Καιρός: «Πολικό ποτάμι» φέρνει βαρυχειμωνιά – Προειδοποίηση ακόμα και για «ισχυρό χιονιά» στην Αττική

Advertisement

Για βαρυχειμωνιά στη χώρα λόγω ενός «πολιτικού ποταμιού» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μετά την «πολική μπάλα» που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες κακοκαιρίες στη χώρα μας για το 2023 σε έναν μέχρι τώρα υποτονικό χειμώνα, έρχεται ο πολικός αεροχείμαρρος για να μας βάλει κι επίσημα στην καρδιά του χειμώνα φέρνοντας βαρυχειμωνιά, ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Advertisement

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κακοκαιρία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Προειδοποίησε πως η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, φέρνοντας συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Όπως αναφέρει, από την Πέμπτη – Παρασκευή και ύστερα, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, αλλά και οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Κατά τον ίδιο, δεν αποκλείεται να δούμε χιόνι και μέσα σε πόλεις, ακόμα και χιονόστρωση, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Advertisement

«Στο βίντεο χαρτών που ακολουθεί επισημαίνουμε τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!» αναφέρει.

Ζητά, ακόμα, αυξημένη ετοιμότητα στον νομό Αττικής, όπου συγκεντρώνει υψηλές έως πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, αναμένεται να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες.

«Παρακολουθώντας την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων που φτάνουν συνεχώς από τα μετεωρολογικά κέντρα – μοντέλα, το μυαλό μας πηγαίνει στον περσινό εφιαλτικό χιονιά.

Advertisement

Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να προετοιμαστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε σε όποια ένταση κι αν φτάσει αυτό το χιονοκύμα να μην οδηγηθούμε σε σκηνές του παρελθόντος όπως για παράδειγμα πέρυσι» ζητά ο ίδιος.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως την Τετάρτη – Πέμπτη θα έχουμε «σχετικά αξιόπιστη εικόνα» για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτό το πολικό κύμα και ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από τις χιονοπτώσεις.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: