Τα συμπληρώματα διατροφής που νικούν τη γήρανση, σύμφωνα με διάσημο καθηγητή του Χάρβαρντ

O Dr. David Sinclair είναι ο διάσημος Αμερικανός βιολόγος και γενετιστής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που έχει αφιερώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα στη μάχη κατά των γηρατειών

Advertisement

Ο David Andrew Sinclair, βιολόγος, καθηγητής γενετικής και co-director του Κέντρου Βιολογίας της Γήρανσης Paul F. Glenn στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του σχετικά με την κατανόηση του γιατί γερνάμε και πώς να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις του γήρατος.

Μέχρι σήμερα, ο Dr. Sinclair έχει επιλέξει να μην προωθήσει ούτε και να εγκρίνει οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής με σκοπό την επιβράδυνση του γήρατος και των συμπτωμάτων του, αλλά και γενικότερα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Advertisement

Ωστόσο, κατά καιρούς σε συνεντεύξεις και βιβλία τα οποία γράφει, αναφέρεται σε διάφορα σκευάσματα που λαμβάνει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί είναι μια σειρά από 12 ουσίες, οι περισσότερες φυσικές, ωστόσο είναι άγνωστο αν η λίστα είναι πλήρης ή αν υπάρχουν επιπλέον ουσίες που εν τις έχει γνωστοποιήσει στο κοινό.

Η λίστα που έχει προκύψει από τις δηλώσεις του του Dr. Sinclair, σχετικά με τις ουσίες, που “υπόσχονται” μακροζωία και επιβράδυνση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το γήρας διαμορφώνεται ως εξής:

Advertisement

Nicotinamide mononucleotide (ΝΜΝ): Είναι μία ουσία που υπάρχει σε ορισμένα πράσινα λαχανικά, και έχει την ιδιότητα να μειώνει τα σημάδια του γήρατος, όπως αναφέρουν επιστήμονες του Washington University School of Medicine στο St. Louis. Το βρίσκουμε σε αφθονία σε μπρόκολο, λάχανο, αβοκάντο, αγγούρι, φασόλια σόγιας, ντομάτες κ.λπ.

Resveratrol: Είναι μια φυτική ένωση που δρα σαν αντιοξειδωτικό. Περιέχεται κυρίως στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, ορισμένα μούρα και φιστίκια και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και νευροεκφυλισμού. Οι μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα, σε σχέση με διάφορες παθήσεις όπως τα καρδιακά και η αρθρίτιδα.

Metformin: Πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Advertisement

Στις μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι διαβητικοί που λαμβάνουν μετφορμίνη ζουν περισσότερο από τους υγιείς μη διαβητικούς που προφανώς δεν λαμβάνουν μετφορμίνη. Ωστόσο, η λήψη μετφορμίνης μπορεί να έχει παρενέργειες και πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των γιατρών.

Vitamin D3: Ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει βιταμίνη D από τον ήλιο και ορισμένα τρόφιμα. Η ανεπάρκειά της έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, αυτοάνοσα νοσήματα και νόσο του Αλτσχάιμερ. Μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D και από ορισμένες τροφές, όπως ψάρια, μουρουνέλαιο, μοσχαρίσιο συκώτι, αυγό, γάλα κ.α.

Vitamin K2: Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών αλλά και των αγγείων και των μιτοχονδρίων, ενώ βελτιώνει την υγεία δέρματος. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να χρησιμοποιούν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης Κ2, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες πριν γίνουν οποιεσδήποτε στέρεες συστάσεις.

Advertisement

Statin: Είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης, όμως οι στατίνες συνδέονται και με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Οι επιστήμονες, όμως, δεν έχουν καταλήξει σε απολύτως ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν κάποιος πρέπει να λαμβάνει προληπτικά στατίνες πριν διαπιστωθεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές της χοληστερίνης του, κάποια βλάβη στις αρτηρίες του ή υποστεί έμφραγμα.

Χαμηλή δόση ασπιρίνης: Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης – έστω και σε μικρή δόση – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη δεν είναι για όλους.

Advertisement

Η ημερήσια θεραπεία χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να συνιστάται για την πρωτογενή πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού μόνο για όσους πληρούν ορισμένες ηλικιακές και ιατρικές προϋποθέσεις.

Alpha-lipoic acid: Είναι μια οργανική ένωση για την οποία γίνεται πολύ συχνά συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Το σώμα μας παράγει άλφα-λιποϊκό οξύ με φυσικό τρόπο, αλλά μπορούμε να το βρούμε και σε μια ποικιλία τροφών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους και καταπολεμά κυρίως τον διαβήτη, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ασφαλή συμπεράσματα.

Advertisement

Coenzyme Q10: Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγει το ανθρώπινο σώμα με φυσικό τρόπο. Τα κύτταρα μας χρησιμοποιούν CoQ10 για ανάπτυξη και συντήρηση, τα επίπεδα του οποίου μειώνονται όσο μεγαλώνουμε.

Το βρίσκουμε κυρίως στο κρέας, το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς, όμως η ποσότητα που βρίσκεται σε αυτές τις τροφές δεν είναι αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα Q10 στο σώμα μας.

Spermidine: Η σπερμιδίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τον μεταβολισμό των μιτοχονδρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορους βιοδείκτες υγείας και μακροζωίας και μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε διαφορετικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ποντικών.

Ως συμπλήρωμα, η σπερμιδίνη εξάγεται από φύτρο σιταριού. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το τυρί, η σόγια, τα όσπρια και τα μανιτάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρασί κ.α.

Advertisement

Quercetin & fisetin: Η φισετίνη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως φράουλες, μήλα, σταφύλια, κρεμμύδια και αγγούρια. Η κερσετίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Η κερσετίνη και η φισετίνη είναι πολύ παρόμοιες ουσίες και θεωρείται ότι μπορούν να “καθαρίσουν” τα γηρασμένα κύτταρα.

TMG (trimethylglycine or betaine): Είναι μια ένωση που παράγει το σώμα με φυσικό τρόπο αλλά βρίσκεται επίσης σε συμπληρώματα και ορισμένα τρόφιμα.

Έχει μελετηθεί για πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ενίσχυσης της υγείας της καρδιάς, ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης, προώθησης υγιών επιπέδων ινσουλίνης και προστασίας από την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες, ειδικά εάν χρησιμοποιείται σε υψηλές δόσεις.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: