Μπλόκο στην Αττική Οδό – Σε ποια αυτοκίνητα «ξηλώνουν» τις πινακίδες

Μπλόκο στην Αττική Οδό – Σε ποια αυτοκίνητα «ξηλώνουν» τις πινακίδες
Advertisement

Ισχυρή αστυνόμευση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Αττική Οδό, με την Τροχαία να βάζει στο στόχαστρο όσους παρεμποδίζουν το έργο των οχημάτων επείγουσας ανάγκης.

Ως ένα καθοριστικής σημασίας έργο που θα έλυνε τον «γόρδιο δεσμό» της κυκλοφορικής ασφυξίας στην πρωτεύουσα αντιμετωπίστηκε κατά τα εγκαίνιά της (2001) η Αττική Οδός, ο σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος του Λεκανοπεδίου.

Advertisement

Αναμφίβολα, η Αττική Οδός έχει επιτρέψει στους οδηγούς να αποφεύγουν την έντονα κυκλοφοριακά επιβαρυμένη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποια διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου η κυκλοφορία στον αστικό αυτοκινητόδρομο διεξάγεται μετ’ εμποδίων, λόγω του μεγάλου όγκου οχημάτων που εισέρχονται σε αυτόν.

Το να αντιμετωπίζει κανείς καθυστερήσεις, ενώ έχει πληρώσει διόδια, σίγουρα δεν αποτελεί μία ευχάριστη κατάσταση. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί δικαιολογία για την υιοθέτηση μίας ασυνείδητης οδικής συμπεριφοράς.

Advertisement

Ειδικότερα, πολλοί οδηγοί, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την κίνηση στην Αττική Οδό δεν διστάζουν να εισέλθουν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, δίχως λόγο τη Λ.Ε.Α., εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων τους.

Αυτή η ασυνείδητη – αν όχι εγκληματική – συνήθεια πολλών οδηγών δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις αστυνομικές αρχές οι οποίες εδώ και αρκετούς μήνες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την επιβολή της τάξης στον κλειστό αστικό αυτοκινητόδρομο.

Advertisement

Όσοι κινείστε κατά τις πρωινές ώρες στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι λίγο πριν την έξοδο για Ν. Ηράκλειο υπάρχει ισχυρή αστυνομική αστυνόμευση, με τα περιπολικά της Τροχαίας να «οργώνουν» ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου, σε αναζήτηση των παρανομούντων οδηγών.

Όσοι πιαστούν στα «δίχτυα» των αστυνομικών αρχών, έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου, λαμβάνοντας πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, την ίδια που βλέπουν τις πινακίδες τους να… ξηλώνονται, ενώ χάνουν και το δίπλωμα οδήγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο κατάληψης της Λ.Ε.Α. παρατηρείται έντονα και στη Λεωφ. Κηφισού, κάτι που φυσικά… γνωρίζουν οι αρχές, με αποτέλεσμα να στήνουν μπλόκα, ιδιαίτερα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Advertisement

Ποιοι επιτρέπεται να κινούνται στη Λ.Ε.Α.

Μολονότι οι περισσότεροι γνωρίζουν τις περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η στάθμευση στη Λ.Ε.Α., εμείς τους υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, «η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών». Οποιαδήποτε άλλη χρήση της Λ.Ε.Α απαγορεύεται, εξαιρουμένων των παρακάτω περιπτώσεων:

Αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν σας σταματήσει η Τροχαία.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: