Πωλείται ολόκληρο χωριό έναντι 260.000 ευρώ: Με 44 σπίτια, ξενοδοχείο, πισίνα και εκκλησία! [εικόνες + βίντεο]

Πωλείται ολόκληρο χωριό έναντι 260.000 ευρώ: Με 44 σπίτια, ξενοδοχείο, πισίνα και εκκλησία! [εικόνες + βίντεο]
Advertisement

Πόσα θα δίνατε για να αγοράσετε ένα εγκαταλελειμμένο ισπανικό χωριό; Σίγουρα όχι μόνο 260.000 ευρώ- όσο δηλαδή κοστίζει ένα δυάρι στη Μαδρίτη.

Κι όμως αυτή είναι η τιμή για το Salto de Castro, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισπανία και το οποίο διαθέτει 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μία εκκλησία και μία πισίνα, και έχει βγει προς πώληση από τον σημερινό ιδιοκτήτη.

Advertisement

Το χωριό είναι χτισμένο σε 65.000 τετραγωνικά μέτρα κατά μήκος των κορυφών στην επαρχία Ζαμόρα, κοντά στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία. Όμως, παρά τη γραφική του τοποθεσία, δεν έχει ούτε έναν κάτοικο και είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Γιατί το αγόρασε ο σημερινός ιδιοκτήτης του

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του, ο οποίος το αγόρασε το 2000 από την Iberdrola (εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), είχε σκοπό να το μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο.

Ωστόσο, η κρίση της ευρωζώνης, δεν τους επέτρεψε να αντέξουν το κόστος για τη μετατροπή του Salto de Castro σε θέρετρο διακοπών, και έκτοτε παραμένει εγκαταλελειμμένο. Τώρα, στα 80 του, ο ιδιοκτήτης – ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί – θέλει να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα στα χέρια ενός άλλου ιδιοκτήτη.

Advertisement

Ο Ρόνι Ροντρίγκεζ, ο οποίος εργάζεται για την Royal Invest – την εταιρεία που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη – δήλωσε στο BBC: «Ο ιδιοκτήτης είχε το όνειρο να έχει ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά όλα τέθηκαν σε αναμονή. Θα ήθελε ακόμα να πραγματοποιηθεί το σχέδιο».

Το χωριό περιλαμβάνεται στην ισπανική ιστοσελίδα λιανικής πώλησης ακινήτων Idealista. Εκεί, ο ιδιοκτήτης λέει ότι δεν ήταν ποτέ σε θέση να αντέξει οικονομικά την συντήρηση του οικισμού. «Πουλάω επειδή είμαι ένας κάτοικος της πόλης και δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά την συντήρηση» λέει.

Η σελίδα λιανικής πώλησης φέρεται να έχει λάβει πάνω από 50.000 προβολές και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 300 ατόμων από τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Ρωσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ροντρίγκεζ, ένα άτομο έχει ήδη δώσει προκαταβολή.

Advertisement

Εκτός από τις 44 κατοικίες, ο μελλοντικός νέος ιδιοκτήτης θα έχει πλέον στην κατοχή του ένα μπαρ, μια εκκλησία, ένα σχολείο με αρκετές αίθουσες διδασκαλίας, έναν στρατώνα που χρησιμοποιούσε η Πολιτοφυλακή, αθλητικούς χώρους και μια πισίνα – για να τα αξιοποιήσει όπως θέλει.

Στο παρελθόν, ο ιδιοκτήτης του είχε προσπαθήσει ξανά να το πουλήσει, ωστόσο ζητούσε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφερθεί κανένας αγοραστής. Η τιμή έκτοτε έχει πέσει κατακόρυφα και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι αρκετά από τα κτίρια έχουν υποστεί βανδαλισμούς από τότε που εγκαταλείφθηκαν.

Πλέον, η ζητούμενη τιμή είναι στα 260.000 ευρώ, η οποία αντιστοιχή περίπου με την τιμή ενός δυαριού στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο αγοραστής θα χρειαστεί πολύ περισσότερα για να ανακαινίσει το χωριό.

Advertisement

Η Idealista αναφέρει: «Η επένδυση που απαιτείται προκειμένου το χωριό να γίνει 100% λειτουργικό και να καταστεί κερδοφόρο δε θα ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Η ιστορία του χωριού

Το Salto de Castro χτίστηκε αρχικά από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberduero για να στεγάσει τους εργάτες που κατασκεύασαν την κοντινή δεξαμενή από τη δεκαετία του 1950. Αλλά μόλις ολοκληρώθηκε η δεξαμενή, οι εργάτες έφυγαν από το χωριό και μέχρι τη δεκαετία του 1980, είχε εγκαταλειφθεί πλήρως.

Τώρα, η περιοχή γύρω από το χωριό είναι γωνστή ως «άδεια Ισπανία» λόγω του αραιού πληθυσμού της και των αγροτικών περιοχών που στερούνται πολλών υπηρεσιών που υπάρχουν σε άλλες πόλεις.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: