Προσοχή: 1.000 ευρώ πρόστιμο σε όσους μαζεύουν βότσαλα από αυτήν την παραλία, το έχουν πληρώσει πολλοί

Προσοχή: 1.000 ευρώ πρόστιμο σε όσους μαζεύουν βότσαλα από αυτήν την παραλία, το έχουν πληρώσει πολλοί
Advertisement

Σε ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας βρίσκεται μία παραλία, η οποία ανήκει στις 50 καλύτερες του κόσμου και έχει μία βασική απαγόρευση για τους επισκέπτες.

Όποιος πάρει βότσαλο από την παραλία καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1000 ευρώ.

Advertisement

Ο λόγος για την περίφημη παραλία «Λαλάρια» της Σκιάθου, που φημίζεται για τα βότσαλά της. Γιατί; Γιατί είναι ολοστρόγγυλα και κατάλευκα.

Δημιουργήθηκαν εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καθώς το λυσσασμένο αφρισμένο κύμα έπεφτε με μεγάλη δύναμη πάνω στα κατάλευκα βράχια της απότομης και απρόσιτης -τότε- ακτής και αποσπούσε κομμάτια τους.

Με το πέρασμα των χρόνων αυτά τα κομμάτια μετατράπηκαν στα πανέμορφα στρογγυλά βότσαλα που γνωρίζουμε σήμερα.

Advertisement

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την εφημερίδα «Το Έθνος» οι κάτοικοι του νησιού μαζεύουν τα διάσημα βότσαλα από την παραλία και στολίζουν τις αυλές τους, κάποιοι άλλοι τα ζωγραφίζουν ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τα πουλούν.

Επιπλέον γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς επισκέπτες του νησιού οι οποίοι τα μαζεύουν για αναμνηστικούς σκοπούς. Η εξαφάνιση των βότσαλων είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα αντιστρέφεται. Γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι για να μπορέσει η παραλία να γεμίσει βότσαλα θα χρειαστεί να περάσουν χιλιάδες χρόνια.

Σε μια προσπάθειά του να προστατέψει τα πανέμορφα βότσαλα, το λιμεναρχείο της Σκιάθου απαγόρευσε τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες του νησιού να τα συλλέγουν. Μάλιστα απειλεί τους παραβάτες με «τσουχτερά» πρόστιμα από 400€ έως και 1000€ αναλόγως την περίπτωση.

Advertisement

Στο πλευρό του λιμεναρχείου βρίσκεται και ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» που ανέλαβε να τοποθετήσει στην παραλία προειδοποιητικές πινακίδες και επιπλέον φρόντισε να τοποθετήσει ενημερωτικά σημειώματα μέσα στα σκάφη που μεταφέρουν τους τουρίστες στην παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα Λαλάρια το τοπίο είναι άγονο και άγριο, με τον επιβλητικό, κάθετο βράχο να σχηματίζει έναν κλειστό όρμο με ήρεμα, γαλανά και πεντακάθαρα νερά, τα οποία βαθαίνουν απότομα.

Η Ομάδα Drone Haanity μας ταξιδεύει στην ομορφιά της συγκεκριμένης παραλίας μέσα από τα συναρπαστικά πλάνα που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο. Η παραλία χωρίς κόσμο, πράγμα σπάνιο.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: