Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου παίρνει το όνομα «Vangelis», στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Advertisement

Στον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα αφιερωθεί το Δημοτικό Θέατρο Βόλου και θα φέρει το όνομα με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός με τις κορυφαίες μουσικές συνθέσεις του

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που έφυγε από τη ζωή το 2022, είχε καταγωγή από τον Βόλο.

Advertisement

Η απόφαση για την ονομασία «Vangelis» του πλήρως ανακατασκευασμένου Δημοτικού Θεάτρου αναμένεται να ληφθεί το βράδυ της Δευτέρας (24/4), κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με πρόταση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ανέφερε: «Με την απόφασή μας αυτή, το όνομα του «Vangelis», που ταξίδεψε σε όλη τη γη, θα «επιστρέψει» στο σπίτι του».

Το νέο θέατρο του Βόλου θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, στα τέλη Ιουνίου.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν παγκοσμίως ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο του, ως μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών, όπως Blade Runner, 1492:Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο και πολλές άλλες. Είχε συνεργαστεί με τον αγαπημένο φίλο του Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά, τη Νάνα Μούσχουρη και τον Γιον Άντερσον.

Advertisement

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στον Βόλο, στην περιοχή της Αγριάς, και πολύ νωρίς έδειξε το ταλέντο του, αφού ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη δημόσια παράστασή του σε ηλικία έξι ετών, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2022 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: