Θεσσαλονίκη: Η συμμορία των «Γκουσγκούνη», «Αλέφαντου» και τα χρυσά Rolex

Θεσσαλονίκη: Η συμμορία των «Γκουσγκούνη», «Αλέφαντου» και τα χρυσά Rolex
Advertisement

Η φήμη τους στους τσιγγάνικους καταυλισμούς αλλά και στα κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης προηγείτο των ονομάτων τους.

Ντυμένοι στην πένα με επώνυμες φίρμες, χρυσά Rolex, με τατουάζ σε εμφανή σημεία, κυκλοφορούσαν και συμπεριφέρονταν σαν μεγαλοπαράγοντες. Πάντα πρώτο τραπέζι πίστα, πλήρωναν με μετρητά και πετούσαν τα πανέρια λουλούδια… με τα καφάσια.

Advertisement

Ήταν γνωστοί με τα προσωνύμια τους. Ο “Γκουσγκούνης”, ο “Αλέφαντος” και ο “Μπρέικο”. Προσωπικότητες που δεν περνούσαν απαρατήρητες. Αδυναμία τους, τα ακριβά ρολόγια, από Rolex μέχρι Vacheron Constantin και τα επώνυμα κοσμήματα σε χρυσό και ασήμι.

Την περασμένη Παρασκευή και ώρα 04.45 τα παραπάνω τρία πρόσωπα μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών θα πραγματοποιούσαν ένα κινηματογραφικό “χτύπημα” σε κοσμηματοπωλείο στο Ελευθέριο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, για το οποίο είχαν μάθει ότι διέθετε εκλεκτά κομμάτια μεγάλης αξίας.

Επιβαίνοντας σε Ι.Χ. σκούρου χρώματος και σε ένα φορτηγό, γκρι χρώματος, τα μέλη της συμμορίας προσέγγισαν το κοσμηματοπωλείο και εν συνεχεία, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, πραγματοποίησαν οπισθοπορεία με το φορτηγό, με σκοπό να το ρίξουν πάνω στην πλευρική βιτρϊνα του κοσμηματοπωλείου.

Advertisement

Αμέσως μετά μπούκαραν μέσα στο κατάστημα και, αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους, αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών συνολικής αξίας 121.000 ευρώ, προκαλώντας παράλληλα φθορές ύψους 5.000 ευρώ, κατά δήλωση του κοσμηματοπώλη.

Ταυτόχρονα, οι τσιλιαδόροι τους, οι οποίοι επέβαιναν στο Ι.Χ παρείχαν άμεση και καθοριστική συνδρομή στους συναυτουργούς τους, δια της εποπτείας του περιβάλλοντα χώρου για την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων και της παροχής ενός δυνητικά εφεδρικού μέσου διαφυγής από το σημείο τέλεσης ως άνω αξιόποινων πράξεων.

Δύο γείτονες έγιναν άθελά τους αυτόπτες μάρτυρες της κινηματογραφικής διάρρηξης, ωστόσο δεν κατάφεραν να τους εμποδίσουν, διότι μέλη της συμμορίας κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους.

Advertisement

Από την έρευνα των αστυνομικών αρχών προέκυψε ότι η ίδια συμμορία σχετίζεται και με ένα ακόμη “χτύπημα” σε άλλο κοσμηματοπωλείο, συγκεκριμένα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Η μεθοδολογία δράσης (modus operandi) που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ληστείας στο κοσμηματοπωλείο στο Καλοχώρι ταυτίζεται με την αντίστοιχη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι δράστες της διάρρηξης στο κοσμηματοπωλείο στο Ελευθέριο Κορδελιό, ήτοι η κλοπή εκ των προτέρων οχημάτων κατάλληλων για την πραγμάτωση των εγκληματικών σκοπών τους σκοπών, η κατοχή εφεδρικών οχημάτων, η κατανομή ρόλων μεταξύ των δραστών (φυσική αυτουργία, επιτήρηση περιβάλλοντα χώρου, «συνοδεία» εφεδρικού αλλά και «επιχειρησιακού» οχήματος κ.λ.π.), εμπρησμός «επιχειρησιακού» οχήματος κ.λ.π.

Μάλιστα, τόσο στην περίπτωση της ληστείας σε βάρος του κοσμηματοπωλείου στο Καλοχώρι όσο και στην περίπτωση της διάρρηξης στο κοσμηματοπωλείο στο Ελευθέριο Κορδελιό οι κινήσεις των «επιχειρησιακών» και «συνοδευτικών» οχημάτων και οι κατά περίπτωση εμπρησμοί και εγκατάλειψη τους έλαβαν χώρα στην περιοχή του Κορδελιού, που αποτελεί και τόπο κατοικίας του “Μπρέικο”.

Advertisement

Και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για κοσμηματοπωλεία με χρηματοκιβώτια θεατά εν μέρει στο κοινό, ευρισκόμενα σε κεντρικές οδούς του Καλοχωρίου και του Κορδελιού, αντίστοιχα, που προσέδιδε ποικίλες δυνατότητες διαφυγής στους δράστες, αλλά και το γεγονός ότι οι εμπρησμοί των «επιχειρησιακών» οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο αξιόποινες πράξεις έλαβαν χώρα στην ίδια ακριβώς περιοχή (απόμερη περιοχή του Κορδελιού Θεσσαλονίκης).

Η συνήγορος του «Μπρέικο» που φέρεται να έχει αρχηγικό ρόλο στη συμμορία, κυρία Ανθούλα Ανάσογλου, ανέφερε τα εξής: «Δυστυχώς είναι σύνηθες το φαινόμενο να σχηματίζοναι δικογραφίες με αόριστες υποθέσεις και έωλα εξαγώγιμα συμπεράσματα, με μοναδικό στόχο τη βιαστική υποβολή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, χωρίς όμως αντικειμενικά ευρήματα και δεδομένα.

Ως υπεράσπιση χρησιμοποιήσαμε κάθε πρόσφορο μέσο για την αντιμετώπιση μιας κατηγορίας, γεμάτης αντιφάσεις και λογικά κενά. Ευτυχώς, οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης έπεισαν εισαγγελέα και ανάκριτη και ο εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: