Κρήτη: Γύπας παραλίγο να πνιγεί στη θάλασσα -Τον έσωσε λουόμενος κα βαπτίστηκε… «Μαθιός»

Κρήτη: Γύπας παραλίγο να πνιγεί στη θάλασσα -Τον έσωσε λουόμενος κα βαπτίστηκε… «Μαθιός»
Advertisement

Χάρη στην ευαισθησία εθελοντών στη Σητεία Κρήτης, διασώθηκε την Παρασκευή, ένας μεγάλος κι επιβλητικός γύπας, ο οποίος βρισκόταν σε απόκρημνη παραλία.

Ο ταλαιπωρημένος γύπας ήταν αδύνατον να ακινητοποιηθεί καθώς ήταν αδύναμος και φοβισμένος και για κακή τύχη των εθελοντών που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, έπεσε στη θάλασσα, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Advertisement

Λουόμενος μετέβη στο σημείο και χωρίς δεύτερη σκέψη έσωσε τον γύπα, προτού αυτός πνιγεί.

Τώρα, ο «Μαθιός», όπως ονομάστηκε ο τυχερός γύπας, βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Το τελευταίο διάστημα οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν «λυγίσει» τους γύπες της Κρήτης, καθώς σε ακόμη δύο περισταστικά άνθρωποι συνέδραμαν και τούς βοήθησαν.

Στη μία περίπτωση ο γύπας προσγειώθηκε στον ΒΟΑΚ, ενώ σε μία άλλη οι λουόμενοι στην περιοχή Τρεις Εκκλησιές χρειάστηκε να βοηθήσουν ακόμα ένα πτηνό.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα ανέφερεται στη σελίδα Sitia on line:

«Προχθές το απόγευμα 28 Ιουλίου ειδοποιηθήκαμε από την Ειρήνη Παθιάκη (μέλος της ομάδας μας Εθελοντες προστασίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα Σητείας), για ένα Όρνιο Gyps fulvus που βρισκόταν σε απόκρημνη παραλία στην περιοχή του Γούδουρα.

Επειδή νύχτωνε και για να μην βάλουμε σε κίνδυνο το πουλί πήγαμε χθες το πρωί.

Στην περιοχή, μας περίμεναν ο Νίκος Κρουσανιωτάκης Nikos Kroysaniotakis με τη γυναίκα του Μαρία Maria Stella και ο Κωστής Παθιάκης. Τους είχε ειδοποιήσει η Νυφικουλα Σφενδυλακη (επίσης μέλος της Ομάδας μας).

Advertisement

Όλοι μαζί κάναμε 4 προσπάθειες ανεπιτυχείς χωρίς να καταφέρουμε να πιάσουμε το αδύναμο και ταλαιπωρημένο Όρνιο.

Αλλά αυτό που μας φόβιζε τελικά έγινε! Έπεσε στη θάλασσα! Αλλά έπεσε και σε ΑΝΘΡΩΠΟ!

Ο Μαθιός Πετρουλάκης Maria Loukaki Matheos Petroulakis που βρισκόταν στην παραλία, βλέποντας το πουλί να πνίγεται, χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε και κατάφερε να το βγάλει έξω σώο.

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη και αυθόρμητα τον χειροκροτήσαμε.

Advertisement

Όσοι παρακολουθούσαν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι ακριβώς είχε γίνει, μιας και δεν είναι και συνηθισμένο εκεί που είσαι ξαπλωμένος στην παραλία να πέφτει από τον ουρανό ένα Όρνιο με άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα.

Μετά αναλάβαμε εμείς. Τον ξεπλύναμε πολύ καλά με γλυκό νερό και να του δώσουμε ισοτονικό διάλυμα για να ενυδατωθεί.

Αφού τον ελέγξαμε για παράσιτα και τραύματα και ησυχάσαμε , βαφτίστηκε επί τόπου ΜΑΘΙΟΣ!

ΥΓ. 1

Τι γίνεται αυτή την περίοδο με τα Όρνια ή Καναβούς που λανθασμένα ονομάζονται Γυπαετοί ενώ είναι 2 διαφορετικά είδη Γύπα.

Advertisement

Αυτά τα πουλιά γεννήθηκαν Γενάρη ή Φλεβάρη. Είναι ανώριμα και δεν κατάφεραν έως τώρα να ενταχθούν σε κάποιο κοπάδι με αποτέλεσμα να ‘’πέφτουν’’ παντού. Σε θερμοκήπια, ταράτσες, αυλές , παραλίες.

Αν δεν τα πάρουμε κινδυνεύουν από τραυματισμούς, ασιτία , κλπ.

Έτσι λοιπόν ο Μαθιός θα φιλοξενηθεί σε ασφαλές σημείο για τους επόμενους 4-5 μήνες και στη συνέχεια θα αφεθεί στο φυσικό του περιβάλλον».

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: