Ξαναγράφονται τα βιβλία του Τζέιμς Μποντ- Αφαιρούνται «προσβλητικές αναφορές»

Το κείμενο του Ίαν Φλέμιγ γίνεται politically correct αλλά όχι τελειώς

Ξαναγράφονται τα βιβλία του Τζέιμς Μποντ- Αφαιρούνται «προσβλητικές αναφορές»
Advertisement

Τα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμιγκ με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ ξαναγράφονται προκειμένου να αφαιρεθούν φυλετικές αναφορές και να είναι πιο politically correct.

Όροι όπως το «νέγρος», που εμφανιζόταν στα γραπτά του, από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, έχουν αφαιρεθεί από τις νέες εκδόσεις των βιβλίων που θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο.

Advertisement

Επιπλέον, έχουν τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί και ορισμένες απεικονίσεις μαύρων ανθρώπων ωστόσο αναφορές σε άλλες εθνότητες, όπως ένας όρος για τους ανατολικοασιάτες και οι απόψεις του Μποντ για τον Oddjob στο «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου» παραμένουν, όπως αναφέρει η The Telegraph.

Επίσης, έχουν διατηρηθεί ατάκες όπως «γλυκό του βιασμού», «να τσακίζουν τις γυναίκες», «ανδρική δουλειά» και αναφορές στο ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια «πεισματική αναπηρία».

Με τις νέες εκδόσεις αναμένεται να κυκλοφορήσει και μία δήλωση αποποίησης ευθύνης, που θα αναφέρει πως «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή, στην οποία όροι και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικοί από τους σύγχρονους αναγνώστες ήταν κοινές.

»Έχουν γίνει ορισμένες ενημερώσεις σε αυτήν την έκδοση, ενώ διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό κείμενο και την περίοδο στην οποία έχει γραφτεί».

Advertisement

Η αναθεώρηση ακολούθησε αφού ο εκδοτικός οίκος Ian Fleming Publications Ltd, που κατέχει τα δικαιώματα για το έργο του δημιουργού, ανέθεσε σε αναγνώστες να κρίνουν τη σειρά βιβλίων βάσει των σημερινών ευαίσθητων δεδομένων.

Τα νέα τεύχη πρόκειται να σηματοδοτήσουν τα 70 χρόνια από τη δημοσίευση του πρώτου μυθιστορήματος του Φλέμινγκ, Casino Royale.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την αναθεώρηση στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ έρχεται μία εβδομάδα από αντίστοιχη αναθεώρηση στα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, για να αφαιρεθεί «προσβλητική γλώσσα».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: