Τέλος στη «λειτουργία πτήσης»: Θα μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο με 5G στα αεροπλάνα

Θα είναι ασφαλές αλλά όχι δωρεάν

Τέλος στη «λειτουργία πτήσης»: Θα μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο με 5G στα αεροπλάνα
Advertisement

Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι επιβάτες όταν το αεροπλάνο πρόκειται να απογειωθεί είναι να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα θέσουν σε «λειτουργία πτήσης».

Αλλά αυτή η οδηγία πρόκειται οσονούπω να αποτελέσει παρελθόν σύμφωνα με την El Pais. Κι αυτό επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες για τη νέα τηλεφωνία 5G που θα επιτρέψει την κινητή συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Advertisement

Στην πράξη, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους πελάτες να πραγματοποιούν και να δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα όπως ακριβώς θα έκαναν στο έδαφος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπηρεσία θα παρέχεται με τη χρήση ειδικού δικτυακού εξοπλισμού που ονομάζεται picocellular και συνδέει το δίκτυο κατά τη διάρκεια της πτήσης με το έδαφος μέσω δορυφόρου.

«Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Advertisement

Με τα νέα δεδομένα οι ταξιδιώτες θα μπορούν να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, αυτά θα λειτουργούν μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και μόνο εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή, εάν το κρίνει σκόπιμο. «Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Breton.

Θα είναι ασφαλές αλλά όχι δωρεάν

Όμως, το γεγονός ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο αεροπλάνο δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν.

Advertisement

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και, εάν είναι απαραίτητο, και οι αεροπορικές εταιρείες θα χρεώνουν ένα ειδικό τέλος, καθώς κατά τη διάρκεια της σύνδεσης μπορεί να χρησιμοποιούνται δίκτυα στο έδαφος σε περισσότερες από μία χώρες, γεγονός που θα δημιουργήσει χρεώσεις περιαγωγής.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις για την εγκατάσταση του εξοπλισμού για τη σύνδεση των επίγειων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με τα αεροσκάφη εν πτήσει μέσω δορυφόρου.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: