Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει πώς μοιάζει ο τέλειος άνδρας και η ιδανική γυναίκα και προκαλεί έντονες αντιδράσεις [βίντεο]

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει πώς μοιάζει ο τέλειος άνδρας και η ιδανική γυναίκα και προκαλεί έντονες αντιδράσεις [βίντεο]
Advertisement

Τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης για τον τέλειο άνδρα και την τέλεια γυναίκα έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας και είναι γεμάτα με στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Οι εικόνες του «ιδανικού» άνδρα και της «ιδανικής» γυναίκας έχουν παραχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά αρκετά ανησυχητικά.

Advertisement

Οι εικόνες της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκαν με τη χρήση ανάλυσης εμπλοκής σε δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας εργαλεία που εξετάζουν δισεκατομμύρια εικόνες ανθρώπων.

Τα ευρήματα παρακολουθήθηκαν από το The Bulimia Project, μια ομάδα ευαισθητοποίησης για τις διατροφικές διαταραχές, και προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα των εικόνων είναι «σε μεγάλο βαθμό μη ρεαλιστικά» όσον αφορά τις απεικονίσεις των σωματότυπων.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλάβει κανείς γιατί οι εικόνες θα μπορούσαν να είναι τόσο επιζήμιες και προβληματικές για όποιον δεν είναι ένας μαυρισμένος, γυμνασμένος καυκάσιος άνθρωπος.

Advertisement

Για αρχή, οι εικόνες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες δείχνουν μια προκατάληψη για το χρώμα του δέρματος, ενώ οι εικόνες των γυναικών έτειναν να έχουν μια προκατάληψη προς τα ξανθά μαλλιά και τα καστανά μάτια, και για τους άνδρες η προκατάληψη ήταν προς τα καστανά μαλλιά και τα καστανά μάτια.

Τα αποτελέσματα σχετικά με το χρώμα των μαλλιών δεν είναι το μόνο που έχει προκαλέσει αίσθηση μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Bulimia Project με τη χρήση των Dall-E 2, Stable Diffusion και Midjourney, διαπίστωσε επίσης ότι η συλλογή εικόνων που εμπνεύστηκε η τεχνητή νοημοσύνη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ πιο «σεξουαλικά φορτισμένη» από τις εικόνες που βρέθηκαν αλλού στο διαδίκτυο.

Advertisement

Όσον αφορά τις γυναίκες, το 37% των εικόνων που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη είχαν ξανθά μαλλιά και το 53% των εικόνων που δημιουργήθηκαν περιλάμβαναν γυναίκες με λαδί δέρμα.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα του ιδανικού ανδρικού σώματος περιείχε μεγάλους μυώδεις bodybuilder άνδρες, με μύες που φαίνονται να έχουν επίσης μυς, σκισμένα six packs και πολύ στενά μπλουζάκια.

Για τους άνδρες, το 67% των εικόνων που παρήγαγε η τεχνητή νοημοσύνη περιλάμβανε καστανά μαλλιά, ενώ το 63% των εικόνων έδειχνε μαυρισμένο δέρμα, δείχνοντας σαφή προτίμηση στους άνδρες με σκούρα μαλλιά και μεσαίου τόνου δέρμα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: