Οι αγνοούμενοι των Τεμπών -Ιστορίες ανείπωτης θλίψης στα συντρίμμια

Οι αγνοούμενοι των Τεμπών -Ιστορίες ανείπωτης θλίψης στα συντρίμμια
Advertisement

Θλίψη σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 46 -μέχρι στιγμής- νεκρούς, στην πλειονότητά τους νεαρά άτομα που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από μια ανάπαυλα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Το τοπίο, 24 ώρες μετά την τραγωδία, φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει κάπως.

Advertisement

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 55 με 56, το μοιραίο δυστύχημα φαίνεται ότι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, μιας και η διαδικασία γινόταν χειροκίνητα αφού τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, ενώ οι δικλείδες ασφαλείας ήταν ανενεργές.

Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκαύματα, κάηκαν ζωντανοί, ακρωτηριάστηκαν ή συνεθλίβησαν από τη βιαιότητα της σύγκρουσης.

Άτυχοι ήταν όσοι βρίσκονταν στα μπροστινά βαγόνια 1 και 2, που σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι, στο βαγόνι 3 υπήρξαν κάποιοι που κατάφεραν να σωθούν και από εκεί και πίσω, στα άλλα βαγόνια, οι συνέπειες της φρικτής πρόσκρουσης και της φωτιάς που ακολούθησε ήταν λιγότερες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι επιβάτες να είναι καλά στην υγεία τους.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, οι ιστορίες που έρχονται στο φως προκαλούν ανατριχίλα. Επιζώντες που περιγράφουν τις συνθήκες που παραπέμπουν μόνο σε ταινία θρίλερ, άνθρωποι που έβλεπαν και άκουγαν άλλους να καίγονται και να χάνουν τη ζωή τους, άνθρωποι που τραυματισμένοι -κάποιοι μάλιστα και βαριά- έτρεχαν να σωθούν από κάτι που αδυνατούσαν να αντιληφθούν εκείνη τη στιγμή αλλά σίγουρα έμοιαζε με την κόλαση.

Και φυσικά οι ιστορίες σπαραγμού. Γονείς σε συντριβή, που αφού έψαξαν εναγωνίως τα παιδιά τους παντού και δεν τα βρήκαν, περιμένουν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Λάρισας για τα διαδικαστικά της εξέτασης DNA.

Και την ίδια ώρα, τα social media πλημμυρίζουν με φωτογραφίες συγγενών και φίλων τους που αγνοούνται. Αγωνιώδες εκκλήσεις για ένα στοιχείο, μια πληροφορία που θα τους αποκαλύψει τι απέγιναν οι άνθρωποί τους.

Advertisement

Τα τρία κορίτσια από το Καστράκι

Η ιστορία της οικογένειας Πλακιά από το Καστράκι της Καλαμπάκας συγκλονίζει. Έχασε και τα τρία της κορίτσια. Τις δίδυμες Θώμη και Χρύσα Πλακιά και την εξαδέλφη τους Αναστασία Πλακιά, κόρες του Νίκου και του Δημήτρη Πλακιά αντίστοιχα, γνωστών επιχειρηματιών της περιοχής.

Τα τρία κορίτσια επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές τους, αφού είχαν περάσει το τριήμερο με τους γονείς τους στον τόπο καταγωγής τους.

Η Αντωνία έχασε τον 40χρονο σύζυγό της και τον 5χρονο γιο τους

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της Αντωνίας, μιας νεαρής γυναίκας που θρηνεί τον σύζυγό της και τον 5χρονο γιο τους. Ήταν επιβάτες της πρώτης θέσης και χάθηκαν στη συντριβή του τρένου στα Τέμπη.

Advertisement

Η γυναίκα συγκλονισμένη περιέγραψε τη φρίκη που ζει, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί καν να κηδέψει τους ανθρώπους της. «Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άνδρα μου και το παιδί μου», είπε.

Θλίψη στην Αμαλιάδα για τον μηχανοδηγό του τρένου

Την ίδια ώρα στη θλίψη έχει βυθιστεί η Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής του ενός εκ των μηχανοδηγών του τρένου. «Είναι πατέρας τριών παιδιών και η οικογένειά του έχει φύγει για τη Λάρισα, τους ειδοποίησαν να πάνε για αναγνώριση. Ήταν κοντά στη σύνταξη ο άνθρωπος, πολύ έμπειρος στη δουλειά του».

Ανάμεσα στα μηνύματα αποχαιρετισμού είναι και το σπαρακτικό αντίο της μιας κόρης του, που έγραψε μόνο δύο λέξεις: «Μπαμπάκα μου».

Advertisement

Θλίψη για τον 35χρονο Σπύρο

Με το μοιραίο τρένο ταξίδευε ως επιβάτης ένας ακόμη μηχανοδηγός -δεν ήταν σε ώρα υπηρεσίας- της Hellenic Train.

O λόγος για τον 35χρονο Σπύρο Βούλγαρη από το Λιανοκλάδι, ο οποίος μετέβαινε στη Θεσσαλονίκη για να πάρει την επομένη την εμπορική αμαξοστοιχία και να την οδηγήσει στην Αθήνα. Είχε περάσει το τριήμερο στον τόπο καταγωγής του με την οικογένειά του, διασκεδάζοντας στα τοπικά καρναβάλια.

Δείτε τις αναρτήσεις για τους αγνοούμενους στα Τέμπη

Advertisement

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: