτέλεσε μια εύκολη υπόθεση, όπως μαρτυράται και από τα 132 χρόνια που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωσή του. Ειδικότερα, η κατσκευή του ξεκίνησε το 1870, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας των ντόπιων να συνδέσουν την περιφέρεια Kemaliye με την Κεντρική Ανατολία.

Advertisement

Επικουρούμενοι από το κράτος, οι ντόπιοι άρχισαν να σμιλεύουν με πρωτόγονα εργαλεία τους βράχους του «Σκοτεινού Φαραγγιού» (Karanlik Kanyon), καταφέρνοντας να δημιουργήσουν – σε πρώτη φάση – ένα μονοπάτι, το πλάτος του οποίου παρείχε πρόσβαση μόνο στους πεζούς.

Με μήκος 7 χλμ. ο δρόμος σήμερα ενδείκνυται για όσους αναζητούν την περιπέτεια, μιας και έχουν την ευκαιρία να συστηθούν με τους επιβλητικούς βράχους ύψους 500 μέτρων που «κρέμονται» πάνω από τους οδηγούς και πλαισιώνουν τον ποταμό Ευφράτη.

Παράλληλα, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της αδρεναλίνης, οι οποίοι μπορούν να βιώσουν την εμπειρία του wingsuit flying και του επίσης extreme σπορ base jumping.

Τα παραπάνω αποτελούν την όμορφη πλευρά του Tas Yolu, το οποίο, όμως, έχει και ένα… σκοτεινό πρόσωπο που αποθαρρύνει ακόμα και τους πιο ικανούς οδηγούς.

Advertisement

Πρόκειται για τα 38 στενά τούνελ και τις ατελείωτες απότομες στροφές που σε συνδυασμό με την απουσία στηθαίων ασφαλείας συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό.

Ενδεικτικό των κινδύνων που ενέχει ο Πέτρινος Δρόμος της Τουρκίας ήταν και ένα άρθρο της ιστοσελίδας www.dangerousroads.org που τον χαρακτήρισε ως τον πιο επικίνδυνο δρόμο στον κόσμο, μπροστά ακόμα και από το ορεινό τούνελ Guoliang στην Κίνα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα του δρόμου έχει κρούσει και ο Ragıp Güneysu, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης του Kemaliye, το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Advertisement

«Ξεχάστε την οδήγηση. Πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί λένε ότι τους… κόβονται τα πόδια από τον φόβο».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: