Απίστευτες εικόνες από το βυθισμένο «χωριό – φάντασμα» που επανεμφανίστηκε λόγω της ξηρασίας [εικόνες + βίντεο]

Απίστευτες εικόνες από το βυθισμένο «χωριό – φάντασμα» που επανεμφανίστηκε λόγω της ξηρασίας [εικόνες + βίντεο]
Advertisement

Τα ερείπια ενός καμπαναριού του 11ου αιώνα σε περιοχή που πλημμύρισε για να δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη είναι πλέον ορατά στο σύνολό τους, μετά τη δραματική πτώση της στάθμης του νερού στην Ισπανία που πλήττεται από την ξηρασία.

Πρόσφατες φωτογραφίες του μοναστηριού Sant Salvador de la Vedella Benedictine στην Καταλονία δείχνουν πόσο τρομερή έχει γίνει η ξηρασία της χώρας.

Advertisement

Τα νερά που υποχωρούν έχουν αποκαλύψει τα ερείπια μιας εκκλησίας στο συνήθως βυθισμένο χωριό Sant Roma de Sau, το οποίο πλημμύρισε τη δεκαετία του 1960 όταν κατασκευάστηκε ένα κοντινό φράγμα. Το καμπαναριό της εκκλησίας είναι συνήθως το μόνο ορατό σημάδι του χωριού.

Τώρα όμως, η τεχνητή λίμνη Sau, μία από τις κύριες πηγές νερού της περιοχής, έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και είναι σχεδόν εντελώς γυμνή, με αποτέλεσμα το χωριό να ξαναβγεί στην επιφάνεια.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η χώρα παλεύει με την έλλειψη νερού εν μέσω των «εξαιρετικών» επιπέδων ξηρασίας που έχουν απειλήσει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για τα περίπου 6 εκατομμύρια άτομα στη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης μόνο.

Advertisement
Πρόσφατη φωτογραφία της εκκλησίας Sant Romà de Sau, ανάμεσα στα ερείπια του χωριού

Η Ισπανία είχε 36 συνεχόμενους μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου και αντιμετωπίζει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που είναι περισσότερο χαρακτηριστικές του καλοκαιριού.

Οι τεχνητές λίμνες βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 50% της χωρητικότητάς τους, ωστόσο στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας και στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας τα επίπεδα έχουν πέσει στο 25% περίπου.

Η Sau έχει πλέον χωρητικότητα 6%, σύμφωνα με στοιχεία της Καταλανικής Υπηρεσίας Υδάτων.

Advertisement
Το μικρό χωριό Sant Roma de Sau καλύφθηκε από νερό, εκτός από τον πύργο της εκκλησίας που αναδύεται στη λίμνη όταν πέφτει η στάθμη

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Conjuntdecoses (@conjuntdecoses)

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν θέσει περιορισμούς στη γεωργική και βιομηχανική χρήση του νερού, σε μια προσπάθεια διατήρησης εν μέσω της περιόδου της χρόνιας ξηρασίας.

Επίσης, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για γέμισμα πισινών ή πλύσιμο οχημάτων.

Advertisement

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rafa Laguillo (@trapella)

Οι Αρχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας προειδοποίησαν ότι η ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στη χρήση του νερού τους επόμενους μήνες.

Τον περασμένο μήνα, στην τεχνητή λίμνη Sau, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης, βάρκες συγκέντρωσαν αρκετούς τόνους ψαριών.

Advertisement

Τα ψάρια πάλευαν να επιβιώσουν στα νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, γι’ αυτό υποβλήθηκαν σε ευθανασία για να προστατεύσουν το πόσιμο νερό από τη μόλυνση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ισπανικές Αρχές διέσωσαν αυτόχθονα ψάρια από ένα ποτάμι στη βορειοανατολική πόλη Girona που είχε συρρικνωθεί από την παρατεταμένη ξηρασία.

Οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν μικρά ηλεκτροσόκ για να αναισθητοποιήσουν τα ψάρια στον ποταμό Onyar προτού τα βάλουν σε πλαστικές σακούλες και τα μεταφέρουν στον ποταμό Ter 10 χιλιόμετρα μακριά, ο οποίος έχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα νερού.

Advertisement
Άποψη της τεχνητής λίμνης Sau, περίπου 100 km βόρεια της Βαρκελώνης. Ισπανία, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023. Η στάθμη του νερού έχει πέσει, σύμφωνα με στοιχεία της Καταλανικής Υπηρεσίας Υδάτων, οπότε οι αξιωματούχοι έλαβαν την απόφαση να απομακρύνουν τα ψάρια της για να αποτρέψουν την ασφυξία τους.

Μόνο τα ενδημικά ψάρια του ποταμού μεταφέρθηκαν, ενώ τα εισαγόμενα είδη υπέστησαν ευθανασία.

Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κλίματος, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus δήλωσε ότι το 2022 η Νότια Ευρώπη γνώρισε τον υψηλότερο αριθμό ημερών που έχει καταγραφεί με «πολύ ισχυρό θερμικό στρες».

Η θερμοκρασία στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 1960.

Advertisement

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: