Έρχεται νέο φοροχαράτσι σε σπίτια και αυτοκίνητα από το 2027

Έρχεται νέο φοροχαράτσι σε σπίτια και αυτοκίνητα από το 2027
Advertisement

Με σκοπό να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων, το πλαίσιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει την επιβολή φόρου άνθρακα στις κατοικίες και στις μεταφορές από το 2027.

Η προσαρμογή απαιτεί κεφάλαια δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά νοικοκυριό είτε για ανακαίνιση ακινήτων είτε για αντικατάσταση οχήματος είτε για μεταβολή του τρόπου θέρμανσης, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα μπορέσει να επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Άρα το επόμενο διάστημα θα τεθεί επί τάπητος το πως θα λειτουργήσει το πλαίσιο αντικινήτρων χρήσης ρυπογόνων αυτοκινήτων και παλαιών , καθώς και ρυπογόνων τρόπων θέρμανσης.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καθοριστούν και οι τρόποι διευκόλυνσης έτσι ώστε οι πολίτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο φόρος για αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αφορούσε μεγάλες επιχειρήσεις . Από εδώ και στο εξής όμως, θα πιάνει όλους τους κλάδους όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές αλλά και οι ιδιώτες με τους δύο τρόπους που αναφέρθηκαν: αυτοκίνητα και ακίνητα (ανακαινίσεις και νέοι τρόποι θέρμανσης).

Με βάση το σκεπτικό του κειμένου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κουμπαράς προκειμένου να βοηθηθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά προς την πράσινη μετάβαση.

Advertisement

Στην ουσία με την απόφαση αυτή ανοίγεται ένα νέο παράθυρο επιδοτήσεων προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να φτάσουν σύντομα τους στόχους που έχουν οριοθετηθεί για την πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο, θα πρέπει ο συγκεκριμένος κουμπαράς να γεμίζει με τα χρήματα που θα πληρώνουν όσοι ρυπαίνουν.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας έτσι ώστε να υπάρξουν αντικίνητρα χρήσης παλαιών οχημάτων, είναι κάτι που είναι ορατό και θα συζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: