Σάλος και καρατομήσεις για την «πιο αργή σπρίντερ», που έμεινε πίσω 10 δευτερόλεπτα στο 100άρι [βίντεο]

Σάλος και καρατομήσεις για την «πιο αργή σπρίντερ», που έμεινε πίσω 10 δευτερόλεπτα στο 100άρι [βίντεο]
Advertisement

Πόσο αργά μπορεί να τερματίσει μια σπρίντερ χωρίς να προκαλέσει σκάνδαλο;

Την απάντηση έδωσε η ντροπιαστική εμφάνιση μιας αθλήτριας από τη Σομαλία, που πέρασε τελευταία τη γραμμή τερματισμού σε αγώνα 100 μ. στην Κίνα, πυροδοτώντας οργή στην πατρίδα της και καρατομήσεις αξιωματούχων.

Advertisement

Στο βίντεο διακρίνεται η Νάσρο Αμπουκάρ Άλι να τρέχει στο τέταρτο κουλουάρ του πρώτου γύρου της κούρσας των 100 μέτρων γυναικών στους θερινούς παγκόσμιους πανεπιστημιακούς αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU) στην Κίνα.

Η κοπέλα από τη Σομαλία ξεκινάει πολύ αργά ενώ οι άλλες σπρίντερ αναπτύσσουν ταχύτητα και γρήγορα μένει πολύ πίσω τερματίζοντας σε σε 21,81 δευτερόλεπτα – δηλαδή περίπου δέκα δευτερόλεπτα πίσω από τη νικήτρια.

Η ντροπιαστική εμφάνισή της, που έγινε viral, πυροδότησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Σομαλία και κατηγορίες περί νεποτισμού. «Είναι αποκαρδιωτικό να γίνεσαι μάρτυρας μιας τόσο ανίκανης κυβέρνησης.

Advertisement

Πώς μπόρεσαν να επιλέξουν ένα απροπόνητο κορίτσι για να εκπροσωπήσει τη Σομαλία στο τρέξιμο;» έγραψε στο πρώην Twitter και νυν X, ο Ελχάμ Γκαραάντ. «Είναι πραγματικά σοκαριστικό και αντανακλά άσχημα την εικόνα της χώρα μας διεθνώς».

Η κατακραυγή για το περιστατικό ώθησε το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Σομαλίας να αποπέμψει την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στίβου της χώρας, Χαντίτζο Άντεν Νταχίρ, κατηγορώντας την για «κατάχρηση εξουσίας, νεποτισμό και δυσφήμιση της χώρας» στη διεθνή σκηνή.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η κοπέλα που εκπροσώπησε τη Σομαλία στον αγώνα δεν ήταν αθλήτρια ούτε δρομέας, ενώ όπως μετέδωσε το Associated Press υπήρξαν κατηγορίες ότι η Νάσρο Αμπουκάρ Άλι είναι συγγενής της Νταχίρ, που της έδωσε γι’ αυτό το λόγο την ευκαιρία να τρέξει.

Advertisement

Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μοχάμεντ Μπάρε Μοχάμουντ, ζήτησε συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι το υπουργείο του δεν γνώριζε ότι η 20χρονη επελέγη για να διαγωνιστεί στην κούρσα των 100 μ.

Την Τρίτη, η Ένωση Πανεπιστημίων της Σομαλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν είχε στείλει κανέναν δρομέα στον αγώνα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: