Bvlgari: Την Παραμυθιά, απ’ όπου ξεκίνησε η αυτοκρατορία του οίκου κοσμημάτων, επισκέφθηκε η οικογένεια [εικόνες]

Bvlgari: Την Παραμυθιά, απ’ όπου ξεκίνησε η αυτοκρατορία του οίκου κοσμημάτων, επισκέφθηκε η οικογένεια [εικόνες]
Advertisement

Τον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε η αυτοκρατορία του οίκου κοσμημάτων Bvlgari, την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, επισκέφθηκαν μέλη της οικογένειας.

Ο Nicola Bvlgari και νεότερα μέλη της οικογένειας επισκέφθηκαν το πρώην δημοτικό σχολείο, όπου ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φάνη Μπέλλο για τις εργασίες μετατροπής του σε Κέντρο Τέχνης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, μεγάλο τμήμα του οποίου θα είναι αφιερωμένο στους μεγάλους ευεργέτες της πόλης.

Advertisement
Ο Nicola Bvlgari και νεότερα μέλη της οικογένειας μπροστά από την προτομή του Σωτήρη Βούλγαρη

Τα μέλη της οικογένειας Bvlgari επισκέφθηκαν, επίσης, το πρώτο κατάστημα της αυτοκρατορίας στο ιστορικό κέντρο της Παραμυθιάς, καθώς και τον ιστορικό ναό της Παναγίας της Παραμυθίας.

Μέλη της οικογένειας Bvlgari επισκέφθηκαν την Παραμυθιά

Ο Nicola αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας φωτογραφήθηκαν με χαρά με όλους τους παρευρισκόμενους επίσημους και μη.

Advertisement

Η επίσκεψη της οικογένειας Bvlgari ολοκληρώθηκε με γεύμα σε ταβέρνα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, όπου δόθηκε υπόσχεση για νέα επίσκεψή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

O Nicola Bvlgari

Τα μέλη της οικογένειας Bvlgari μπροστά από το πρώτο κατάστημα του οίκου
Ο Nicola Bvlgari με τον δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη, στον ποταμό Αχέροντα

Η ιστορία του οίκου Bvlgari

Η διαδρομή του οίκου Bvlgari ξεκνά από την Παραμυθιά, ένα μικρό μαγαζάκι σε μια γωνιά του όμορφου χωριού. Η οικογένεια Βούλγαρη πίσω από τον Οίκο Bvlgari.

Ο οίκος Bvlgari λοιπόν, από τους πιο πολυτελείς και καταξιωμένους οίκους παγκοσμίως, συνώνυμος με την κομψότητα, ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί, σε ένα γωνιακό στενάκι της Παραμυθιάς.

Ο δημιουργός του κολοσσού ήταν ο Σωτήρης Βούλγαρης με καταγωγή από ένα μικρό χωριό των Τζουμέρκων, τους Καλαρρύτες.

Advertisement

Το πρώτο μαγαζί του Bvlgari στην Παραμυθιά

Σε ένα γωνιακό δρόμο, στη γειτονιά της Παραμυθιάς, ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με κοσμήματα. Ο ίδιος είχε μυηθεί στην τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας από τον παππού του Κωνσταντίνο και πριν ξεκινήσει να δημιουργεί κοσμήματα κατασκεύαζε πρώτα ζώνες, στην συνέχεια σκουλαρίκια, θήκες για σπαθιά και κουμπιά από ασήμι.

Το 1878, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάψουν την Παραμυθιά και να την χτίσουν ξανά από την αρχή.

Όπως ήταν φυσικό το μικρό κατάστημα του Σωτήρη Βούλγαρη έπαθε πολλές ζημιές, ξανά και ξανά, από τους Τούρκους με αποτέλεσμα ο Σωτήρης Βούλγαρης να αφήσει το κατάστημα και το σπίτι του που βρισκόταν στον πάνω όροφο και να φύγει από την Παραμυθιά.

Advertisement

Περπατώντας στην οδό Στρατηγού Βλάσση, μέσα σε ένα μικρό κεντρικό δρομάκι, πολύ κοντά στην αγορά, στέκεται ακόμα το διώροφο κτίριο που ο Σωτήρης Βούλγαρης άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Ο χρόνος είναι σαν να έχει σταματήσει σε εκείνα τα χρόνια.

«Το πρώτο του μαγαζί άνοιξε εδώ στη Παραμυθιά. Στον κάτω όροφο ήταν το μαγαζί και πάνω έμενε η οικογένεια. Δύο φορές κάηκε το μαγαζί από τους Τούρκους και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να το κλείσουν και να φύγουν. Αρχικά πήγαν στην Κέρκυρα και αργότερα στην Ιταλία. Δυστυχώς, το κτίριο έχει μείνει έτσι δεν έχει φτιαχτεί» αναφέρει στο iefimerida.gr ο ιδιοκτήτης του διπλανού μαγαζιού.

«Ο Σωτήρης Βούλγαρης ήρθε από τους Καλαρρύτες, πάνω από τα Τζουμέρκα και εδώ ήταν πλανόδιος πωλητής μέχρι που άνοιξε το μαγαζί του. Του το έκαψαν δύο φορές οι Τούρκοι κι έφυγε από την Παραμυθιά.

Advertisement

Όλοι νομίζουν πως είναι από εδώ, πάνω στα Τζουμέρκα γεννήθηκε και εδώ άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Έφυγε για μια καλύτερη τύχη, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του» σχολιάζει στο iefimerida.gr κάτοικος της Παραμυθιάς.

Το σχολείο Bvlgari στη Παραμυθιά

Ο Σωτήρης Βούλγαρης μπορεί να έφυγε νωρίς από την Παραμυθιά, όμως όταν κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο των κοσμημάτων, δεν ξέχασε ποτέ το τόπο που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Μάλιστα, φρόντισε να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το χωριό της Θεσπρωτίας στα παιδιά του και εκείνα στα δικά τους. Μάλιστα, η εγγονή του Σωτήρη Βούλγαρη, Άννα, η οποία πέθανε πριν ενάμισι περίπου χρόνου σε μεγάλη ηλικία, επισκεπτόταν τακτικά τον τόπο.

Advertisement

Η Άννα Βούλγαρη μιλούσε άπταιστα ελληνικά, ήταν πολύ απλή και δίπλα στους κατοίκους της Παραμυθιάς. Ακόμα και στην τελευταία συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ήταν μια ευγενέστατη και φιλόξενη οικοδέσποινα.

Αυτό το διάστημα το ιστορικό σχολείο BVLGARI που έγινε με δωρεά του Σωτήρη Βούλγαρη μετατρέπεται σε πολυχώρο Τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο πολυχώρος Bvlgari έχει ως βασικό σκοπό, αφενός να φιλοξενήσει σημαντικές λειτουργίες πολιτισμού και εκπαίδευσης του δήμου και αφετέρου, να «εξιστορεί» στους χώρους του, μύθους και ιστορίες από τη μακραίωνη διαδρομή του ανθρώπου στον Αχέροντα, το Σούλι και την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς.

Advertisement
Το σχολείο μετατρέπεται σε πολυχώρο Τέχνης και πολιτισμού

Αξίζει να αναφέρουμε πως η αλλαγή χρήσης του εμβληματικού κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Παραμυθιάς, έγινε με την συγκατάθεση της οικογένειας.

Η ιστορία του Bvlgari από την Ήπειρο στην Ιταλία

Μετά την Παραμυθιά ο Σωτήρης Βούλγαρης πήγε προσωρινά στην Κέρκυρα όπου άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο ισόγειο του σπιτιού τους και συνέχισαν να φτιάχνουν κοσμήματα και όχι μόνο.

Μέχρι που ο Σωτήριος Βούλγαρης συνάντησε στο νησί τον Δημήτριο Κρέμο, έναν Μακεδόνα αργυροχόο, ο οποίος στην συνέχεια έμελλε να γίνει συνεργάτης του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάλαβαν πως η Κέρκυρα δεν τους χωρούσε και τους δημιουργήθηκε η επιθυμία να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Advertisement

Πρώτος τους σταθμός στη γειτονική χώρα ήταν η πόλη Μπρίντιζι και εν συνεχεία η Νάπολη όπου και άνοιξαν ένα πολύ μικρό κατάστημα στην Piazza dei Martiri το φθινόπωρο του 1880. Στην Νάπολη δεν κάθισαν πολύ, καθώς και εκεί το κατάστημά τους λεηλατήθηκε ουκ ολίγες φορές με αποτέλεσμα το 1881 να πάνε στη Ρώμη.

Εκεί η τύχη ήταν με το μέρους τους, καθώς ένας Ιταλός, πωλητής ελληνικών σφουγγαριών, ονόματι Καντίνις, τους πρόσφερε μία μικρή γωνιά του καταστήματός του στην οδό Via Sistina, ώστε να εκθέσουν τις δημιουργίες τους.

Οι διαφωνίες των δύο συνεργατών δεν άργησαν να δημιουργήσουν τριγμούς στη σχέσης τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας τους.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση ανοίγοντας ένα μαγαζί που πουλούσε γούρια και κοσμήματα. Οι δημιουργίες του ταίριαξαν στην αισθητική των Ιταλών και η καριέρα του ήταν πλέον θέμα χρόνου να εκτοξευθεί. Όπως και φυσικά έγινε.

Advertisement

Ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, εννιά χρόνια μετά, αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από το όνομα του καταστήματος του Σωτήρη Βούλγαρη, το Οld Curiosity Shop, το οποίο ομόρφαινε το ισόγειο του τότε ξενοδοχείου Palazzo Lepri.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες εντυπωσιάστηκαν από τις κομψές δημιουργίες του με αποτέλεσμα μέχρι το 1897 ο Έλληνας κοσμηματοπώλης να ανοίξει ακόμα 4 καταστήματα.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης έφυγε από τη ζωή το 1932 και την σκυτάλη πήραν τα δύο του παιδιά, τα οποία δημιούργησαν την εικόνα που έχει σήμερα ο οίκος, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στιλ με επιρροές από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: