Πώς η Tesla πάει να σκοτώσει τον ανταγωνισμό -Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στην αυτοκινητοβιομηχανία

Πώς η Tesla πάει να σκοτώσει τον ανταγωνισμό -Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στην αυτοκινητοβιομηχανία
Advertisement

Η μείωση κατά 20% των τιμών στα ηλεκτρικά μοντέλα της Tesla, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πολλοί ανταγωνιστές της αμερικανικής φίρμας, θα αναγκαστούν να ρίξουν και αυτοί τις τιμές τους, με ρίσκο βέβαια να μην αντέξουν αυτό τον πόλεμο.

Advertisement

Σύμφωνα λοιπόν με επενδυτές αλλά και οικονομικούς αναλυτές της αγοράς, η κίνηση του Elon Musk να μειώσει τόσο πολύ τις τιμές των μοντέλων της Tesla, θα οδηγήσει πολλές ηλεκτρικές start up αλλά και αρκετές ακόμα αυτοκινητοβιομηχανίες στην πτώχευση ή στην εξαγορά από ισχυρότερους αντιπάλους.

«Όταν ο leader της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, ελάχιστοι ανταγωνιστές μπορούν να επωμιστούν ένα τέτοιο κόστος. Οι περισσότερες start up δε θα επιβιώσουν.

Είναι πρακτικά αδύνατο, ακόμα κι αν έχουν εξασφαλίσει σε πρώτη φάση κάποια αξιόλογη χρηματοδότηση. Ο πόλεμος αυτός θα διαρκέσει σίγουρα 18 μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομικός αναλυτής της CFRA, Garrett Nelson.

Advertisement

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν στην αμερικανική αγορά τόσο η Rivian όσο και η Lucid. Αμφότερες, παρότι έχουν εξασφαλίσει τεράστια κεφάλαια τόσο από ιδιωτικά επενδυτικά funds όσο και από το χρηματιστήριο, δεν έχουν ακόμα εμφανίσει κέρδη. Έχουν όμως «ανοιχτεί» πολύ…

Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, τα κόστη παραγωγής της Rivian τη χρονιά που μας πέρασε ήταν περίπου 2,7 φορές υψηλότερα από τα έσοδα της (αντίστοιχα της Lucid ήταν 2,5).

Η Rivian πάντως φαίνεται πως δε θα μπει σε αυτό το παιχνίδι μείωσης των τιμών, με όποιο κόστος εμπεριέχει αυτή η απόφαση. Η εταιρεία έχοντας ως μεγαλύτερο χρηματοδότη την Amazon, διαθέτει αυτή τη στιγμή στα ταμεία της κοντά στα $14 δισ δολάρια για να «κινηθεί».

Advertisement

Όπως άφησαν να εννοηθεί υψηλόβαθμα στελέχη της φίρμας τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα και όχι στο να απορροφήσουν τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη μείωση στις τιμές των μοντέλων τους.

Αυτό ενδεχομένως και να συμβεί από το 2026 και μετά όταν θα είναι έτοιμη η νέα -R2- πλατφόρμα της Rivian. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα είναι λιγότερο ακριβή στην κατασκευή και θα μπορεί να υποστηρίξει περισσότερους τύπους αμαξωμάτων απ’ ότι η υπάρχουσα R1.

Σθεναρή αντίσταση, θα κρατήσει όπως όλα δείχνουν και η Lucid. H εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη ότι οι προτάσεις της έχουν από την καλύτερη σχέση τιμής/αξίας στην αγορά και δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε μείωση τιμών.

Advertisement

Οι οικονομικά πάντως ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να ακολουθήσουν την στρατηγική της Tesla. Ήδη η XPeng, προχώρησε σε μεγάλες μειώσεις τιμών στην κινεζική αγορά, ενώ το ίδιο έπραξε και η Μercedes-Benz.

Το παράδειγμα των δυο αυτών εταιρειών είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, όχι μόνο για να κοντράρουν την Tesla αλλά κυρίως γιατί οι πωλήσεις τους στη Νο 1 αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον πλανήτη, την Κίνα, έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας των πολλών εγχώριων «ηλεκτρικών» κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Ποιος να το περίμενε ότι από έναν τέτοιο πόλεμο, ίσως και οι κερδισμένοι της όλης υπόθεσης να είναι στο τέλος οι καταναλωτές.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: