«Δεν πιστεύουν το ευρώ, θα παίξουν τη χώρα στα ζάρια» : Η ΝΔ για τα συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνει ο Τσακαλώτος

Advertisement

Οι προτάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου του ΣΥΡΙΖΑ και της συνιστώσας «Ομπρέλα» για τοπικά νομίσματα, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως εξακολουθεί να έχει «ιδεολογικές εμμονές» και να μην «πιστεύει στο ευρώ», κατηγορώντας την πως με προτάσεις και σχέδια για πληρωμές με… τοπικά νομίσματα το μόνο που κάνει είναι να «ετοιμάζεται να παίξει ξανά τη χώρα στα ζάρια».

Advertisement

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Μετά τις »Δήμητρες», του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα »των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023, με τίτλο »Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: »Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Advertisement

»Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια.

Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι προτάσεις Τσακαλώτου και «Ομπρέλας» για τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα

Υπενθυμίζεται ότι σε κείμενο-συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέταξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη βοήθεια στελεχών που βρίσκονται μαζί του στην συνιστώσα «Ομπρέλα», πριν από ενάμιση μήνα και δημοσιεύθηκε στο σάιτ της συνιστώσας Commonality.gr, στις 12 Μαρτίου 2023, κάνουν προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος», όπως αναφέρουν.

Advertisement

Η ομάδα Τσακαλώτου προτείνει «διαπραγματεύσεις» σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, με σκοπό τη μείωσή του.

Ακόμη, αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα», για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Η δεύτερη πρόταση για «τοπικά νομίσματα» προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, γιατί δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση Βαρουφάκη για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος «Δήμητρα».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: