Η Ένωση Δικαστών εξηγεί γιατί αποφυλακίστηκε ο παιδεραστής του Ρεθύμνου αν και του είχε επιβληθεί ποινή 400 χρόνια κάθειρξη

Η Ένωση Δικαστών εξηγεί γιατί αποφυλακίστηκε ο παιδεραστής του Ρεθύμνου αν και του είχε επιβληθεί ποινή 400 χρόνια κάθειρξη
Advertisement

Οι δικαστές εφάρμοσαν το νόμο που ισχύει, υποστηρίζει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων σχετικά με την αποφυλάκιση του καταδικασμένου προπονητή σε κάθειρξη 401 ετών.

Ο εν λόγω προπονητής, είχε καταδικαστεί σε πρωτο και δεύτερο βαθμό για ασέλγεια και απόπειρας κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών στο Ρέθυμνο.

Advertisement

Ο προπονητής καταδικάστηκε το 2011 σε 401 έτη κάθειρξης , κατά συγχώνευση 202. Εξ αυτών με βάσει όσα ίσχυαν τότε εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια κάθειρξη δηλαδή το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης, εφόσον δεν προβλέπεται για το αδίκημα ή δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Σημειώνεται ότι με το νέο Ποινικό Κώδικα (ν. 4619/2019) το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης περιορίστηκε, για όλα τα αδικήματα, από τα 25 έτη στα 20.

Η υπόθεση προκάλεσε αντίδραση από τον Άρειο Πάγο καθώς ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής προκειμένου να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του.

Advertisement

Εάν ο ίδιος διαπιστώσει «κενά» στο σκεπτικό μπορεί να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Από την πλευρά της η  Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων υπενθυμίζει ότι η Δικαστική Εξουσία εφαρμόζει τους Νόμους, που ψηφίζει η Βουλή λέγοντας πως είναι «κομβική» η μείωση (με τον ΠΚ του 2019) του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 έτη στα 15 έτη, με αποτέλεσμα, όπως λέει, ο επιεικέστερος νόμος να εφαρμόζεται και συνεπώς να εκτίονται και οι παλαιότερες ποινές για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: