Θέλεις να μάθεις αν είσαι υγιής; Κάνε αυτή την απλή άσκηση για να το εξακριβώσεις

Θέλεις να μάθεις αν είσαι υγιής; Κάνε αυτή την απλή άσκηση για να το εξακριβώσεις
Advertisement

Μπορείς να κάνεις μια απλή άσκηση για να ελέγξεις αν είσαι υγιής. Αυτή η άσκηση σίγουρα δεν υποδηλώνει το 100% της σωματικής σου υγείας αλλά θα σου δώσει μια αρχική ιδέα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρυθμίσεις ένα χρονόμετρο για 20 δευτερόλεπτα και να σταθείς στο ένα πόδι.

Advertisement

Προσπάθησε να σταθείς στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα χωρίς να χάσεις την ισορροπία σου. Η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα να μπορείς να μείνεις στο ένα πόδι είναι ένα σημάδι σωματικής υγείας και ότι η βελτίωση σε αυτό μπορεί να βοηθήσει στη φυσική σου κατάσταση και ακόμη και να τονώσει το προσδόκιμο ζωής σου.

Η ικανότητα να στέκεσαι στο ένα πόδι σχετίζεται με αυξημένο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και χαμηλότερο κίνδυνο πτώσης. Ως αποτέλεσμα, συνδέεται τόσο με το προσδόκιμο ζωής όσο και με την ποιότητα.

Μάλιστα, η αδυναμία να σταθεί κανείς στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και μειωμένες γνωστικές ικανότητες.

Advertisement

Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να μπορείς να σταθείς στο ένα πόδι χωρίς να ταλαντεύεσαι εάν έχεις ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος του Πάρκινσον.

Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, καθώς και άλλες καταστάσεις, μπορούν επίσης να αλλάξουν την αίσθηση ισορροπίας και να βλάψουν την ικανότητα να παραμένει κανείς όρθιος.

Σύμφωνα με το jpost.com, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι το να μην μπορεί κάποιος να διατηρήσει την ισορροπία του στο ένα πόδι μπορεί να υποδηλώνει κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας.

Advertisement

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Stroke, διαπίστωσαν ότι περίπου το 50% των ανθρώπων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή στο παρελθόν και το 30% εκείνων που είχαν αιμορραγία στον εγκέφαλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, είχαν δυσκολία να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Επιπλέον, τα άτομα που αγωνίστηκαν να διατηρήσουν την ισορροπία στο ένα πόδι εμφάνισαν επίσης σημάδια μειωμένης σκέψης και εξασθένησης της μνήμης.

Πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να το κάνεις

Όταν στεκόμαστε όρθιοι, είμαστε συχνά ασταθείς αφού το ανθρώπινο σώμα έχει μια μικρή βάση στήριξης σε σχέση με το ύψος και το πλάτος μας.

Advertisement

Κανονικά, βασιζόμαστε στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό μας σύστημα για να επεξεργαστούμε όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες από τις αισθήσεις μας, όπως από τα μάτια και τα αυτιά.

Στη συνέχεια ενεργοποιούμε τους απαραίτητους μύες (πόδια, αστραγάλους, πυρήνα και μερικές φορές τα χέρια) για να κάνουμε τις προσαρμογές που απαιτούνται για να παραμείνουμε όρθιοι.

Το να στεκόμαστε σε κάθε πόδι για ένα λεπτό 3 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πυκνότητας στα οστά του ισχίου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Advertisement

Ένα ισχυρότερο ισχίο σημαίνει μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο σε μεγαλύτερη ηλικία, έναν τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο στην καρδιά και ταλαιπωρία.

Όσο πιο δραστήριοι είμαστε σωματικά, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε καλύτερη ισορροπία, στο ένα πόδι, στο μυαλό και στη ζωή γενικότερα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: