Δεν διαβάζετε λάθος: Η Samsung εγκαταλείπει τη Samsung και θα βασίζεται στη Samsung για να φτιάχνει επεξεργαστές Samsung

Δεν διαβάζετε λάθος: Η Samsung εγκαταλείπει τη Samsung και θα βασίζεται στη Samsung για να φτιάχνει επεξεργαστές Samsung
Advertisement

Samsung εναντίον… Samsung; Ή, με άλλα λόγια, οδεύουμε προς «σχίσμα» μεταξύ του τομέα κινητών της Samsung και του τμήματος επεξεργαστών και τσιπ του γιγάντιου νοτιοκορεατικού ομίλου;

Ο τομέας κινητής τηλεφωνίας της Samsung (Mobile Communications Business – MX) βασίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα «αδελφό τμήμα» για τους επεξεργαστές και τα τσιπ της στα κινητά τηλέφωνα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Advertisement

Ο λόγος για τον τομέα Samsung LSI Businesss που αναπτύσσει τους επεξεργαστές για κινητά (System on Chip – SoC) Exynos.

Ήδη, η σειρά Galaxy S23 της Samsung, που αναμένεται να παρουσιαστεί το Φεβρουάριο, θα «φοράει», αντί για Exynos, τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 της Qualcomm σε όλες τις αγορές, περιλαμβανομένης της ελληνικής.

Παράλληλα, ο νοτιοκορεατικός ιστότοπος Elec αναφέρει ότι η Samsung έχει δημιουργήσει μια ομάδα ανάπτυξης chipset (AP) στο πλαίσιο του τομέα κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας.

Advertisement

Η ομάδα ανάπτυξης chipset της Samsung φέρεται να διευθύνεται από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Choi Won-joon. Ο Choi εντάχθηκε στη Samsung το 2016 προερχόμενος από την αμερικανική πολυεθνική Qualcomm.

Ο τομέας Samsung System (LSI) σχεδιάζει και παράγει Exynos τόσο για τον τομέα των κινητών τηλεφώνων, όσο και για άλλους πελάτες όλα αυτά τα χρόνια, όπως τη Meizu και τη Vivo.

Οι πηγές της Elec υποδηλώνουν ότι ο πιο πιθανός λόγος για τη σύσταση μιας ομάδας ανάπτυξης chipset εντός του τμήματος κινητής τηλεφωνίας θα ήταν για να αναπτύξει τους δικούς της επεξεργαστές smartphones για συσκευές Galaxy, χωρίς να έχει σχέσεις με τον τομέα LSI, όπως τόνιζαν στον ιστότοπο πηγές με γνώση του θέματος.

Advertisement

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι η Samsung έχει φιλόδοξα σχέδια για τα chipset που χρησιμοποιεί στα δικές της συσκευές.

Το Μάιο εμφανίστηκαν αναφορές ότι η Samsung εργαζόταν σε ένα φιλόδοξο chipset «αποκλειστικό για Galaxy» για το 2025 και ότι για το λόγο αυτό δε θα χρησιμοποιήσει τους επεξεργαστές Exynos για το 2023 και το 2024, καθώς αποδείχθηκαν κατώτεροι του αναμενομένου.

Η Samsung έκτοτε υπέγραψε συμφωνία με την Qualcomm για τη χρήση επεξεργαστών Snapdragon παγκοσμίως στα ακριβότερα Galaxy μοντέλα, αρχής γενομένης από τη σειρά Galaxy S23 του επόμενου έτους.

Advertisement

Μια εσωτερική ομάδα ανάπτυξης chipset εγείρει πολλά ερωτήματα. Αυτά τα chipset θα εξακολουθούν να παράγονται από τον έτερο τομέα του νοτιοκορεατικού ομίλου Samsung Semiconductor ή θα μπορούσαν να παράγονται από την ταϊβανέζικη πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και σχεδιασμού ημιαγωγώνTSMC;

Οι νέοι επεξεργαστές θα εξακολουθούν να ενσωματώνουν την τεχνολογία γραφικών της αμερικανικής εταιρείας AMD; Τι σημαίνει αυτό για τους επεξεργαστές Exynos της Samsung LSI; Θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς η Samsung αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν ρωτήθηκε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: