Ακατάλληλα 15 από τα 18 τούνελ των σιδηροδρόμων: Δεν υπάρχει φωτισμός, ρεύμα, ούτε έξοδος κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος

Ακατάλληλα 15 από τα 18 τούνελ των σιδηροδρόμων: Δεν υπάρχει φωτισμός, ρεύμα, ούτε έξοδος κινδύνου σε περίπτωση ατυχήματος
Advertisement

Αυτοψία έγινε στους Νέους Πόρους, σε τούνελ λίγο πριν πλησιάσει το μοιραίο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη από το Mega όπου και κατέγραψαν ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό ασφάλειας.

Από το πόρισμα της πυροσβεστικής προέκυψε πως τα 15 από τα 18 τούνελ δεν λειτουργούν, δεν υπάρχουν συστήματα ασφαλείας.

Advertisement

Μάλιστα όπως αναφέρει το πόρισμα δεν λειτουργούν οι έξοδοι ασφαλείας σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος ή κάτι που να διασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών.

Ένα μόλις χιλιόμετρο από τον σταθμό των Νέων Πόρων, και μόλις 25 χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας. Αρχικά δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχει ρεύμα αλλά ένα έπιανε κάποια φωτιά, η πυροσβεστική φωλιά είναι άδεια, η μάνικα είναι κάτω, ενώ δεν έχει και νερό.

Φαίνεται πως το τούνελ είναι παλιό ωστόσο υπήρχε εταιρεία που το συντηρούσε η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πριν 2 χρόνια κρίθηκε έκπτωτη.

Advertisement

Αναφορικά με τις εξόδους κινδύνου, έχει ένα ασανσέρ το οποίο λόγω έλλειψης ρεύματος δεν λειτουργεί, ενώ από τα σκαλιά που υπάρχουν η πόρτα εξόδου ήταν κλειδωμένη. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος στην σήραγγα η οποία είναι 6 χιλιόμετρα, εάν σημειωθεί κάποιο ατύχημα ή κάποια βλάβη.

Στο σημείο δεν λειτουργούν ούτε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Οι έξοδοι κινδύνου οδηγούν στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο χωριό Νέοι Πόροι. Η πρώτη έξοδος κινδύνου καταγράφεται στα 300 μέτρα, και υπολογίζεται να υπάρχει έξοδος ανά τόσα χιλιόμετρα.

Τις σοβαρές παθογένειες ενός συστήματος που παραμένουν εδώ και χρόνια ανέδειξε η Τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους σύμφωνα με το Newspaper

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική μαζί με υπαλλήλους του ΟΣΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου που έχουν μήκος πάνω από 1000 μέτρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 15 από τις 18 σήραγγες.

Οι μεγάλες σήραγγες Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι:

Σήραγγα Καλλιδρόμου (Τιθορέα-Λιανοκλάδι)
Σήραγγα Όθρυος (Λιανοκλάδι – Δομοκός)
Σήραγγα Τεμπών
Σήραγγα Πλαταμώνα
Σήραγγα Αλίαρτου
Σήραγγες Στίρφακα (3)
Σήραγγα Μακρυράχης
Σήραγγες Εκκάρας (4)

Τα ευρήματα και στις 15 είναι κοινά:

Advertisement

– Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα πυρασφάλειας

– Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση πυροσβεστικό υλικού και

– Πρόσβαση σωστικών συνεργείων

– Είναι δύσκολη ή αδύνατη η επικοινωνία εντός του τούνελ (ασύρματοι – κινητά)

– Ακατάλληλος φωτισμός έκτακτης ανάγκης

– Έξοδοι διαφυγής (έλλειψη ή ακαταλληλότητα)

– Προβληματική συντήρηση εξαερισμού

Η ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ 2015 ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Σημειώνεται ότι το 2015 εμπορική αμαξοστοιχία μέσα στο τούνελ των Τεμπών είχε πιάσει φωτιά. Οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής που είχαν συμμετάσχει στην κατάσβεση είχαν καταγγείλει εκ των υστέρων πως, όταν πήγαν μέσα στο τούνελ, αφενός δεν λειτουργούσε το υδροδοτικό σύστημα, δηλαδή δεν είχαν νερό για να κάνουν την κατάσβεση και αφετέρου δεν λειτουργούσε και ο εξαερισμός.

Μάλιστα, έκαναν και αναφορά λέγοντας πως έχει επισημανθεί αυτό από το 2010, κατά την διάρκεια μιας άσκησης της ΕΜΑΚ. Δηλαδή από το 2010 μέχρι σήμερα το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ σοβαρό.

Advertisement

Παράλληλα από το ρεπορτάζ προκύπτει πως δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει τα μέτρα ασφάλειας. Για κάθε μία από τις αυτοψίες η Πυροσβεστική έχει υποβάλλει κάποια επικαιροποιημένα σχέδια, ενώ έχει κάνει και ένα σχετικό έγγραφο προς την ηγεσία της κυβέρνησης και το αρμόδιο υπουργείο.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το τούνελ στην περιοχή των Μελισσατίκων μπορεί να είναι μικρό, δεν πληροί όμως καμία προϋπόθεση ασφαλούς λειτουργίας, αφού δε διαθέτει πυρασφάλεια, τηλεφωνική επικοινωνία και φωτισμό. Αν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα εντός της μικρής σήραγγας, οι επιβάτες θα παραμείνουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους για τη ζωή τους.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: