Birkin Vs Kelly: Οι δύο κορυφαίες τσάντες της ιστορίας σε μια “αιώνια” μονομαχία

Advertisement

Η επιλογή μεταξύ μιας Birkin ή μιας Kelly καθορίζει πολλές συνισταμένες. Αν θα την χρησιμοποιείτε καθημερινά ή θα την λανσάρετε μόνο σε επαγγελματικές συναντήσεις ή σε γεύματα με φίλους.

Αν θέλετε να μεταφέρετε τα απαραίτητα μέσα σε αυτήν ή αν θα έχετε μαζί σας μια εφεδρική για έκτακτες ανάγκες. Το μέγεθος, το χρώμα και το δέρμα που σας ταιριάζει.

Advertisement

Ωστόσο, πριν καν αρχίσετε να σκέφτεστε αυτές τις επιλογές, πρέπει να αποφασίσετε αν το στιλ της Birkin ή μιας Kelly είναι αυτό που σας ταιριάζει.

Ο Drake τις μαζεύει για τη μέλλουσα γυναίκα του. Ο Κάνιε Γουέστ έχει μια δια χειρός Τζορτζ Κόντο. Ο Τζεφ Κουνς τις μετατρέπει σε τέχνη. Ο Βίρτζιλ Άμπλοου τις εμφάνισε μαζί με τα street style ρούχα του Off-White στην πασαρέλα.

Η Κέιτ Μος τις χρησιμοποιούσε για να βάζει μέσα τα μωρουδιακά της κόρης της. Η Βικτόρια Μπέκαμ φημολογείται ότι έχει πάνω από 100. Ναι, θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι μια τσάντα HERMÈS (προφέρεται air-MEZ) είναι το ιερό δισκοπότηρο των αξεσουάρ.

Πρώην Sac à Dépêches, η τσάντα Kelly παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1935. Η ηθοποιός και πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι ερωτεύτηκε το σχέδιο της Hermès αφού την κράτησε για πρώτη φορά στα χέρια της το 1955 στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Το Κυνήγι του Κλέφτη».

Advertisement

Ωστόσο, η στιγμή της κορύφωσης της ήταν στην προσπάθειά της να κρύψει την εγκυμοσύνη της με την ίδια τσάντα που συγκέντρωσε όλα τα φλας. Καθώς οι φωτογραφίες της πριγκίπισσας του Μονακό εμφανίζονταν στα περιοδικά όλου του κόσμου, η ζήτηση για την τσάντα HERMÈS αυξήθηκε εκθετικά. Αν και έγινε αμέσως γνωστή ως τσάντα Kelly, η Hermès τη μετονόμασε επίσημα το 1977.

Ο πρίγκιπάς Ρενιέ και η Grace Kelly προσπαθώντας να κρύψει την εγκυμοσύνη της με τσάντα Hermes, 1956

Η ιστορία της Birkin εξελίσσεται, ωστόσο, λίγο διαφορετικά. Το 1984, κάπου πάνω από τη Μάγχη, σε μια πτήση της Air France από το Παρίσι στο Λονδίνο, η ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν -πρωταγωνίστρια των ταινιών «Η πισίνα» και «Wonderwall»- σαν από τύχη (και μια τυχαία αναβάθμιση στην Πρώτη Θέση), βρέθηκε να κάθεται δίπλα στον εκτελεστικό πρόεδρο της HERMÈS Ζαν-Λουί Ντυμά.

Η Μπίρκιν έριξε κατά λάθος το περιεχόμενο της τσάντας της, παραπονούμενη ότι ήταν αδύνατο να «βρει μια κομψή μεγάλη τσάντα».

Advertisement

Μετά από μια μακρά συζήτηση σχετικά με το ιδανικό της σχέδιο και τη σύσταση του Ντυμά για τις τσέπες, η Αγγλίδα ηθοποιός ζωγράφισε ένα σκίτσο αυτού που θα γινόταν αργότερα η εμβληματική Birkin. Το αίτημά της; Μεγαλύτερη από την τσάντα Kelly αλλά μικρότερη από τη βαλίτσα του συντρόφου της Σερζ Γκενσμπούρ (επίσης HERMÈS, φυσικά).

Είτε σκέφτεστε να αγοράσετε μια Kelly είτε μια Birkin, θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα εξαρτήματα έχουν γαλλικές ονομασίες, επειδή η Hermès είναι γαλλικός οίκος. Παρακάτω παρατίθενται οι αγγλικές μεταφράσεις καθώς και οι περιγραφές κάθε εξαρτήματος

Sangles (λουριά) – Τα sangles είναι κοινά τόσο στο Birkin όσο και στο Kelly. Πρόκειται για δύο λεπτούς ιμάντες, έναν σε κάθε πλευρά, που περνούν από το πίσω προς το μπροστινό μέρος της τσάντας. Κρατούν την τσάντα κλειστή όταν αυτή είναι στερεωμένη στο touret.

Advertisement

Touret (Toggle) – Στην Kelly και την Birkin, το κεντρικό μεταλλικό στέλεχος που προεξέχει από μια μεταλλική πλάτη στην οποία στερεώνονται τα sangles. Το touret έχει ένα άνοιγμα με κρίκο μέσα από το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε την κλειδαριά.

Πλακέτα (Plate) – Το υλικό που τοποθετείται πάνω από το touret και πάνω από κάθε sangle στο Birkin και το Kelly ονομάζεται πλακέτα. Οι πλακέτες συγκρατούνται σε κάθε γωνιά με πριτσίνια. Στην αριστερή πλακέτα είναι χαραγμένο το “Hermès-Paris”, υποδεικνύοντας ότι το αριστερό sangle πρέπει να τοποθετείται πάνω από το δεξί sangle κατά το δέσιμο της τσάντας.

Κλειδαριά – Το λουκέτο τόσο για την Birkin όσο και για την Kelly ταιριάζει με όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα της τσάντας και μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά.

Tiret – Το tiret είναι μια λεπτή κλωστή δέρματος που προσαρμόζεται στο clochette και κάνει θηλιές γύρω από μια λαβή σε μια Birkin ή Kelly.

Advertisement

Clochette (Καμπάνα) – Το δερμάτινο κάλυμμα για τα κλειδιά της αντίστοιχης κλειδαριάς- έχει σχήμα που μοιάζει με μικρή καμπάνα. Τόσο η Birkin όσο και η Kelly συνοδεύονται από το κλοσέτ.

Pontet (Trigger Guard) – Οι δύο μπροστινοί μεταλλικοί βραχίονες υλικού που συγκρατούν τα sangles στη θέση τους.  Αυτά υπάρχουν μόνο στο Birkin.

D-Ring – Οι δακτύλιοι, σε σχήμα «D», που συνδέουν τη λαβή (ή τις λαβές) με την τσάντα. Στην Birkin, υπάρχει ένας δακτύλιος D σε κάθε πλευρά. Η Kelly έχει δύο δακτυλίους D συνδεδεμένους μεταξύ τους: έναν για τη σύνδεση της χειρολαβής και έναν για τη σύνδεση του προαιρετικού ιμάντα ώμου.

Clous (Πόδια) – Τόσο η Birkin όσο και η Kelly διαθέτουν τέσσερα καρφωτά «πόδια» σε κάθε γωνία στο κάτω μέρος της τσάντας. Αυτά τα πόδια, ή clous, έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα όταν η τσάντα τοποθετείται σε διάφορες επιφάνειες.

Μέγεθος

Τόσο το μοντέλο Birkin όσο και το Kelly προσφέρονται σε διάφορα μεγέθη για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες. Το μέγεθος για το καθένα εκφράζεται σε εκατοστά και αναφέρεται στο μήκος της βάσης της τσάντας. Ως εκ τούτου, η Birkin 25 έχει μήκος 25 εκατοστά.

Η Birkin παράγεται σε μεγέθη 25 εκατοστών, 30 εκατοστών, 35 εκατοστών, 40 εκατοστών και ταξιδιωτικά μεγέθη.

Advertisement

Η Kelly διατίθεται σε μεγέθη 20 εκατοστών, 25 εκατοστών, 28 εκατοστών, 32 εκατοστών, 35 εκατοστών, 40 εκατοστών και 50 εκατοστών. Έχουν εκδοθεί εκδόσεις των Birkins σε 15cm και 20cm, όπως και μια ειδική έκδοση μιας Kelly 15cm.

Υλικό

Η Hermès είναι γνωστή για τη χρήση των πιο ποιοτικών δερμάτων στον κόσμο, αν και η δημοτικότητα των διαφόρων τύπων δέρματος ποικίλλει. Πίσω στο 2016, ο τύπος του δέρματος μπορούσε να επηρεάσει την αξία μιας τσάντας μόνο κατά περίπου 2.000 δολάρια.

Όμως, το 2021, η διαφορά στη μέση τιμή δημοπρασίας μεταξύ των δερμάτων Chevre και Clemence ήταν σχεδόν 12.000 δολάρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Kellys 20 εκατοστών δεν παράγονται από δέρμα Swift, Togo ή Clemence και συναντώνται κυρίως από δέρμα Epsom ή Chevre.

Advertisement

Επιπλέον, τα Sellier Birkins παράγονται σχεδόν αποκλειστικά σε δέρματα Epsom, Madame ή Monsieur. Αυτά τα δύο τελευταία δεν έχουν ακόμα «δείξει την αξία τους» αρκετά ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την τιμή τους, όπως συμβαίνει και με άλλα νεότερα δέρματα όπως το Novillo και το Jonathan.

Είναι μια τσάντα Hermès επένδυση;

Απολύτως. Μια τσάντα Hermès είναι μια σοβαρή επένδυση. Από τη στιγμή που βγάζετε την καινούργια σας Birkin από το χώρο της Hermès η αξία της αυξάνεται κατά χιλιάδες, ανάλογα με τις προδιαγραφές της τσάντας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένες επενδύσεις είναι καλύτερες από άλλες. Όταν αγοράζετε και πουλάτε τσάντες Hermès, μπορείτε να κερδίσετε ή να χάσετε χρήματα. Η επιτυχία εξαρτάται από τον συγχρονισμό, τη σπανιότητα του στυλ, την κατάσταση, την ηλικία της τσάντας και την τιμή αγοράς σας.

Advertisement

Πόσο κοστίζει μια τσάντα Hermès;

Υπάρχουν αρκετές μικρότερες τσάντες Hermès που είναι άμεσα διαθέσιμες στον ιστότοπό της, όπως η Aline mini για 1.875 δολάρια. Μια τυπική Birkin 30 κοστίζει πάνω από 10.000 δολάρια ή και σημαντικά περισσότερο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος ή του υλικού. Η ίδια τσάντα από κροκόδειλο ή αλιγάτορα πωλείται τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότερα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η Hermès καθιστά πολύ δύσκολο να αποκτήσετε μια Birkin, αλλά περιορίζει και τον αριθμό των Birkin που μπορείτε να αγοράσετε ανά έτος. Αυτή η υπερ-περιορισμένη προσφορά και η ανεβασμένη ζήτηση έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή αγορά μεταπώλησης.

Η ώρα της μεγάλης απόφασης

Τώρα που γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ των τσαντών Kelly και Birkin, ποια τσάντα είναι η κατάλληλη για εσάς;

Advertisement

Αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς και οι δύο έχουν τη θέση τους στην γκαρνταρόμπα μας.  Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι συλλέκτες προσθέτουν τελικά τουλάχιστον μία από την καθεμία, ακόμη και αν έχουν σταθερή προτίμηση στην Kelly έναντι της Birkin.

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούσαν τη συλλογή τους με την Birkin. Είναι πιο αναγνωρίσιμο μοντέλο από το Kelly, και έχει το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης και του μεγαλύτερου χώρου.

Ωστόσο, καθώς η δημοτικότητα της Hermès έχει αυξηθεί παγκοσμίως και μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, το σχέδιο της Kelly είναι πιο δημοφιλές από ποτέ. Οι λάτρεις της υποστηρίζουν συνήθως ότι ο προαιρετικός ιμάντας ώμου/διασταυρούμενου σώματος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, το χαριτωμένο, μοντέρνο Kelly 20cm έχει αναβαθμίσει το κύρος του μεταξύ των νεότερων σε ηλικία συλλεκτών.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: