«Το κοκτέιλ γρίπη και κορωνοϊός θα είναι δύσκολο» -Τι φοβούνται οι ειδικοί

Advertisement

Για ένα νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού μιλούν οι ειδικοί ενόψει Νοεμβρίου, με τα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ1.1 που βρέθηκαν στην Ελλάδα να προβληματίζουν.

Για πρώτη φορά την προηγούμενη εδομάδα, ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 10 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1 σε Αθήνα και Κρήτη, κατά την από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Advertisement

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Eίναι θετικό το ότι οι παραλλαγές είναι «παιδιά» της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενά κύματα. Kάτι που κάνει την πανδημία πιο προβλέψιμη».

Λίγες ώρες πριν την δημοσίευση της νέας επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε για μία έκρηξη κρουσμάτων κατα τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ωστόσο καθησύχασε πως δεν δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία.

«Ανάγκη για εμβολιασμό -Δεν αναμένονται άλλες δόσεις εμβολίου»

«Δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τους 150 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, να και παραδέχτηκε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί».

Advertisement

Μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν αναμένεται να γίνουν άλλες δόσεις εμβολίου για φέτος, μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», ενώ σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να βγει σύσταση για εμβολιασμό στους κάτω των 60 ετών».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως «είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει η πανδημία», επισημαίνονται πως «ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με τη γρίπη που ξεκινάει το χειμώνα, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα».

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ και ας μην αρέσει σε κανέναν. Ο καιρός έχει βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Ο5 στο 97% των φορέων κορωνοϊού. Οι υποπαραλλαγές τις όμικρον είναι πάνω από 300. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την πορεία του κορωνοϊού, κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει», τόνισε η κ. Παγώνη για την πορεία της πανδημίας και τις υποπαραλλαγές.

Advertisement

«Να εμβολιαστεί ο κόσμος -Το κοκτέιλ γρίπη & κορωνοϊός θα είναι δύσκολο»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απάντησε σχετικά με τη γρίπη και ανέφερε, ότι «τα κρούσματα γρίπης θα είναι ακόμη περισσότερα μετά τον Νοέμβριο, ειδικότερα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Για αυτό λέμε ότι όσοι μπορούνε να πάνε να εμβολιαστούν τώρα, ούτως ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτή την κατάσταση. Το κοκτέιλ γρίπη και κορωνοϊός θα είναι δύσκολο για όποιον το έχει, ειδικότερα αν είναι πάνω από 60 ετών, αν έχει υποκείμενα νοσήματα και αν έχει διάφορα προβλήματα υγείας».

«Τα στελέχη που υπάρχουν τώρα δεν είναι σαν της παραλλαγής Δέλτα που ήταν η χειρότερη, καθώς είχαμε πολλές διασωληνώσεις και θανάτους. Τα μέχρι τώρα στελέχη αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και είναι αντιμετωπίσιμο», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Advertisement

Για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόνισε: «Οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά πρέπει να κάνουν και οι κάτω των 60 που έχουν υποκείμενα.

Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Οσοι έχουν κάνει 4-5 εμβόλια θα πρέπει να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αν το έχουν κάνει δεν χρειάζεται να το ξανακάνουν, είναι προστατευμένοι για τους υπόλοιπους 9 με 12 μήνες».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: