Τζανάκης: Αναμένεται τσουνάμι γρίπης – Ενδεχομένως και 100.000 κρούσματα τη μέρα τον Γενάρη

Εξαιρετικά άσχημη περιέγραψε την κατάσταση με τον κορωνοϊό αυτή τη στιγμή στην Κίνα

Τζανάκης: Αναμένεται τσουνάμι γρίπης – Ενδεχομένως και 100.000 κρούσματα τη μέρα τον Γενάρη
Advertisement

Για τη γρίπη και τους αναπνευστικούς ιούς στην Ελλάδα, αλλά και τα δυσοίωνα νέα που φτάνουν από την Κίνα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως  ο εφησυχασμός μετά από σχεδόν τρία χρόνια κορωνοϊού έχει συμβάλει στην εξάπλωση των ιώσεων, με τη γρίπη αυτή τη στιγμή να είναι πρώτη σε συχνότητα στην Ελλάδα και πριν τον κορωνοϊό.

Advertisement

«Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις λίγο πιο μπροστά από ό,τι συνήθως. Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει “κεφάλι” από τον κορωνοϊό, οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV.

Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας.

Advertisement

Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνας και τις μάσκες για τον Covid και ιδιαιτέρως τα παιδάκια που είναι μέχρι στιγμής έως πέντε ετών, μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

«Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων αποδείχτηκε έωλη στην Κίνα. Αποφάσισαν, λοιπόν, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά η Κίνα είναι μια χώρα αχανής και όχι σωστά οργανωμένη υγειονομικά. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα ξεσπάσει δεν ξέρω αν είναι σε θέση η Κίνα να το αντιμετωπίσει υγειονομικά.

Πρόκειται για μια χιονοστιβάδα με παγκόσμιες επιπτώσεις. Διότι, καλώς ή κακώς, οι Κινέζοι προμηθεύουν τον πλανήτη με πάρα πολλά είτε αγαθά τεχνικής φύσεως, είτε και τρόφιμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι επίπτωση θα έχει σε όλους μας από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής ένα ενδεχόμενο, ας το πούμε, μπλακάουτ της κινεζικής οικονομίας οφειλόμενο σε μια υγειονομική κρίση.

Advertisement

Επομένως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί στην Κίνα, όπως εξελίσσεται σε μας σαν μια ήπια αναπνευστική αρρώστια. Ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο έχει επιπτώσεις μόνο στους υπερήλικες και σε όσους είναι ανοσολογικά ευάλωτοι» σημείωσε.

Για τα εμβόλια της γρίπης τόνισε ότι έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να σε προφυλάξουν από την εκδήλωση βαριάς νόσησης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα.

Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: