Αιφνίδιοι θάνατοι στην Ελλάδα: Μύθος ή αλήθεια τα αυξανόμενα περιστατικά;

Αιφνίδιοι θάνατοι στην Ελλάδα: Μύθος ή αλήθεια τα αυξανόμενα περιστατικά;
Advertisement

Τελικά, υπάρχει αύξηση των ξαφνικών θανάτων στη χώρα μας; Απαντά ο καθηγητής Καρδιολογίας και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης.

Στο 90% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ανακαλύπτονται εκ των υστέρων και οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν με την έγκαιρη διάγνωση και να αντιμετωπιστούν, αναφέρει ο νέος πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης.

Advertisement

Προσθέτει ότι ειδικά στους νέους ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, και στόχος είναι ο εντοπισμός των οικογενειών που έχουν γενετική προδιάθεση για καρδιακό νόσημα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αύξηση των περιστατικών ο κ. Κοχιαδάκης υπογραμμίζει:

«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν την αύξηση της επίπτωσης του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να κυκλοφορούν δημοσιεύματα που υπαινίσσονται εκρηκτική αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν κάτι τελείως διαφορετικό».

Advertisement

Η συχνότητα αιφνίδιου θανάτου στους νέους κυμαίνεται από 0,8-0,93 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση, εξηγεί ο κ. Κοχιαδάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σαν αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε μία ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων.

Στους νέους ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αφορά άτομα νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους σε άριστη φυσική κατάσταση.

Δεδομένα από μελέτες στο γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου στους νέους κυμαίνεται από 0,8-0,93 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως».

Advertisement

Στο 90% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως στεφανιαία νόσος και κληρονομικά καρδιακά νοσήματα, τα οποία ανακαλύπτονται εκ των υστέρων.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση και τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, που δεν είναι άλλοι από αυτούς με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας. Έτσι, η πρόληψη του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου μετετράπη σε μια από τις πιο κριτικές προκλήσεις των σύγχρονων συστημάτων δημόσιας υγείας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: