Γιατί τα σχολεία στις ΗΠΑ «μπλοκάρουν» το ChatGPT; Μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές;

Γιατί τα σχολεία στις ΗΠΑ «μπλοκάρουν» το ChatGPT; Μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές;
Advertisement

Ένας αυξανόμενος αριθμός σχολικών περιφερειών απαγορεύει το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT λόγω ανησυχιών για αντιγραφή, αναφέρει το Forbes.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σχολεία θα πρέπει αντ’ αυτού να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό αυτού του νέου εργαλείου προς όφελός τους.

Advertisement

Ένας εκπρόσωπος των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ δήλωσε στο Geekwire ότι η περιφέρεια απαγόρευσε το ChatGPT από όλες τις σχολικές συσκευές, αναφέροντας ότι η περιφέρεια «δεν επιτρέπει την αντιγραφή και απαιτεί πρωτότυπη σκέψη και εργασία από τους μαθητές».

Η Ενιαία Σχολική Περιφέρεια του Λος Άντζελες ήταν μία από τις πρώτες περιφέρειες που μπλόκαρε τον ιστότοπο στις 12 Δεκεμβρίου. Σχετικά, ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην Washington Post ότι η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή για την «προστασία της ακαδημαϊκής εντιμότητας».

Τα Δημόσια Σχολεία της Νέας Υόρκης (η μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια των ΗΠΑ) απαγόρευσαν το ChatGPT στις αρχές Ιανουαρίου, λόγω ανησυχιών για αντιγραφή και υποστηρίζοντας ότι το εργαλείο δεν βοηθά «στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων», ανέφερε σε δήλωσή της η Τζένα Λάιλ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Υόρκης.

Advertisement

Ο τοπικός ειδησεογραφικός σταθμός WTOP της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι τα δημόσια σχολεία της κομητείας Fairfax στη Βιρτζίνια απαγόρευσαν το ChatGPT σε όλες τις συσκευές της κομητείας τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το FOX Business, τα δημόσια σχολεία στην κομητεία Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα έχουν επίσης αποκλείσει την πρόσβαση στον ιστότοπο και οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν «οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό».

Τι κάνει το ChatGPT  για τα θέματα λογοκλοπής

Το ChatGPT εργάζεται πάνω σε λογισμικό για να εντοπίζει πότε δημιουργείται κείμενο από τον ιστότοπο, παρόμοιο με τα παραδοσιακά προγράμματα ελέγχου λογοκλοπής, σύμφωνα με το TechCrunch.

Advertisement

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI άνοιξε για το κοινό τον Νοέμβριο του 2022 και σε λιγότερο από μία εβδομάδα ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου χρηστών.

Προβληματισμός στα Πανεπιστήμια για το ChatGPT

Ο Austin Ambrose, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στο Αϊντάχο, δήλωσε στο Forbes: «Οι μαθητές θα σκέφτονται και θα χρησιμοποιούν αυτό το chatbot σαν να είναι παντογνώστης».

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σε επίπεδο κολεγίων. Αφού διαπίστωσε ότι η καλύτερη εργασία που γράφτηκε στην τάξη του δημιουργήθηκε από το ChatGPT, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northern Michigan δήλωσε στους New York Times ότι σκοπεύει να αρχίσει να απαιτεί από τους φοιτητές να γράφουν τα πρώτα προσχέδια των εργασιών τους στην τάξη του και να εξηγούν τυχόν αλλαγές που έγιναν σε μεταγενέστερα προσχέδια.

Ένας άλλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Furman δήλωσε στο Business Insider ότι έπιασε έναν φοιτητή να παραδίδει μια εργασία που γράφτηκε από το ChatGPT, επειδή παρόλο που ήταν πολύ καλά γραμμένη, περιείχε αρκετές λάθος πληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι πολλά τα πανεπιστήμια που έχουν δημιουργήσει κανόνες για την καταπολέμηση αυτού του είδους της αντιγραφής.

Advertisement

Τα πλεονεκτήματα του ChatGPT  για την εκπαίδευση

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι λογισμικό όπως το ChatGPT είναι το μέλλον και πως τα σχολεία θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Σε δήλωση που απέστειλε στην Washington Post, η OpenAI δήλωσε ότι δεν θέλει το chatbot να χρησιμοποιηθεί για λάθος λόγους στα σχολεία και η εταιρεία «προσβλέπει στη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για χρήσιμες λύσεις» που θα βοηθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να «επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη».

«Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στο να απλοποιηθούν τα δύσκολα κείμενα για μαθητές με χαμηλότερο επίπεδο στην ανάγνωση», δήλωσε στο U.S. News η Shana Ramin, ειδικός στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα σχολεία στο Μίσιγκαν.

Advertisement

Αυτό διευκολύνει την ανάγνωση για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή για μαθητές που δεν έχουν τα αγγλικά ως πρώτη γλώσσα. Επίσης οι υποστηρικτές του θεωρούν πως μπορεί να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιώντας το λογισμικό στη δημιουργία σχεδίων μαθήματος και να προτείνουν διορθώσεις στις εργασίες των μαθητών.

Η Lalitha Vasudevan, αντιπρύτανης για την ψηφιακή καινοτομία στο Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia, δήλωσε στην Washington Post ότι το chatbot θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως «νέα ευκαιρία μάθησης».

Τι αναφέρει η Microsoft για το ChatGPT

Στο περιθώριο της επιτυχίας που έχει ούτως ή άλλως το ChatGP, η Microsoft επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποιεί μια επένδυση «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το νέο εργαλείο.

Advertisement

Η Microsoft, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την υφιστάμενη συνεργασία της με την εταιρεία στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να προσθέσει περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη στη σουίτα προϊόντων της. Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο blog της, η OpenAI δήλωσε ότι η πολυετής επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την «ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι όλο και πιο ασφαλής, χρήσιμη και ισχυρή».

Η επένδυση θα μπορούσε επίσης να αναδείξει τη Microsoft ως ηγέτη της τεχνητής νοημοσύνης και τελικά να ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση του ChatGPT σε ορισμένες από τις εφαρμογές-σήμα κατατεθέν της, όπως το Word, το PowerPoint και το Outlook.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: