Νέο χαράτσι στο ρεύμα με απόφαση ΡΑΕ: Η μηνιαία επιβάρυνση για τους καταναλωτές

Advertisement

Αυξήσεις στις χρεώσεις του δικτύου διανομής ρεύματος – που πληρώνουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς τους – αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 30 Μαρτίου φέρνοντας νέο χαράτσι στο ηλεκτρικό.

Πιο αναλυτικά, αυτό που αλλάζει είναι πως ενώ σήμερα ο υπολογισμός του συγκεκριμένου τέλους γινόταν με βάση τις καταναλώσεις, πλέον θα γίνεται με βάση την ισχύ των εγκαταστάσεων.

Advertisement

Αυτό σημαίνει πως σε κατοικίες με τριφασικό ρεύμα ακόμη κι αν έχουν μικρή σχετικά κατανάλωση ρεύματος, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα σπίτια με μονοφασική παροχή, ακόμη κι αν έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, θα επιβαρύνονται λίγοτερο συγκριτικά.

Μεσοσταθμικά, πάντως, οι αυξήσεις που θα δουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι 5 έως 7 ευρώ μηνιαίως.

Παράδειγμα

Νοικοκυριό με μονοφασική παροχή και κατανάλωση 500kWh θα καταβάλει για τέλη χρήσης δικτύου 10 € και θα έχει μείωση κατά 1€.

Νοικοκυριό με τριφασική παροχή, με τις ίδιες καταναλώσεις θα καταβάλει 17 €/μήνα και θα επιβαρυνθεί επιπλέον 5€.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη είναι μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.

Ο λόγος που αυξάνονται τα τέλη χρήσης δικτύου είναι να για ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΔΕΔΔΗΕ κατά 200 εκατ. ευ΄ρω/ έτος, προκειμένου να προχωρήσει τις συνδέσεις ΑΠΕ και να διατηρεί σε καλή κατάσταση το δίκτυ.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: