Salt Bae: «Βροχή» οι καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους -Η σκοτεινή πλευρά της «αυτοκρατορίας» του

Salt Bae: «Βροχή» οι καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους -Η σκοτεινή πλευρά της «αυτοκρατορίας» του
Advertisement

Μια σειρά από μηνύσεις και συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους αποκαλύπτουν μια πιο σκοτεινή πλευρά, σύμφωνα με το Business Insider.

Η υπόνοια της πολυτέλειας ξεκινά από τη στιγμή που μπαίνετε σε ένα εστιατόριο Nusr-Et. Έξω, άνδρες της ασφάλειας με κοστούμια περιφέρονται γύρω από βελούδινα σχοινιά.

Advertisement

Στο εσωτερικό, μέσα από τις βαριές ορειχάλκινες πόρτες, υπάρχουν σειρές από φωτισμένα ψυγεία εφοδιασμένα με χοντρά κομμάτια κρέατος σε μεταλλικούς γάντζους. Μια μεγάλη πινακίδα νέον γράφει «Χωρίς αλάτι, δεν υπάρχει αγάπη».

Στη συνέχεια, σας οδηγούν στο τραπέζι, όπου περιφέρονται σερβιτόροι ντυμένοι με μαύρα λατέξ γάντια, ενώ, όπως περιγράφει η Marianne Ayala στο Insider, η τραπεζαρία μοιάζει με νυχτερινό κέντρο. Και έχει μόνο ένα αξιοθέατο: Τον Nusret Gökçe (Νουσρέτ Γκιοκτσέ), γνωστό σε όλο τον κόσμο ως Salt Bae.

Ο Gökçe, του οποίου η γαστρονομική αυτοκρατορία εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, ταξιδεύει συχνά από εστιατόριο σε εστιατόριο, βγάζοντας selfies με τους ενθουσιασμένους πελάτες και εκτελώντας την επιδεικτική τεχνική του αλατισμού, για την οποία έχει γίνει γνωστός, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Advertisement

«Όταν μπήκε μέσα, ήταν σαν να μπήκαν οι Backstreet Boys», δήλωσε ένας πρώην μάνατζερ που συνεργάστηκε στενά με τον διάσημο κρεοπώλη στα εστιατόριά του στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη. «Όλοι ούρλιαζαν».

Με όλα τα μάτια στραμμένα στον Gökçe, μπορεί να σας διαφύγει μια δεύτερη φιγούρα, η οποία ακολουθεί σαν σκιά τον διάσημο σεφ.

Αυτή είναι το λεγόμενο salt boy. Έχει μια βασική δουλειά: να ακολουθεί τον Gökçe με μια λεκάνη αλάτι, ώστε να μπορεί εκείνος να εκτελέσει την περιβόητη κίνησή του.

Το αγόρι του αλατιού πληρώνεται όπως κάθε άλλος food runner, σύμφωνα με τον διευθυντή. «Δεν είναι άσχημη δουλειά να τον ακολουθείς με ένα μπολ αλάτι.

Πληρώνεται το ίδιο με τους υπόλοιπους food runner που τρέχουν», είπε. «Είναι λίγο εξευτελιστικό για μένα», πρόσθεσε. «Δεν θα ήθελα να το κάνω».

Advertisement

Η παρουσία του αγοριού με το αλάτι είναι κλασική για τον Gökçe. Η λάμψη και το θέαμα είναι το «αίμα» της αυτοκρατορίας του.

Η διαδικτυακή του παρουσία, ειδικότερα, αποπνέει πλούτο. Εικόνες τον δείχνουν μέσα σε ιδιωτικό τζετ, σε ταχύπλοο, να είναι ντυμένος με κοστούμι, με ένα πούρο στο στόμα, ενώ ένα αστραφτερό ρολόι αναβοσβήνει στον καρπό του.

Στο εστιατόριο του Salt Bae, στη Νέα Υόρκη, οι πελάτες μπορούν να περιμένουν να πληρώσουν 300 δολάρια για ένα «Golden Burger». Μόνο το εστιατόριό του στο Λονδίνο ανέφερε πωλήσεις 7 εκατομμυρίων λιρών, ή 9,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους πρώτους τρεις μήνες, όπως δείχνουν τα δημόσια οικονομικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει 22 από τα πανάκριβα steakhouses του σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Advertisement

Τα πιο πρόσφατα πρωτοσέλιδα καμώματά του -όπως το να καταφέρει να μπει στον αγωνιστικό χώρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας- προκάλεσαν αντιδράσεις.

Όμως, επτά μηνύσεις σε δύο πόλεις και συνεντεύξεις με εννέα πρώην μέλη του προσωπικού από έξι εστιατόρια απεικονίζουν μια άλλη πλευρά του Gökçe: έναν μικρόψυχο τύραννο, με εμμονή στον πλούτο και την υπερβολή, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η κλόουν εικόνα του συγκαλύπτει ένα πιο σκοτεινό μοτίβο, σύμφωνα με τις αγωγές και τις συνεντεύξεις: καταγγελίες για κλοπή μισθών, διακρίσεις, εργασιακές παραβιάσεις και μια κουλτούρα φόβου, κορεσμένη από τεστοστερόνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και ενώ καπνίζει πούρα και επιδεικνύει τα ακριβά ρολόγια του, τα εστιατόριά του προσφέρουν μια ψεύτικη υπόσχεση πολυτέλειας, λένε οι πρώην υπάλληλοι.

Advertisement

Οι πρώην υπάλληλοι -οι θέσεις εργασίας των οποίων είχαν να κάνουν με ρόλους στο μπροστινό μέρος του εστιατορίου, όπως σερβιτόρος, μπάρμαν και οικοδεσπότης, μέχρι διευθυντής και επικεφαλής σομελιέ- είπαν στο Insider ότι το ιντερνετικό είδωλο είναι επιρρεπές στην ευνοιοκρατία και στις συχνές, απρόβλεπτες απολύσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Φαίνεται «χρυσό από έξω», δήλωσε στο Insider ένας πρώην μπάρμαν στο Nusr-Et London. «Αλλά σ@@@ά από μέσα».

Όλοι οι πρώην υπάλληλοι ζήτησαν ανωνυμία, φοβούμενοι επαγγελματικές επιπτώσεις. Η ταυτότητα και το ιστορικό απασχόλησής τους είναι γνωστά στο Insider, ενώ ο Salt Bae δεν απάντησε σε αιτήματα συνέντευξης από το Insider.

Σε απάντηση σε λεπτομερή κατάλογο ερωτημάτων, η Christy Reuter, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Gökçe και τις επιχειρήσεις του, δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο από μια αναμόχλευση παλαιών αγωγών, όπου οι ισχυρισμοί αμφισβητήθηκαν και έχουν προ πολλού διευθετηθεί».

Advertisement

«Δυστυχώς, τα εστιατόρια υψηλού προφίλ και οι δημοφιλείς σεφ είναι συχνά στόχοι για πρόστυχους και αβάσιμους ισχυρισμούς. Ο Nusret δεν διαφέρει. Ο Nusret απασχολεί περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Είναι κρίμα μερικές παλιές αγωγές και κάποια μη κολακευτικά σχόλια να επισκιάζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση ενός παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εστιατορίων, ιδίως μέσω του COVID, ή τη συμβολή του σεφ Nusret στη δημιουργία μιας κινητής κουζίνας για την παροχή περισσότερων από 6.000 ζεστών γευμάτων στα θύματα των τραγικών σεισμών».

Στο γνωστό βίντεο που έγινε viral για τον τρόπο αλατίσματος, ο Gökçe εργαζόταν στο εστιατόριό του στο Ντουμπάι τον Ιανουάριο του 2017.

Στο κλιπ των 36 δευτερολέπτων στο Instagram φοράει ένα ζευγάρι μικρά, στρογγυλά γυαλιά ηλίου και ένα λευκό μπλουζάκι με βαθύ σκίσιμο. Τα μαύρα γυαλιστερά μαλλιά του είναι δεμένα προς τα πίσω, ενώ το μουσάκι και τα φρύδια του είναι άψογα περιποιημένα.

Advertisement

Σκύβει, με το μαχαίρι στο χέρι, πριν κόψει αισθησιακά μια μπριζόλα σε λεπτές φέτες. Όταν τελειώνει, σηκώνει το χέρι του προς τα πάνω, λυγίζει τον καρπό του και πασπαλίζει με αλάτι την μπριζόλα.

Ο ποπ σταρ Bruno Mars μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο της τεχνικής αλατίσματος του Gökçe στο Twitter, μαζί με τη λεζάντα «Annndddddd I’m out». Το meme Salt Bae γεννήθηκε.

Ξαφνικά, όλοι ήθελαν ένα κομμάτι από τον μυστηριώδη Τούρκο χασάπη: Ο παρουσιαστής late-night talk-show, James Corden, τον αποκάλεσε «Christian Grey του κόκκινου κρέατος», σε ένα σκετς του «Saturday Night Live» έγινε αναφορά στον «πιο σημαντικό σεφ στον κόσμο» και διασημότητες όπως ο Leonardo DiCaprio και ο David Beckham συνέρρεαν στα εστιατόριά του.

Εν τω μεταξύ, ο Gökçe συνέχισε να δημοσιεύει βίντεο στο Instagram με τον εαυτό του να πασπαλίζει αλάτι από ένα ελικόπτερο, να πίνει έναν καπουτσίνο με χρυσό καπάκι από drone, κάτω από την πινακίδα του Χόλιγουντ, και να σκορπίζει ροδοπέταλα πάνω σε κρέας που είχε τοποθετηθεί έτσι ώστε να μοιάζει με καρδιά, για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Εκμεταλλεύθηκε επίσης τη φήμη του, ανοίγοντας περισσότερα εστιατόρια.

Advertisement

Όταν δεν γυμνάζεται ή δεν δημοσιεύει φωτογραφίες στο Instagram, ο Gökçe επισκέπτεται τα εστιατόριά του για να ελέγξει τους εργαζόμενους και να αλληλεπιδράσει με τους πελάτες, δήλωσαν στο Insider πρώην υπάλληλοι. Εκεί, η κύρια δουλειά του είναι το meme, φορώντας μέχρι και το ίδιο χαρακτηριστικό ντύσιμο.

«Ο κόσμος του δεν ήταν τίποτα άλλο από το Instagram και τη φήμη», δήλωσε ο πρώην μάνατζερ στο Insider. «Κατέληξε να αποκτήσει αυτό το σύμπλεγμα του θεού».

Για ορισμένους υπαλλήλους, η παρουσία του δημιούργησε μια ατμόσφαιρα φόβου, όπου κάθε λάθος βήμα θα μπορούσε να τους βάλει σε μπελάδες με τους διευθυντές τους ή, ακόμα χειρότερα, με τον ίδιο τον Gökçe.

Μια αγωγή που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2021 από πέντε πρώην ψήστες στο Nusr-Et της Νέας Υόρκης περιέγραφε ένα «επιθετικό στιλ διοίκησης», στο οποίο συχνά έβριζε τους υπαλλήλους και τους κατηγορούσε για τα λάθη των συναδέλφων τους.

Advertisement

Ένας πρώην μπάρμαν στο εστιατόριο Mykonos, του Gökçe, συνέκρινε το αφεντικό του με δικτάτορα. Ένας άλλος, πρώην μπάρμαν στο steakhouse του Λονδίνου, συνέκρινε το περιβάλλον του με τους «Αγώνες Πείνας», λέγοντας ότι οι υπάλληλοι δεν ήξεραν ποτέ αν θα απολυθούν πριν από το τέλος της βάρδιάς τους.

Όταν μία πρώην εργαζόμενη στο Nusr-Et του Λονδίνου δέχτηκε για πρώτη φορά τη δουλειά, ένας φίλος της στον κλάδο της φιλοξενίας την προειδοποίησε, όπως είπε στο Insider. «Είναι κακή ιδέα», θυμάται ότι της είπε ο φίλος της. «Μην πας εκεί».

Στην αρχή, εκείνη δεν έδωσε σημασία στη συμβουλή. Είχε εργαστεί στη φιλοξενία για χρόνια και ήταν συνηθισμένη στο περιβάλλον υψηλού στρες ενός εστιατορίου. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η εργασία στο Nusr-Et ήταν διαφορετική. «Όταν είσαι μέσα, καταλαβαίνεις», δήλωσε στο Insider. «Δεν είσαι χαλαρός. Είσαι έτοιμος να απολυθείς».

«Δεν ξέρεις αν σε παρακολουθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου του. «Είναι πολύ άβολο να βρίσκεσαι κοντά του».

Advertisement

Ήταν από τις πρώτες προσλήψεις του εστιατορίου στο Λονδίνο το 2021. Αλλά δύο μήνες μετά, είπε, μόνον οι μισοί από τους δεκάδες υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί εργάζονταν ακόμη εκεί. Πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, είχαν απολυθεί, είπε στο Insider.

Μία από τις συναδέλφους της απολύθηκε επί τόπου, αφού έσπασε κατά λάθος ένα ποτήρι μπροστά στον διάσημο κρεοπώλη, είπε. Ένας άλλος σερβιτόρος δεν προσλήφθηκε επειδή στον Gökçe «δεν του άρεσε το πουκάμισό του».

«Αν δεν του αρέσει κάποιος, τελείωσες, χωρίς προθεσμία προειδοποίησης, τίποτα», είπε στο Insider. «Σου λένε να φύγεις αμέσως».

Ήταν επίσης δυσαρεστημένος όταν το εστιατόριο δεν είχε κόσμο, είπε. Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ήσυχης μεσημεριανής βάρδιας, διέταξε αρκετούς υπαλλήλους να σταθούν στην ουρά έξω από το εστιατόριο, για να το κάνει να φαίνεται απασχολημένο, είπε.

Advertisement

«Είναι ο ιδιοκτήτης σου και πρέπει να κάνεις ό,τι του αρέσει», είπε. «Δεν μπορείς να διαφωνήσεις μαζί του».

Ο Gökçe προφανώς χρησιμοποιούσε τα εστιατόριά του ως προέκταση του σπιτιού του. Δύο πρώην εργαζόμενοι σε εστιατόρια στη Μύκονο και στο Ντουμπάι δήλωσαν στο Insider ότι τον είδαν να ζητά από υπάλληλο του εστιατορίου μασάζ.

Όταν αισθανόταν ιδιαίτερα κουρασμένος, είπε ο υπάλληλος του Ντουμπάι, απλά κοιμόταν στο εστιατόριο. «Μερικές φορές αποκοιμήθηκε πάνω στα σκεπάσματα των τραπεζιών», είπε ο υπάλληλος, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σίγουροι αν μπορούσαν να φύγουν μέχρι να ξυπνήσει.

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2020, η αυτοκρατορία του steakhouse καυχιόταν ότι θα φιλοξενήσει «40.766 γυναίκες δωρεάν» σε όλα τα εστιατόρια Nusr-Et σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, τρεις γυναίκες πρώην εργαζόμενες δήλωσαν στο Insider ότι η δυσφορία τους να εργαστούν στα εστιατόρια της Gökçe συνδέεται με μια υπερ-ανδρική κουλτούρα.

Advertisement

«Νιώθεις ότι δεν σου φέρονται καλά, ότι δεν σε σέβονται πραγματικά», δήλωσε στο Insider μια πρώην υπάλληλος κρατήσεων στο Nusr-Et Miami. Ενώ η πράκτορας κρατήσεων φορούσε μια τυπική στολή, είπε ότι κάποιες γυναίκες συνάδελφοι αναγκάζονταν να φορούν φορέματα που έμοιαζαν σαν να «πήγαιναν στο κλαμπ».

Μια αγωγή τον Νοέμβριο του 2021 περιγράφει ένα παρόμοιο περιβάλλον. Στην καταγγελία, η Ελίζαμπεθ Κρουζ, πρώην μπάρμαν στο Nusr-Et της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι της ζητήθηκε από έναν γενικό διευθυντή να φορέσει «κοντή φούστα, ψηλοτάκουνα και αποκαλυπτικό τοπ», την πρώτη ημέρα της εργασίας της.

Μόλις συνειδητοποίησε ότι ήταν Δομινικανή, ανέφερε η Κρουζ στην κατάθεσή της, ο διευθυντής της είπε: «Η σύζυγός μου είναι Δομινικανή. Ξέρω πώς είστε εσείς», κάτι που εξέλαβε ως υπόδειξη σεξουαλικής ασυδοσίας.

Αν και ένιωσε ταπεινωμένη, η Κρουζ συμμορφώθηκε με το αίτημα του διευθυντή. Οι άνδρες συνάδελφοί της άρχισαν να την παρενοχλούν, σύμφωνα με την κατάθεση. Ένας υπάλληλος της είπε ότι θα έπρεπε να εργαστεί ως στρίπερ. Ένας άλλος την ακολούθησε στο σπίτι της ένα βράδυ, πιέζοντάς την να βγει ραντεβού μαζί του, παρά τις εκκλήσεις της να σταματήσει.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εργασίας της, η Κρουζ ζήτησε να φορέσει τη συνηθισμένη στολή, με παντελόνι και πουκάμισο με κουμπιά, αλλά ο διευθυντής αρνήθηκε το αίτημά της. Αρκετές ημέρες αργότερα, απολύθηκε.

Advertisement

Στην καταγγελία της, η Κρουζ ισχυρίζεται ότι απολύθηκε ως αντίποινα για τις καταγγελίες της. (Η αγωγή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι δικηγόροι της Gökçe ζήτησαν να προχωρήσει σε διαιτησία, αλλά οι δικηγόροι της Cruz θέλουν να παραμείνει στα δικαστήρια).

Σε μια άλλη αγωγή, που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2020, η Melissa Compere, πρώην εργαζόμενη στο Nusr-Et Miami, δήλωσε ότι προσλήφθηκε ως food runner και αργότερα μετακινήθηκε σε σερβιτόρα κοκτέιλ. Στην αγωγή υποστηρίζει ότι δεν προήχθη σε σερβιτόρα, παρά τη δεκαετή εμπειρία της, λόγω του φύλου της.

Η καταγγελία της υποστηρίζει ότι η Compere «είχε περισσότερα προσόντα από πολλούς από τους άνδρες σερβιτόρους, ειδικά από έναν άνδρα που προσλήφθηκε ως σερβιτόρος αλλά δεν είχε εργαστεί ποτέ ως σερβιτόρος σε κανένα εστιατόριο». Ισχυρίζεται, επίσης, ότι π Gökçe ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την απόφαση να της αρνηθεί το ρόλο.

Αν και τελικά προήχθη σε σερβιτόρα, η Compere ανέφερε στην καταγγελία ότι αναγκάστηκε είτε να εγκαταλείψει τη βάρδιά της είτε να επιστρέψει στη θέση της σερβιτόρας κοκτέιλ, όποτε ο Gökçe βρισκόταν στην πόλη, ώστε να μην τη βλέπει.

Advertisement

Τον Νοέμβριο του 2018, η Compere απολύθηκε όταν ένας πελάτης παραπονέθηκε ότι βρήκε ένα κομμάτι γυαλί στο τραπέζι του, αναφέρει η αγωγή. Αν και εμπλέκονται τουλάχιστον επτά υπάλληλοι, αναφέρει η καταγγελία, οι μόνοι δύο απολυμένοι ήταν γυναίκες.

Η Compere και το εστιατόριο κατέληξαν σε εμπιστευτική συμφωνία διακανονισμού το 2021. Το Nusr-Et Miami δεν απάντησε σε λεπτομερή ερωτήματα, ούτε ο δικηγόρος της Compere για την εν λόγω αγωγή. Σε νομική κατάθεση, οι δικηγόροι του Gökçe αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς της.

Η Compere ήταν επίσης η κύρια ενάγουσα σε μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του εστιατορίου σχετικά με την παράνομη κατανομή φιλοδωρήματος. Οι δικηγόροι του Gökçe αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και η αγωγή αποφασίστηκε υπέρ του εστιατορίου.

Στη δήλωσή της, η Reuter, δικηγόρος του Gökçe, σημείωσε ότι «ο Nusret πολέμησε και κέρδισε μια ομοσπονδιακή αγωγή στο Μαϊάμι, όπου οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν πληρώθηκαν σωστά». Ο δικηγόρος της Compere αρνήθηκε να σχολιάσει.

Advertisement

Οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων εμφανίζονται σε πολλές αγωγές κατά του Gökçe και των εστιατορίων του. Στην κατάθεσή της, η Κρουζ σημείωσε ότι άλλες γυναίκες υπάλληλοι -πολλές από τις οποίες ήταν Τουρκάλες- δεν φορούσαν αυτά που φορούσε εκείνη.

Σε καταγγελία που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, ο Angelo Maher, σερβιτόρος στο Nusr-Et της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι απολύθηκε τον Μάρτιο του 2020, αφού μίλησε ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «διακρίσεις λόγω εθνικότητας στην απασχόληση».

Παρά τις «προηγούμενες ισχυρές επιδόσεις του», αναφέρει η κατάθεση, δεν επαναπροσλήφθηκε μετά την ελάφρυνση των περιορισμών COVID-19, παρόλο που οι Τούρκοι υπάλληλοι επαναπροσλήφθηκαν. Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι οι Τούρκοι υπάλληλοι δεν δέχθηκαν επίπληξη για τα λάθη τους με τον ίδιο τρόπο, ισχυρισμός που επαναλαμβάνεται από έναν άλλον πρώην υπάλληλο που μίλησε στο Insider.

Άλλος υπάλληλος, ο Maher, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ένας συνάδελφος τον αποκάλεσε «ισπανικό σ@@@ό» και ότι υπέστη «ψυχική και σωματική οδύνη», αφού ο χώρος εργασίας έγινε ένας τόπος «φυσικού εκφοβισμού και εκφοβισμού λόγω διακρίσεων που απευθύνονταν σε μη Τούρκους υπαλλήλους».

Advertisement

Η αγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε επίσημη διαμεσολάβηση πέρυσι. Ο δικηγόρος του Maher, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης την Ελίζαμπεθ Κρουζ στην αγωγή της, αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε από τις δύο αγωγές.

Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του ανάγκασε τον Gökçe να εγκαταλείψει το σχολείο, όπως είπε, και τελικά βρήκε δουλειά ως μαθητευόμενος κρεοπώλης, όπου έμαθε τα πάντα για τα κρέατα.

Ο διάσημος σεφ έχει κατηγορηθεί ότι χρεώνει υπερβολικά ποσά για τα φαγητά και τα ποτά που σερβίρει στα εστιατόριά του. Αλλά πρώην εργαζόμενοι είπαν ότι η πολυτέλεια είναι μια παρωδία.

Τα πάντα, από τις χαρτοπετσέτες μέχρι τα ποτήρια, ήταν «υπερβολικά φτηνά», δήλωσε πρώην μπάρμαν του Nusr-Et London. Οι πολυεστερικές στολές ήταν «οι πιο φρικτές που έχω δουλέψει ποτέ», πρόσθεσε. Στη μήνυσή της για κλοπή φιλοδωρήματος, η Melissa Compere ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να πληρώνει και να συντηρεί η ίδια τη στολή.

Advertisement

«Ήταν χάρτινες», είπε ο μπάρμαν του Λονδίνου, περιγράφοντας πώς το σακάκι της στολής του σκίστηκε μετά από μία εβδομάδα χρήσης.

Υπήρχαν και άλλες παρακάμψεις. Αν οι πελάτες άφηναν κρασί σε ένα μπουκάλι που είχαν αγοράσει, έλεγαν στους μπάρμαν να το ξαναπουλήσουν σε ποτήρια, είπε. Όταν οι έμποροι λιανικής έφερναν δείγματα κρασιού, συνήθως δωρεάν, ζητήθηκε από τους μπάρμαν να τα πουλήσουν στους πελάτες.

Πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν ότι τα μέλη του προσωπικού αναγκάζονταν επίσης να πληρώσουν για τα λάθη τους, κυριολεκτικά.

Μια φορά, μια πρώην υπάλληλος στο Ντουμπάι, που εργαζόταν ως food runner, παρέδωσε κατά λάθος μια σακούλα με μπριζόλα που περίσσευε σε λάθος τραπέζι.

Advertisement

Το λάθος σήμαινε ότι 500 ντιρχάμ, δηλαδή περίπου 140 δολάρια, κόπηκαν από τα φιλοδωρήματά της και η 19χρονη ήταν συντετριμμένη. Είπε επίσης στο Insider ότι είδε μια συνάδελφό της να αναγκάζεται να πληρώσει 3.000 ντιρχάμ επειδή το τραπέζι της έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Δύο πρώην υπάλληλοι δήλωσαν ότι αισθάνονταν άβολα επειδή έπρεπε να λένε ψέματα για το τι σερβίρουν για να κάνουν upsell αντικείμενα. Ένας σερβιτόρος στο Ντουμπάι είπε στο Insider ότι της είπαν να πει στους πελάτες ότι μια μπριζόλα, η οποία ήταν εκατοντάδες δολάρια ακριβότερη από μια άλλη μπριζόλα, ήταν καλύτερης ποιότητας, παρόλο που ήταν από το ίδιο κομμάτι κρέατος.

Στη μήνυσή του, ο Maher ισχυρίστηκε επίσης ότι έπρεπε να λέει στους πελάτες ότι το κρέας των φιλέτων της Νέας Υόρκης ήταν χαλάλ -τρόφιμα που επιτρέπονται από το Ισλάμ-, «παρά το γεγονός ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν αληθινός».

Ακόμη και η διακόσμηση θεωρήθηκε ως ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων. Σύμφωνα με μια αγωγή του Απριλίου του 2021, που ζητά 5 εκατομμύρια δολάρια, ο καλλιτέχνης William Logan Hicks με έδρα το Μπρούκλιν δήλωσε ότι ο Gökçe χρησιμοποίησε το έργο τέχνης του σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο χωρίς την άδειά του.

Advertisement

Ο Hicks δήλωσε ότι του ανατέθηκε να δημιουργήσει αρκετές τοιχογραφίες του Gökçe με τη «χαρακτηριστική πόζα του, που πασπαλίζει αλάτι», οι οποίες παραχωρήθηκαν για χρήση σε διάφορα Nusr-Et. Αλλά ο αστέρας του Instagram χρησιμοποίησε το γραφικό του Hicks σε άλλα πλαίσια -σε μενού, αλατιέρες, υγρά μαντηλάκια και πινακίδες στάθμευσης πάρκινγκ.

Όταν ο Hicks και οι δικηγόροι του έστειλαν επιστολή με την οποία προειδοποιούσαν τον Gökçe για οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση των πρωτότυπων έργων του Hicks, ο Τούρκος κρεοπώλης συνέχισε να τυπώνει τα έργα τέχνης για ακόμη περισσότερα από τα εστιατόριά του, σύμφωνα με την αγωγή.

(Ο δικηγόρος του Hicks δήλωσε στο Insider ότι η αγωγή διευθετήθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε το ποσό. Σε ένα υπόμνημα, οι δικηγόροι του Gökçe υποστήριξαν ότι το έργο τέχνης βασίστηκε σε μια πρωτότυπη φωτογραφία, που ανήκε στον Gökçe).

Πολλοί πρώην εργαζόμενοι περιέγραψαν την επιθετική κουλτούρα πωλήσεων των εστιατορίων, η οποία άφηνε πολλούς πελάτες με τετραψήφιους και πενταψήφιους λογαριασμούς.

Advertisement

«Το θέμα ήταν απλώς να προσπαθούμε να πάρουμε σχεδόν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τους ανθρώπους που περνούσαν την πόρτα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής σομελιέ του Λονδίνου, ο οποίος πουλούσε τακτικά αλκοόλ αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Ο πρώην σομελιέ και η πρώην σερβιτόρα του Ντουμπάι δήλωσαν στο Insider ότι αυτή η προσπάθεια ήταν ακραία, ακόμη και σε σύγκριση με άλλα εστιατόρια όπου είχαν εργαστεί με διασημότητες. «Ήταν σαν μηχανή», δήλωσε ο πρώην σομελιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με αγωγές και άλλα έγγραφα που εξέτασε το Insider, τα έσοδα αυτά δεν έφταναν πάντα στους υπαλλήλους του Gökçe.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Gökçe συμβιβάστηκε με τέσσερις πρώην υπαλλήλους σε ένα από τα εστιατόριά του στη Νέα Υόρκη, έναντι 230.000 δολαρίων. Ισχυρίστηκαν σε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων ότι το εστιατόριο τους έκλεβε τα φιλοδωρήματα και τους απέλυσε όταν παραπονέθηκαν.

Advertisement

Ο Μάχερ ανέφερε στην αγωγή του ότι δεν του επιτρεπόταν να λαμβάνει φιλοδωρήματα όταν εξυπηρετούσε διασημότητες, όπως ο ράπερ Φρεντς Μοντάνα, στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Το 2018 και το 2019, καθώς ο Gökçe επέκτεινε την αυτοκρατορία του στον τομέα του κρέατος στις ΗΠΑ, ζήτησε από πέντε από τους ψήστες του στην Κωνσταντινούπολη να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του, σύμφωνα με τη μήνυση του Αυγούστου 2021.

Ο Gökçe κατέθεσε έγγραφα για να τους χορηγήσει βίζα, η οποία έλεγε ότι θα είχαν κορυφαία αμειβόμενες θέσεις εργασίας και διευθυντικές ευκαιρίες, αναφέρει η αγωγή. Αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί ως «ψήστες κρέατος», οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι έπρεπε να εκτελούν άσχετα καθήκοντα, όπως ο καθαρισμός τουαλετών και η προετοιμασία «ειδικών γευμάτων για τους διευθυντές και τον Gökçe, όταν εκείνος ήταν παρών».

Advertisement

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού και των στιγμών κοινωνικής αναταραχής στη Νέα Υόρκη, οι ψήστες έπρεπε επίσης να εκτελούν «εργασίες ασφαλείας», συμπεριλαμβανομένης της «διανυκτέρευσης στα εστιατόρια, για να διασφαλίσουν ότι τα κτίρια δεν θα υποστούν βανδαλισμούς», υποστηρίζει η αγωγή.

Είπαν επίσης ότι έπρεπε να δουλεύουν «εξαντλητικά ωράρια» και δεν πληρώνονταν υπερωρίες, όπως απαιτεί η νομοθεσία της Νέας Υόρκης. (Η αγωγή απορρίφθηκε οικειοθελώς -ένας δικηγόρος των ψηστών δήλωσε στο Insider ότι η υπόθεση «επιλύθηκε φιλικά»).

Ο μάνατζερ που βοήθησε τον Gökçe να ανοίξει τα εστιατόριά του στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των εργασιών του χασάπη του Instagram γινόταν με τον «τρόπο της Κωνσταντινούπολης», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμμόρφωση με τους τοπικούς νόμους.

«Τα εστιατόρια διοικούνταν από άλλους ανθρώπους που ήταν κοντά του, αλλά ήταν τόσο απορροφημένος από τη φήμη του διαδικτύου που, πραγματικά, δεν νομίζω ότι έβαλε πραγματικά τη σωστή ποσότητα σκέψης σε αυτό που έκανε», είπε.

Advertisement

Τα εστιατόρια του Gökçe είναι πάντα γεμάτα μόνο όταν βρίσκεται στην πόλη, σε αναμονή για να βγάλει φωτογραφίες και να εκτελέσει τη χαρακτηριστική του κίνηση, όπως είπαν πρώην υπάλληλοι. Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Gökçe έχει κάνει τα πάντα για να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα της διασημότητάς του.

Πιο πρόσφατα, κατευθύνθηκε στον αγωνιστικό χώρο μετά την ιστορική νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο επί της Γαλλίας, βγάζοντας selfies με τους παίκτες και αρπάζοντας ακόμη και το χρυσό τρόπαιο από αυτούς, προκαλώντας έρευνα της FIFA. (Σε δήλωση που δόθηκε στο Insider, εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε ότι «η έρευνα ήταν εσωτερική και δεν θα σχολιάσουμε κάτι παραπάνω»).

Μάλιστα, ο Gökçe δημοσίευσε έξι φωτογραφίες -οι δύο με τη χαρακτηριστική του κίνηση- όπου κρατάει το τρόπαιο και ποζάρει με τα αστέρια της Αργεντινής.

Στις φωτογραφίες, ο Gökçe, φορώντας τα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου, στέκεται πίσω από τον σούπερ επιθετικό Lionel Messi και απλώνει το χέρι του για να πιάσει το χέρι του διάσημου αθλητή. Αλλά ο Μέσι, ο οποίος πανηγυρίζει χαρούμενα με τους συμπαίκτες του, τον απομακρύνει και του γυρίζει την πλάτη.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: