Επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα χάκερ

Επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα χάκερ
Advertisement

Συνειδητοποιήσατε ότι πέσατε θύμα χάκερ; Αν ναι, ξέρετε πόσο τρομακτικό είναι.

Αφού απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές, πρέπει να προσχωρήσετε αμέσως σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.

Advertisement

Αν έχετε την ατυχία να πέσετε θύμα αυτού του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ακολουθήστε αυτή τη λίστα ελέγχου επτά βημάτων που δημοσιεύει ο New York Post.

1. Αλλάξτε όλους τους κωδικούς πρόσβασης

Ενημερώστε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας – ειδικά τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους οικονομικούς σας λογαριασμούς. Κάθε κωδικός πρόσβασης που διατηρείτε αποτελεί ένα πιθανό σημείο εισόδου για έναν χάκερ.

Ακολουθούν τρόποι για να φτιάξετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης:

• Να τους κάνετε μεγαλύτερους από 14 χαρακτήρες: Οι περισσότεροι είναι καλύτεροι, αλλά να έχετε υπόψη σας τα όρια των χαρακτήρων.

Advertisement

• Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων: Αναμείξτε τα για να κάνετε τον κωδικό πρόσβασής σας πιο σύνθετο.

• Προσθέστε και αριθμούς: Αποφύγετε τις ημερομηνίες γέννησης. Είναι πολύ εύκολο να τις καταλάβoυν.

• Μην ξεχνάτε τα σύμβολα: Πετάξτε αστερίσκους, παρενθέσεις, θαυμαστικά, κόμματα, ερωτηματικά και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

• Κάντε μια μυστική φράση: Χρησιμοποιήστε κάτι σαν: «Πήγα στο σπα και είδα το φεγγάρι». Αντικαταστήστε μερικά από τα γράμματα με αριθμούς και σύμβολα.

• Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό. Μπορεί να είναι πρόκληση να τους θυμάστε όλους. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τις αλλαγές σας.

Advertisement

2. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) αφού σας έχουν παραβιάσει

Ο 2FA σάς αναγκάζει να αποδεικνύετε την ταυτότητά σας κάθε φορά που συνδέεστε. Για παράδειγμα, όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον online τραπεζικό σας λογαριασμό, θα πρέπει να εισάγετε τα διαπιστευτήριά σας και έναν κωδικό ασφαλείας που αποστέλλεται με μήνυμα. Πληκτρολογήστε τον κωδικό στη συσκευή σας για να αποδείξετε την ταυτότητά σας.

Δυστυχώς, ορισμένοι χάκερ μπορούν να υποκλέψουν τα μηνύματα 2FA. Γι’ αυτό συνιστώνται εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας. Παρέχουν κωδικούς μόνο για μία φορά που ανανεώνονται κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Δεδομένου ότι είναι ευαίσθητοι στον χρόνο, είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τους χάκερ. Όποτε ένας λογαριασμός σάς δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε μια εφαρμογή αυθεντικοποίησης, να τη χρησιμοποιείτε.

Advertisement

3. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς

Αφού σας έχουν παραβιάσει, πρέπει να κάνετε τα πάντα για να αποτρέψετε μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις. Δεν έχετε όμως χρόνο να αναζητήσετε όλες τις απειλές, όπως ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Αφήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς να κάνει τη δουλειά για εσάς.

4. Να είστε προσεκτικοί με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνδέσμους

Θα πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί όταν ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που δεν γνωρίζετε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού οι χάκερ έχουν εισβάλει στον υπολογιστή σας. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να έχουν ήδη διακινήσει τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Dark Web.

Να θυμάστε: Ποτέ μην κάνετε κλικ σε τυχαίους συνδέσμους. Θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές σας. Επίσης, μην ανοίγετε συνημμένα μηνύματα, εκτός αν τα περιμένετε από φίλους, μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού «ψαρέματος» συχνά συνοδεύονται από επικίνδυνα αρχεία.

Advertisement

5. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας μετά την παραβίαση του δικτύου σας

Μετά από μια επίθεση χάκερ, είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ransomware. Αυτό συμβαίνει όταν οι χάκερ εισάγουν έναν ιό στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας που κλειδώνει τα δεδομένα.

Κάπως έτσι, δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας, εκτός αν πληρώσετε ακριβά λύτρα. Ακόμα και αν πληρώσετε τα λύτρα, δεν εγγυάται ότι θα σας δώσουν πίσω τα αρχεία σας. Εξάλλου, πρόκειται για εγκληματίες.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Διαφορετικά, μπορεί να χάσετε οριστικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα λογιστικά φύλλα, τους κωδικούς πρόσβασης, τις φωτογραφίες, τα βίντεο και άλλα σημαντικά αρχεία σας.

Advertisement

6. Κάντε πλήρη επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Ο χάκερ μπορεί να έχει τοποθετήσει μυστικά προγράμματα στη συσκευή σας. Μια πλήρης επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων θα εξαλείψει τα επιβλαβή σφάλματα στο σύστημά σας. Αλλά, όπως περιγράψαμε στο Βήμα 5, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας.

Για να επαναφέρετε έναν υπολογιστή με Windows, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

• Μεταβείτε στην Έναρξη > Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια.

• Από εκεί, επιλέξτε Ανάκτηση > Επαναφορά αυτού του υπολογιστή > Ξεκινήστε.

• Μεταβείτε στην επιλογή Διατήρηση των αρχείων μου και επιλέξτε cloud ή τοπικό.

• Ορίστε την επιλογή Επαναφορά προεγκατεστημένων εφαρμογών; σε Όχι.

Advertisement

Για να επαναφέρετε ένα Mac, κάντε το εξής:

• Επιλέξτε το μενού Apple στη γωνία της οθόνης σας.

• Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συστήματος > Γενικά.

• Επιλέξτε Μεταφορά ή Επαναφορά στα δεξιά.

• Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Διαγραφή όλου του περιεχομένου και των ρυθμίσεων».

7. Υποβάλετε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να σας κατευθύνουν και να σας βοηθήσουν να σταματήσετε τον χάκερ που σας έβαλε στο στόχαστρο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: