Ο λόγος που το δηλητήριο του σκορπιού είναι το πιο ακριβό υγρό στον κόσμο

Ο λόγος που το δηλητήριο του σκορπιού είναι το πιο ακριβό υγρό στον κόσμο
Advertisement

Το δηλητήριο του σκορπιού θεωρείται ευρέως ως το πιο ακριβό υγρό στον κόσμο, με ένα μόνο γραμμάριο να κοστίζει αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για πολλούς ανθρώπους, καθώς οι σκορπιοί γενικά δεν θεωρούνται πολύτιμα πλάσματα.

Advertisement

Ωστόσο, το δηλητήριό τους εκτιμάται ιδιαίτερο από επιστήμονες και ερευνητές για τις μοναδικές του ιδιότητες και τα πιθανά ιατρικά του οφέλη.

Για να καταλάβουμε γιατί το δηλητήριο του σκορπιού είναι τόσο πολύτιμο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα τι είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται.

Το δηλητήριο του σκορπιού είναι ένα πολύπλοκο μείγμα πρωτεϊνών και ενζύμων που παράγεται από τους δηλητηριώδεις αδένες των σκορπιών.

Advertisement

Χρησιμοποιείται από τους σκορπιούς ως αμυντικός μηχανισμός κατά των θηρευτών και για τη σύλληψη της λείας. Το δηλητήριο παρέχεται μέσω του κεντριού του σκορπιού, το οποίο εγχέει το δηλητήριο στο στόχο του.

Παρά τη θανατηφόρα φύση του, το δηλητήριο του σκορπιού έχει βρεθεί ότι έχει ποικίλες πιθανές ιατρικές εφαρμογές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δηλητήριο περιέχει ενώσεις που έχουν την ικανότητα να στοχεύουν και να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα, καθώς και να θεραπεύουν μια σειρά άλλων ασθενειών και παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι μοναδικές ιδιότητες του δηλητηρίου του σκορπιού το έχουν επίσης καταστήσει πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές που μελετούν το νευρικό σύστημα και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών.

Advertisement

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το δηλητήριο του σκορπιού είναι τόσο ακριβό είναι ότι είναι απίστευτα δύσκολο να εξαχθεί. Οι σκορπιοί παράγουν πολύ μικρές ποσότητες δηλητηρίου και η διαδικασία εξαγωγής είναι χρονοβόρα και επικίνδυνη.

Απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκπαιδευμένους επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να εξάγουν προσεκτικά το δηλητήριο χωρίς να βλάψουν τον σκορπιό ή να καταστρέψουν τους αδένες του δηλητηρίου.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο υψηλό κόστος του δηλητηρίου του σκορπιού είναι η σπανιότητά του. Δεν παράγουν όλα τα είδη σκορπιών δηλητήριο που είναι χρήσιμο για ιατρικούς σκοπούς, και εκείνα που παράγουν βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

Αυτό καθιστά δύσκολη και δαπανηρή τη συλλογή και μεταφορά του δηλητηρίου σε εργαστήρια και ερευνητικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Τέλος, το υψηλό κόστος του δηλητηρίου του σκορπιού μπορεί επίσης να αποδοθεί στην έντονη ζήτησή του από ερευνητές και επιστήμονες.

Με τις δυνατότητές του για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών και παθήσεων, το δηλητήριο του σκορπιού έχει γίνει ένα περιζήτητο αγαθό στην ιατρική κοινότητα.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ανταγωνιστική αγορά για το δηλητήριο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την τιμή του.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: