Από τη χαρά στον θρήνο: Ο πραγματικός λόγος που πεθαίνουν οι άνθρωποι μετά τη διάσωσή τους από τα χαλάσματα

Advertisement

Έντεκα ημέρες μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία και ενώ οι διασώσεις συνεχίζουν, πολλοί χάνουν τη ζωή τους ακόμα και κατά τη νοσηλεία τους.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, η Ζεϊνέπ παρέμεινε στα συντρίμμια του σπιτιού της για πάνω από 100 ώρες πριν διασωθεί.

Advertisement

Δελτίο τύπου ανθρωπιστικής οργάνωσης στις 10 Φεβρουαρίου ανέφερε πως η Ζεϊνέπ «τα πηγαίνει καλά δεδομένων των συνθηκών». Ωστόσο, λίγο αργότερα η Ζεϊνέπ άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

«Στη διαδρομή για το νοσοκομείο γελούσε», δήλωσε ο γιατρός Μπάστιαν Χερμπστ, μέλος της ιατρικής ομάδας της ISAR. Ο γιατρός εξήγησε στην DW εξήγησε τις αιτίες που εν τέλει οδήγησαν στον θάνατο την Ζεϊνέπ.

Όλες οι αιτίες, μετά το σεισμό, που κοστίζουν τη ζωή στα θύματά του

Ένοχη η υποθερμία

Μία από τις κύριες αιτίες θανάτου μετά από κάποια διάσωση τέτοιου είδους είναι η υποθερμία. Στις περιοχές του σεισμού οι θερμοκρασίες, αυτή την εποχή, είναι αρκετά χαμηλές. Έτσι, τα αιμοφόρα αγγεία των ανθρώπων, που είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, συστέλλονται.

Advertisement

Με αυτή τη συστολή, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, όσο αυτό είναι δυνατό. Η θερμοκρασία πέφτει τόσο στα άκρα όσο και στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά είναι πιο αυξημένη στο εσωτερικό του σώματος, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία των οργάνων.

Στην περίπτωση της Ζεϊνέπ, οι διασώστες έπρεπε να την κουνήσουν αρκετές φορές μέχρι να την απεγκλωβίσουν. Με αυτή την κίνηση ενδεχομένως τα αγγεία της διεστάλησαν, με αποτέλεσμα το κρύο αίμα να φτάσει και στο εσωτερικό του σώματός της.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει μια έντονη καρδιακή αρρυθμία, οδηγώντας στον θάνατό της.

Advertisement

Βλάβη στα νεφρά

Μία άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι πως η Ζεϊνέπ υπέστη βλάβη στα νεφρά της.

Τα πόδια της γυναίκας ήταν θαμμένα κάτω από τα ερείπια, αλλά μπορούσε να κουνήσει τα δάχτυλά της. Υπάρχει η πιθανότητα να προκλήθηκε βλάβη στον ιστό των ποδιών της, προκαλώντας την έκκριση μυοσφαιρίνης, πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη να μεταφέρει οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα, όταν ο ιστός τους τραυματίζεται.

Ωστόσο, όταν τα θύματα απελευθερώνονται και το αίμα ξαφνικά αρχίζει να ρέει χωρίς εμπόδια, το σώμα μπορεί να «γεμίσει» με μυοσφαιρίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και αύξηση στα επίπεδα καλίου.

Οι υπερβολικές ποσότητες καλίου στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακή μαρμαρυγή. Πρόκειται για μία επικίνδυνη κατάσταση και ειδικά για άτομα με ιστορικό καρδιακών ασθενειών.

Advertisement

Το άγχος και η στεναχώρια

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ακόμα μια αιτία θανάτου θα μπορούσε να είναι το στρες. Ο γιατρός εξηγεί στην DW: «Το έχουμε δει και με ναυαγούς: όταν βλέπουν τη διασωστική ομάδα, παίρνουν δύναμη».

Μετά την διάσωση αυτές οι ορμόνες υποχωρούν και σε αυτό το στάδιο το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει.

Τέλος, ο γιατρός αναφέρει πως η Ζεϊνέπ έχασε τον άνδρα και τα παιδιά της στον σεισμό: «Ίσως το έμαθε αυτό και έχασε τη θέλησή της για τη ζωή. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: