Εξακολουθεί να καίγεται το πλοίο με τα αυτοκίνητα στην Ολλανδία- Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής

Εξακολουθεί να καίγεται το πλοίο με τα αυτοκίνητα στην Ολλανδία- Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής
Advertisement

Την πιθανότητα να διαρρεύσουν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες πετρελαιοειδών επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το πλοίο «Freemantle Highway», στο οποίο μαίνεται από αργά την Τρίτη πυρκαγιά στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών.

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα χυθούν έως και 1.600 τόνοι βαρέων κλασμάτων πετρελαίων.

Advertisement

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε υποσχέθηκε σήμερα τη γερμανική στήριξη στις ολλανδικές προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς και σταθεροποίησης του πλοίου.

«Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο διάσωσης», δήλωσε η υπουργός με ανάρτησή της στο Twitter.

Από τους 23 επιβαίνοντες στο πλοίο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά την εγκατάλειψη του φλεγόμενου σκάφους.

Advertisement

Στο «Fereemantle Highway» είχαν φορτωθεί 3783 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και 350 οχήματα Mercedes-Βenz, σύμφωνα με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρία Kawasaki Kisen Kaisha. Αρχικά είχε γίνει λόγος για φορτίο 2857 αυτοκινήτων.

Ένας μικρός αριθμός -μερικές δεκάδες- ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι ολλανδικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν διακόψει την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς, όπως ανακοίνωσαν, υπάρχει κίνδυνος εισροής θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του πλοίου σε ποσότητες που θα το καθιστούσαν εξαιρετικά ασταθές.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή το πλοίο συγκρατείται από ειδικό καλώδιο μεταξύ δύο ρυμουλκών, προκειμένου να μένει σταθερό.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), στις ακτές της Θάλασσας του Βάντεν διατηρείται μεγάλης σημασίας οικοσύστημα, με πάνω από 10.000 είδη ζώων και φυτών.

«Το ατύχημα προκαλεί τεράστιο κίνδυνο για την περιοχή. Ενδεχόμενη βύθιση του πλοίου με διαρροή καυσίμων θα αποτελούσε καταστροφή για τη μοναδική φύση του σημείου», προειδοποιεί η οργάνωση.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: