12 Μαρτίου 1989, η μέρα που ο Τιμ Μπέρνερς Λι φέρνει στον κόσμο το World Wide Web

Advertisement

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ένας Βρετανός επιστήμονας, εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) το 1989, ενώ εργαζόταν στο CERN.

Ο Παγκόσμιος Ιστός σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αρχικά για να καλύψει την ανάγκη αυτοματοποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Το CERN δεν είναι ένα απομονωμένο εργαστήριο, αλλά το επίκεντρο μιας εκτεταμένης κοινότητας που περιλαμβάνει περισσότερους από 17.000 επιστήμονες από περισσότερες από 100 χώρες.

Αν και συνήθως περνούν κάποιο χρόνο στον χώρο του CERN, οι επιστήμονες εργάζονται συνήθως σε πανεπιστήμια και εθνικά εργαστήρια στις χώρες τους.

Η βασική ιδέα του WWW ήταν να συγχωνεύσει τις εξελισσόμενες τεχνολογίες των υπολογιστών, των δικτύων δεδομένων και του υπερκειμένου σε ένα ισχυρό και εύχρηστο παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών.

Advertisement

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι έγραψε την πρώτη πρόταση για τον Παγκόσμιο Ιστό σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1989 και τη δεύτερη πρότασή του τον Μάιο του 1990. Μαζί με τον Βέλγο μηχανικό συστημάτων Robert Cailliau, αυτή επισημοποιήθηκε ως πρόταση διαχείρισης τον Νοέμβριο του 1990.

Περιέγραφε τις κύριες έννοιες και όριζε σημαντικούς όρους πίσω από τον Παγκόσμιο Ιστό. Το έγγραφο περιέγραφε ένα «έργο υπερκειμένου» με την ονομασία «WorldWideWeb», στο οποίο ένας «ιστός» από «έγγραφα υπερκειμένου» θα μπορούσε να προβληθεί από «φυλλομετρητές».

Μέχρι το τέλος του 1990, ο Τιμ Μπέρνερς Λι είχε θέσει σε λειτουργία τον πρώτο διακομιστή και φυλλομετρητή Ιστού στο CERN, επιδεικνύοντας τις ιδέες του.

Ανέπτυξε τον κώδικα για τον διακομιστή Web σε έναν υπολογιστή NeXT. Για να αποφευχθεί η κατά λάθος απενεργοποίησή του, ο υπολογιστής είχε μια χειρόγραφη ετικέτα με κόκκινο μελάνι: «Αυτό το μηχάνημα είναι ο διακομιστής. ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΕ!!!»

Advertisement

Η διεύθυνση info.cern.ch ήταν η διεύθυνση του πρώτου δικτυακού τόπου και διακομιστή Web στον κόσμο, που εκτελούνταν σε έναν υπολογιστή NeXT στο CERN. Η πρώτη διεύθυνση ιστοσελίδας ήταν http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Αυτή η σελίδα περιείχε συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το έργο του WWW, συμπεριλαμβανομένης μιας περιγραφής του υπερκειμένου, τεχνικών λεπτομερειών για τη δημιουργία ενός διακομιστή Web και συνδέσμους για άλλους διακομιστές Web, καθώς αυτοί γίνονταν διαθέσιμοι.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: