«Σούπερ μύκητας» ανθεκτικός στα φάρμακα βρέθηκε για πρώτη φορά σε πολιτεία των ΗΠΑ

Advertisement

Ένας ανθεκτικός στα φάρμακα «σούπερ» μύκητας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτεία του Μισισιπή, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.

Επτά ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία για Candida auris (C. auris) από τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή (UMMC).

Advertisement

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο C. auris είναι «ένας αναδυόμενος μύκητας που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για την υγεία».

Η λοίμωξη, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ανθεκτική σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε άτομα που ήδη υποβάλλονται σε θεραπεία για πολλαπλές σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που είχαμε τοπικό κρούσμα στο Μισισιπή», δήλωσε ο Dr. Bhagyashri Navalkele, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του UMMC. «Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι βλέπουμε αυτόν τον μύκητα».

Advertisement

Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα κρούσματα C. auris οφείλονται σε τοπική εξάπλωση εντός και μεταξύ εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην ίδια πόλη ή πολιτεία.

Ο μύκητας στο Μισισιπή φέρεται να εμφανίστηκε σε μονάδα μακροχρόνιας, οξείας περίθαλψης.

Κατά την ταξινόμηση των κρουσμάτων, οι αξιωματούχοι υγείας πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ των λοιμώξεων και των «αποικιών», που αναφέρεται στην παρουσία μικροοργανισμών που δεν έχουν ακόμη προκαλέσει λοίμωξη.

«Ο αποικισμός σημαίνει ότι μπορεί να είσαι σιωπηλός φορέας του μύκητα και μπορεί να γίνει ενεργός λοίμωξη αργότερα», δήλωσε ο Dr. Navalkele.

Advertisement

«Εάν διαπιστωθεί ότι έχετε αποικία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας γνωρίζει σχετικά, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως προφυλάξεις απομόνωσης και να ξεκινήσουν την κατάλληλη θεραπεία όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης».

Από τους επτά ασθενείς του Μισισιπή, δύο είχαν επιβεβαιωθεί ως μολυσμένοι, δύο είχαν αποικία και τρεις είχαν εκτεθεί στον C. auris.

Ο C. auris είναι συχνά πολυανθεκτικός, δηλαδή ανθεκτικός σε πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Advertisement

Ο μύκητας είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να ταυτοποιηθεί λανθασμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία.

Σε όλες τις ΗΠΑ, τα κρούσματα του C. auris φαίνεται να έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2013 και 2016, αναφέρθηκαν μόλις 63 κρούσματα σε τέσσερις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Το 2022, είχαν εντοπιστεί 1.440 κρούσματα σε 22 πολιτείες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: