Τραγωδία στα Τέμπη: «Φτηνή εργαλειοποίηση της οργής της κοινωνίας» – Κανάκης και Μουτσινάς προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: «Φτηνή εργαλειοποίηση της οργής της κοινωνίας» – Κανάκης και Μουτσινάς προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ
Advertisement

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Κανάκη και του Νίκου Μουτσινά για την τραγωδία στα Τέμπη, μέσα από τη συχνότητα των ψυχαγωγικών τους εκπομπών, έφεραν αντιδράσεις και την άμεση απάντηση της ΕΣΗΕΑ.

Ο Αντώνης Κανάκης

Στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (06/03), ο Αντώνης Κανάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ξέσπασε κατά των υπευθύνων, σχολιάζοντας αρνητικά τις τοποθετήσεις διάφορων δημοσιογράφων για την τραγωδία.

Advertisement

Μεταξύ άλλων, ο παρουσιαστής δήλωσε: «Οι εκφράσεις όπως παπαγάλος που χρησιμοποιούνται ή τα συνθήματα που γράφονται στους τοίχους είναι λίγα. Όταν η δημοσιογραφία είναι υπάλληλος κομμάτων, καναλαρχών και διαφόρων άλλων συμφερόντων τότε γίνεται εχθρός της Δημοκρατίας.

Μη στενοχωριέστε θα βάλουν τα τσιράκια τους, θα επιτεθούν και σε εμάς, θα επιτεθούν σε εσάς. Γιατί μπορούν να δημιουργούν μια πλασματική πραγματικότητα. Όσο κι αν λέτε ότι βρέχει ενώ σας φτύνουν, δεν βρέχει. Σας φτύνουν.

Όσο κι αν αύριο έχετε 200 site, 200 μικρούς δημοσιογράφους, πέντε εφημερίδες, φιλαράκια και κολλητούς και μπορείτε να τους βάλετε όλους να γράφουν αυτό που εσείς θέλετε, σας φτύνουν».

Advertisement

Ο Νίκος Μουτσινάς

Στο δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρθηκε κατά την έναρξη της εκπομπής του «Καλό Μεσημεράκι» τη Δευτέρα (06/03) και ο Νίκος Μουτσινάς. Ο παρουσιαστής της εκπομπής ανέφερε: «Μιλάμε για ένα τραγικό συμβάν έτσι κι αλλιώς και η τηλεόραση το κάνει πιο τραγικό.

Δεν μπορούμε να ενώσουμε αυτό που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε για αυτές τις ψυχές και δύναμη για τους ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω».

Ο Νίκος Μουτσινάς μίλησε και για το πώς μεταδίδεται η τραγωδία των Τεμπών στην τηλεόραση: «Και η τηλεόραση λίγο να ηρεμήσει. Όσο παίζετε τις σκηνές και δείχνετε και λέτε πληροφορίες, υπάρχει κόσμος που είχε δικό του άνθρωπο εκεί μέσα και τον ταράζετε, περνάνε μία περίοδο πένθους, να το συνειδητοποιήσουν. Δεν βοηθάτε.

Advertisement

Ούτε να βγάζετε τον συγγενή που κλαίει, αφήστε τους να ησυχάσουν και τους ζωντανούς που έχουν μείνει πίσω και αυτούς που έχουν φύγει. Μην το κάνετε τρέλα πάλι, θα το ξεζουμίσουν μέχρι να βγει το επόμενο, δεν μπορώ».

Ο παρουσιαστής τοποθετήθηκε και για το ΣΕΗ και το άνοιγμα των θεάτρων, λέγοντας: «Έτυχε να είμαι στο κέντρο αυτές τις μέρες, θα ήθελα και κάτι να πω και ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους στο ΣΕΗ. Μου έκανε πάρα πολύ άσχημη εντύπωση ότι το ΣΕΗ δεν έβγαλε ανακοίνωση την Τετάρτη να μην παίξει κανένα θέατρο κι εμείς παίξαμε. Παρ’όλα αυτά ο παραγωγός πήρε τηλέφωνο στο υπουργείο για να μάθουμε τι κάνουμε.

Για το υπουργείο σήμαινε ότι δε θα γίνουν δημόσιες εκδηλώσεις. Τα θέατρα κανονικά να παίξουν και να κάνουμε ενός λεπτού σιγή. Κάπως ενοχλήθηκα, εμένα αν με ρωτάτε. Γιατί δυο βδομάδες τρέχουμε σε εσάς που μας ακούτε να βοηθήσετε σε αυτό που συμβαίνει στον κλάδο των ηθοποιών και δεν έβγαλε μια ανακοίνωση να μην παίξουμε την Τετάρτη, το οποίο ήταν αρκετά εκνευριστικό», συμπλήρωσε ο Νίκος Μουτσινάς.

Advertisement

Η απάντηση της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ πήρε άμεσα θέση επί του ζητήματος, μιλώντας σε ανακοίνωσή της για «τηλεπερσόνες που εργαλειοποιούν την κοινωνική οργή». Χωρίς να αναφέρει ονόματα, αλλά «φωτογραφίζοντας» τους συγκεκριμένους παρουσιαστές, η ΕΣΗΕΑ υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μεταδίδουν νυχθημερόν τις εξελίξεις. Η δημοσιογραφική έρευνα είχε αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις στις υποδομές και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών. Τα ρεπορτάζ αυτά δεν αναπαρήχθησαν όσο θα απαιτούσε η σοβαρότητα του ζητήματος με ευθύνη των επιχειρήσεων Τύπου και των ιδιοκτητών τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκε δημόσια και ξεκάθαρα για τα δομικά προβλήματα των Μέσων Ενημέρωσης. Το εύκολο “τσουβάλιασμα” που καταλήγει στην ουσιαστική στοχοποίηση των δημοσιογράφων από “χιουμοριστικές” εκπομπές, αποτελεί φτηνή εργαλειοποίηση της δικαιολογημένης οργής της κοινωνίας και ξεκάθαρα επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος των πραγματικών ευθυνών.

Advertisement

Καλό θα ήταν οι “χιουμορίστες” παρουσιαστές να μην συμβάλλουν στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και να σεβαστούν τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ακούραστα με απολαβές που απέχουν μακράν από αυτές των τηλεπερσόνων-τιμητών».

Επανήλθε ο Κανάκης με απάντηση στην ΕΣΗΕΑ

Στο αποψινό «Ράδιο Αρβύλα», ο Αντώνης Κανάκης ανέφερε, απευθυνόμενος προς τους τηλεθεατές: «Θα σας εκμυστηρευτώ μια παρασκηνιακή ιστορία. Χθες το βράδυ καθόμασταν, όπως όλες αυτές τις ημέρες μέχρι αργά, μιλάμε μεταξύ μας και λέμε τον πόνο μας. Θα έλεγα πως κάνουμε μίτινγκ, αλλά ουσιαστικά τον πόνο μας λέμε ο ένας στον άλλον. Εκεί που μιλάμε, έρχεται και μας διακόπτει ένας συνεργάτης μας και αρχίζει να μας διαβάζει μια ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΣΗΕΑ.

Όσο τη διαβάζει αυτή την ανακοίνωση, πραγματικά δεν πιστεύουν τα αυτιά μου αυτά που ακούω και αυτά που γράφει η ανακοίνωση. Όταν τελειώνει το διάβασμα, του λέω κατά λέξη: «Σοβαρά τώρα ή μου κάνεις πλάκα;».

Advertisement

Παίρνει τον λόγο ο Χρήστος και μου λέει, «γιατί τι περίμενες; Ότι θα βγάλουν ανακοίνωση για τον Πορτοσάλτε και για όλα αυτά;». Απαντάω με τεράστια αφέλεια, όπως αποδεικνύουν τα πράγματα, ναι. Μεσολαβούν δυο δευτερόλεπτα που δεν μιλάει κανένας και ήταν η πρώτη φορά, μετά από τόσες μέρες, που ξέσπασε όλη η ομάδα σε γέλια. Αρχίσαμε όλοι να γελάμε».

Και συνέχισε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Και όχι, δεν έβγαλε ανακοίνωση για όλα αυτά που ζούμε πολλά χρόνια τώρα από πάρα πολλά αίσχη που έχουν γίνει από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Δεν έβγαλε ανακοίνωση για το ότι ζούμε στην εποχή με τα νέα ήθη και έθιμα της δημοσιογραφίας όπου κατασκευάζονται συνειδητά ψέματα και το fake news είναι πλέον το είθισται. Δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για την εθνική τραγωδία και για τις ευθύνες που μπορεί να έχουν οι πολιτικές εξουσίες.

Δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για την προσβολή που έχουν δεχθεί τα θύματα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι αντί να ερευνούν τις ευθύνες της πολιτείας για αυτό που έγινε, προσπαθούν να καλύψουν την εξουσία. Δεν έβγαλε ανακοίνωση για προτροπές που ακούστηκαν από δημοσιογράφους προς την κυβέρνηση, ότι πρέπει να συμψηφίσουν τα θύματα από το Μάτι με τα θύματα από τα Τέμπη για να βγει κερδισμένη η κυβέρνηση.

Advertisement

Προτροπές από δημοσιογράφους στον αέρα και δεν έβγαλαν για αυτό ανακοίνωση. Δεν έβγαλε ανακοίνωση για δημοσιογράφους οι οποίοι είπαν ότι τα «θύματα είναι θυσίες για να γίνουν καλύτεροι δρόμοι και καλύτερα τρένα». Δεν έβγαλαν ανακοίνωση για τίποτα από όλα αυτά. Η πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΣΗΕΑ, μετά από την απίστευτη αυτή τραγωδία, αναφέρεται -υποτιμητικά με το μυαλό τους- στις χιουμοριστικές εκπομπές».

«Αυτή είναι η Ένωση Συντακτών στην Ελλάδα του 2023 και η γραμμή που δόθηκε σήμερα. Πω, πω Θεέ μου! Πω, πω Θεέ μου» είπε στη συνέχεια ο Αντώνης Κανάκης. «Βγήκαμε στην πρώτη εκπομπή και θυμάστε πως ξεκινήσαμε την τοποθέτηση για τους δημοσιογράφους. Είναι τόσο λαϊκιστές, τόσο χυδαίοι που πάνε να τα γυρίσουν!

Βγήκαμε στην πρώτη εκπομπή και ξεκινήσαμε την τοποθέτηση για τους δημοσιογράφους, λέγοντας πως “λυπούμαστε πάρα πολύ που συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι γίνονται η αιτία για να πάρει η μπάλα πολλούς δημοσιογράφους -κυρίως στα έντυπα και τα διαδικτυακά μέσα- που κάνουν πολύ σοβαρά και πολύ καλά τη δουλειά τους”. Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα που είπαμε πριν ξεκινήσουμε την όποια τοποθέτηση μας για τη δημοσιογραφία» κατέληξε.

Advertisement

Οι αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση στα σχόλια του Αντώνη Κανάκη, ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την επίθεση που του έκανε ο παρουσιαστής στην εκπομπή, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε δήλωση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, για την τραγωδία των Τεμπών.

Σε κείμενό του που ανήρτησε στο Facebook το πρωί της Τρίτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε, μεταξύ άλλων, για τον Αντώνη Κανάκη ότι είχε δίπλα του επί χρόνια ως κολλητό και συνεργάτη του κάποιον που έκανε ό,τι έκανε και δήλωσε ότι «δεν το είχε καταλάβει»» αναφερόμενος στην υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου και τα εδικητικά revenge porn βίντεο που είχε αναρτήσει. «Αντί να κρύβεται από ντροπή το παίζει Τιμητής των πάντων και κατηγορεί τον καναλάρχη που δίνει βήμα στον κ. Άρη Πορτοσάλτε και σε εμένα» συνέχισε ο υπουργός.

«Αλλά τώρα έχουμε νεκρούς τα νεύρα όλων μας είναι τεταμένα και έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε στον λαϊκισμό και στην τοξικότητα να καταστρέψουν εκ νέου την Ελλάδα όπως την εποχή του Αντιμνημονίου που κόστισε στην Ελλάδα μία χαμένη δεκαετία διότι φοβηθήκαμε να αντιταχθούμε στην αρχή με αυτά. Η Δικαιοσύνη θα βρει ποιος πραγματικά φταίει και φυσικά να πληρώσουν. Αλλά όχι και ο Κανάκης ρε παιδιά όχι και ο Κανάκης κάπου ώπα!».

Advertisement

Από την πλευρά του ο Άρης Πορτοσάλτε, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα», είπε μεταξύ άλλων: «Είναι κήρυγμα μίσους αυτό. Αυτό πρέπει να το κόψουμε. Δεν θα μας βγάλει σε καλό αυτή η ιστορία. Αυτή η ιστορία της στοχοποίησης δεν θα μας βγάλει σε καλό».

Αναφορικά με τη διατύπωση της θέσης πως οι νεκροί θα γίνουν αφορμή για καλύτερους σιδηροδρόμους υποστήριξε πως «λέμε γνώμη επί των δεδομένων. Αυτή δεν χρειάζεται να την αγοράσει κάποιος. Λέμε γνώμη δεν διαμορφώνουμε γεγονότα» και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται οι σατιρικές εκπομπές να γίνονται προπαγανδιστές μίσους και στοχοποίησης.

Οι δημοσιογράφοι κάνουμε μια δουλειά. Κάποιοι εξ’ ημών κάνουν τη δουλειά του ρεπόρτερ, μαζεύουν τα στοιχεία, κάποιοι από εμάς τολμούμε να πούμε τη γνώμη μας. Λέμε γνώμη επί των δεδομένων. Αυτή δεν χρειάζεται να την αγοράσει κάποιος. Λέμε γνώμη δεν διαμορφώνουμε γεγονότα. Η γνώμη δεν μπορεί να ποινικοποιείται και δεν μπορεί να στοχοποιείται. Αυτή τη στιγμή όλο αυτό που βλέπω σε κάποια σατιρική εκπομπή είναι σαν τον λογοκριτή της χούντας».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: