Το χωριό που πρόκειται να συνθλιβεί: Εντολή σε 100 κατοίκους να εγκαταλείψουν τώρα τα σπίτια τους [βίντεο]

Advertisement

Εργάτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων εθεάθησαν να φορτώνουν αγελάδες σε φορτηγό και να το οδηγούν έξω από το σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό

Ένα πυκνό στρώμα ομίχλης κάλυψε την Πέμπτη την κορυφή του βουνού με θέα το χωριό Brienz, όπου το πράσινο έχει αντικατασταθεί πλέον από βράχια και λάσπες. Μια πλαγιά που οι ελβετικές αρχές θεωρούν ότι είναι έτοιμη να καταρρεύσει στο χωριό.

Advertisement

Εργαζόμενοι σε αγροκτήματα εθεάθησαν να φορτώνουν τις αγελάδες τους σε ένα φορτηγό και να το οδηγούν έξω από το σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό. Ορισμένες περιοχές είχαν αποκλειστεί, με κίτρινες προειδοποιητικές πινακίδες σε πέντε γλώσσες που έγραφαν: «Προσοχή, βραχοπτώσεις».

Οι τοπικές αρχές λένε ότι το Brienz κινδυνεύει επειδή 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων θα μπορούσαν σύντομα να αποσπαστούν από το βουνό, προκαλώντας ζημιές ή συνθλίβοντας εντελώς τα γραφικά σπίτια του.

«Ο βράχος μπορεί να πέσει τμηματικά, κάτι που δεν θα προκαλούσε ολοκληρωτική καταστροφή», ισχυρίζεται ειδικός. Ωστόσο, «μπορεί επίσης να πέσει μεμιάς, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το χωριό», προσθέτει, εξηγώντας ότι ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ακριβή εκτίμηση.

Advertisement

Το χωριό με ιστορία αιώνων εκτείνεται στα γερμανόφωνα και ρωμανόφωνα τμήματα της ανατολικής περιοχής Graubunden, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Νταβός σε υψόμετρο περίπου 1.158 μέτρων. Έχει λιγότερους από 100 κατοίκους.

Το βουνό και οι βράχοι σε αυτό μετακινούνται από την τελευταία εποχή των παγετώνων, λένε οι τοπικοί αξιωματούχοι. Αλλά οι μετρήσεις έδειξαν μια «ισχυρή επιτάχυνση σε μια μεγάλη περιοχή» τις τελευταίες ημέρες και «έως και δύο 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βραχώδους υλικού θα καταρρεύσουν ή θα ολισθήσουν τις επόμενες επτά έως 24 ημέρες», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Ο βράχος κινείται με ταχύτητα έως και 39 μέτρα ανά έτος», δήλωσε ο Κρίστιαν Γκάρτμαν, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων της Άλμπουλα, ενός δήμου που περιλαμβάνει το Brienz. «Αναμένουμε ότι θα πέσει προς το χωριό μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

Advertisement

Στους κατοίκους του Brienz δόθηκε προθεσμία μέχρι σήμερα το βράδυ για να εκκενώσουν το χωριό. Ο δήμαρχος του χωριού, Daniel Albertin, είναι βέβαιος ότι όλοι οι κάτοικοι θα έχουν φύγει μέχρι τότε.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για ολόκληρη την κοινότητα», δήλωσε. Η κλιματική αλλαγή θέτει την Ελβετία σε αυξημένο κίνδυνο φυσικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διάβρωσης λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, λένε οι ελβετικές αρχές.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: