Ακύρωση σε δεκάδες χιλιάδες πρόστιμα για τον κορωνοϊό ως «ασαφή»

Ακύρωση σε δεκάδες χιλιάδες πρόστιμα για τον κορωνοϊό ως «ασαφή»
Advertisement

Πάνω από 33.000 πρόστιμα για τον κορωνοϊό θα αποσυρθούν ή θα αποζημιωθούν στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, αφού δικαστήριο τα έκρινε άκυρα.

Μια αυστραλιανή ομάδα νομικής υπεράσπισης αμφισβήτησε τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας με την αιτιολογία ότι ήταν «πολύ ασαφή».

Advertisement

Τα πρόστιμα «μη συμμόρφωσης» είχαν βεβαιωθεί για μια σειρά υποτιθέμενων παραβάσεων – από τη χρήση αυτοκινήτου μέχρι τη συμμετοχή σε δημόσιες συγκεντρώσεις και κυμαίνονταν από 1.000 δολάρια Αυστραλίας (650 ευρώ) μέχρι 3.000 δολάρια Αυστραλίας (1.950 ευρώ).

Τελικά, δικηγόροι της κυβέρνησης παραδέχθηκαν ότι τα πρόστιμα δεν πληρούσαν τις νομικές απαιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Λίγο μετά την έκδοση της απόφασης, η αρμόδια επιτροπή απέσυρε 31.121 από τα 62.138 πρόστιμα.

Σε ανακοίνωσή της, η Revenue NSW δήλωσε ότι έθεσε ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Advertisement

Ωστόσο, ενώ δήλωσε ότι θα αποσύρει τα πρόστιμα «μη συμμόρφωσης», πρόσθεσε ότι η απόφαση «δεν σημαίνει ότι τα αδικήματα δεν διαπράχθηκαν».

Το Νομικό Κέντρο Redfern (RLC), το οποίο άσκησε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαιρέτισε την απόφαση ως «σημαντική νίκη».

Πριν την απόφαση, η δικηγόρος του κέντρου Σαμάνθα Λι δήλωσε ότι «η υπόθεση αυτή αφορά κάτι περισσότερο από τα πρόστιμα δύο ανθρώπων. Πρόκειται για την ανάγκη να εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας».

Το RLC ισχυρίστηκε επίσης ότι τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν δυσανάλογα σε άτομα που ζουν σε φτωχότερες περιοχές, λέγοντας ότι οι στατιστικές «δείχνουν ότι η πλειονότητα των προστίμων επί Covid-19 βεβαιώθηκε σε άτομα που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και περιοχές με μεγάλο ποσοστό πληθυσμών Πρώτων Εθνών».

Advertisement

Ανεξάρτητη επανεξέταση της ανταπόκρισης της Αυστραλίας στην πανδημία Covid-19 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες – μεταξύ άλλων – «σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος».

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι Αυστραλοί που ανήκουν στο χαμηλότερο 20% της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid-19 από ό,τι εκείνοι που ανήκουν στο ανώτερο 20%.

Οι πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίοι περιλάμβαναν περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού και απαγορεύσεις στα ταξίδια μεταξύ των πολιτειών.

Advertisement

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης τα διεθνή ταξίδια για σχεδόν δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Η Νέα Νότια Ουαλία βιώνει επί του παρόντος το τρίτο κύμα Covid-19, με την πολιτεία να καταγράφει περισσότερα από 31.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: