Απίστευτου μεγέθους: Αυτές είναι οι 6 μεγαλύτερες απάτες όλων των εποχών στα χρηματιστήρια

Απίστευτου μεγέθους: Αυτές είναι οι 6 μεγαλύτερες απάτες όλων των εποχών στα χρηματιστήρια
Advertisement

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπατήθηκαν ορισμένοι μέτοχοι και επενδυτές στο παρελθόν μπορεί να βοηθήσει τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο των επενδύσεων ώστε να αποφύγουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Αυτές είναι σύμφωνα με το therichest, οι μεγαλύτερες περιπτώσεις εταιρειών που προσπάθησαν να εξαπατήσουν επενδυτές και μετόχους.

Advertisement

6. ZZZZ Best (1986) – 4 εκατ.

Τη δεκαετία του 1980, ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας, Μπάρι Μίνκοου, ισχυριζόταν πως είχε ιδρύσει μια επιχείρηση αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα ωστόσο, διέπραττε μια τεράστια απάτη.

Συγκεκριμένα, πλαστογράφησε περισσότερα από 20.000 παραστατικά και τιμολόγια πωλήσεων χωρίς να κινήσει καμία υποψία.

Συγχρόνως, ξόδεψε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια για να μισθώσει και να αναδιαμορφώσει έναν χώρο γραφείων στο Σαν Ντιέγκο, παρά το γεγονός ότι η επιχείρησή του ήταν μια πλάνη με στόχο να εξαπατήσει ελεγκτές και επενδυτές.

Advertisement

Τον Δεκέμβριο του 1986, η ZZZZ Best εισήλθε στο χρηματιστήριο και τελικά είχε μια χρηματιστηριακή αξία άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μπάρι Μίνκοου ήταν έφηβος εκείνη την εποχή. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών.

5. Centennial Technologies (1996) – 40 εκατ.

Τον Δεκέμβριο του 1996, ο διευθύνων σύμβουλος της Centennial Technologies, Εμανουέλ Πινέζ, και η ομάδα διαχείρισης της εταιρείας, τεκμηρίωσαν ότι οι κάρτες μνήμης PC απέφεραν 2 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για την επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία απέστειλε καλάθια φρούτων στους καταναλωτές. Το προσωπικό στη συνέχεια κατασκεύασε χαρτιά ως απόδειξη ότι οι πωλήσεις καταγράφονταν. Η τιμή της μετοχής της Centennial αυξήθηκε κατά 451% στα 55,50 δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Advertisement

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η Centennial παρουσίασε παραπλανητικά τα κέρδη της κατά περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Απριλίου 1994 και Δεκεμβρίου 1996. Παραδόξως, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 12 εκατομμυρίων δολαρίων όταν είχε πραγματικά χάσει πάνω από 28 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής έπεσε κάτω από τα 3 δολάρια.

4. Tyco International (2002) – 170 εκατ.

Η ηγεσία της Tyco υποσχέθηκε ότι το 2002 θα ήταν η καλύτερη εποχή για επενδύσεις σε μετοχές. Πριν από τη διαμάχη, η Tyco, κατασκευαστής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, υγειονομικής περίθαλψης και εξοπλισμού ασφαλείας, θεωρούνταν ασφαλής επένδυση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος, ο Ντένις Κοζλόφσκι, ένα από τα 25 κορυφαία εταιρικά στελέχη, υπεξαίρεσε τεράστια χρηματικά ποσά από την Tyco μέσω μη εξουσιοδοτημένων δανείων και πλαστών συναλλαγών σε μετοχές.

Advertisement

Ο Ντένις Κοζλόφσκι μαζί με τους συνεργάτες του, έλαβε δάνεια 170 εκατομμυρίων δολαρίων με ελάχιστο ή καθόλου τόκο χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων.

3. Enron (2001) – 500 εκατ.

Η Enron, μια εταιρεία εμπορίας ενέργειας με έδρα το Χιούστον, ήταν η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τα έσοδα. Η εταιρεία κατάφερε να αποκρύψει χρέη 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας σειράς πολύπλοκων λογιστικών διαδικασιών που περιλάμβαναν την απασχόληση εταιρειών κέλυφος.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές εξαπατήθηκαν πιστεύοντας ότι η εταιρεία ήταν πιο σταθερή από ό,τι στην πραγματικότητα. Τελικά, ο περίπλοκος ιστός των ψεμάτων ξεδιπλώθηκε και η τιμή της μετοχής κατρακύλησε από τα 90 δολάρια σε περίπου 30 σεντς. Η Arthur Andersen, η πέμπτη μεγαλύτερη λογιστική εταιρεία στον κόσμο εκείνη την εποχή, έπεσε μαζί με την Enron.

2. WorldCom (2002) – 3,8 δισ.

Λίγο μετά την πτώση της Enron, το χρηματιστήριο κλονίστηκε από μια άλλη λογιστική απάτη που αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια. Έπειτα από μια ακόμη περίπτωση μεγάλης «διαβούλευσης βιβλίων», ο τιτάνας τηλεπικοινωνιών WorldCom τέθηκε υπό έντονο έλεγχο.

Advertisement

Η WorldCom ισχυρίστηκε κέρδη σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2001. Στην πραγματικότητα, τα χρέη της εν λόγω εταιρείας γιγαντώνονταν.

1. Μπέρναρντ Μάντοφ (2008) – 50 δισ.

Ο Μπέρναρντ Μάντοφ, ο πρώην πρόεδρος της Nasdaq και δημιουργός της εταιρείας δημιουργίας αγορών Bernard L. Madoff Investment Securities, συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου 2008, για ενορχήστρωση ενός μεγάλου σχήματος Ponzi.

Ο τότε 70χρονος διαχειριστής hedge fund έκρυψε τεράστια χρέη αποζημιώνοντας τους πρώτους επενδυτές με κεφάλαια που αντλήθηκαν από άλλους επιχειρηματίες. Καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση. Ο Μάντοφ πέθανε στη φυλακή στις 14 Απριλίου 2021, σε ηλικία 82 ετών.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: