Larry Ellison: Το παιδί αγνώστου πατρός που έγινε δισεκατομμυριούχος

Larry Ellison: Το παιδί αγνώστου πατρός που έγινε δισεκατομμυριούχος
Advertisement

Στις 17 Αυγούστου 1944 γεννιέται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης ο Larry Ellison.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τίποτα δεν προμήνυε ότι ο μετέπειτα ιδρυτής της Oracle θα γινόταν ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος της γης, με μία περιουσία που προσεγγίζει αυτή τη στιγμή τα 150 δισ. δολάρια.

Advertisement

Η μητέρα του, Florence Spellman ήταν 19 ετών όταν γέννησε το αγνώστου πατρός παιδί της. Όταν  σε ηλικία 9 μηνών το μωρό της έπαθε πνευμονία, εκείνη τον έστειλε στο Σικάγο, για να ζήσει με την θεία και τον θείο της, τους Lillian και Louis Ellison.

Ο θετός πατέρας του ήταν ένας μετανάστης από τη Ρωσία, που πέρασε από το Ellis Island και αντάλλαξε το ρωσικό του επίθετο με το πιο «εύκολο» Ellison.

Ο Larry Ellison είχε μία δύσκολη σχέση με τον θετό του πατέρα, ο οποίος συνήθιζε να του λέει ότι θα γίνει ένα τίποτα. Αντίθετα, αγαπούσε τόσο τη θετή του μητέρα ώστε όταν εκείνη πέθανε, το 1964, αυτός εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο.

Advertisement

Τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποίησε όλες του τις οικονομίες για να αγοράσει ένα τιρκουάζ κάμπριο Thunderbird του 1964, ανακοινώνοντας στον πατέρα του ότι σκόπευε να οδηγήσει ως την Καλιφόρνια και να εγκατασταθεί εκεί.

Ο Louis του είπε ότι δεν θα τα έβγαζε πέρα μόνος του, όμως εκείνος δεν τον άκουσε και έτσι έφτασε στο Μπέρκλεϊ με λίγα χρήματα που μετά βίας του έφταναν για φαγητό και για βενζίνη.

Έχοντας αποκτήσει κάποιες γνώσεις προγραμματισμού, έπιασε δουλειά ως τεχνικός υπολογιστών σε ένα κατάστημα τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο.

Advertisement

Αφότου άλλαξε διάφορες δουλειές, το 1973, όταν δούλευε για την εταιρεία ηλεκτρονικών Ampex, γνώρισε τον προγραμματιστή Ed Oates και τον προϊστάμενό του Bob Miner.

Το 1977, ο Ellison μαζί με τους Miner και Oates ίδρυσαν την Software Development Laboratories (SDL), μια εταιρεία που αναλάμβανε έργα προγραμματισμού για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων.

Σύντομα είδε μια ευκαιρία στον χώρο των database και επεκτάθηκε σε αυτό τον τομέα, αφότου έκλεισε συμβόλαιο για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για λογαριασμό της CIA.

Advertisement

Το 1979, η εταιρεία τους κυκλοφόρησε το πρόγραμμα database Oracle και το 1982 μετονομάστηκε σε Oracle Systems Corporation (και αργότερα Oracle Corporation).

Η εταιρεία αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986 και έγινε η μεγαλύτερη του κόσμου στη διαχείριση βάσεων δεδομένων ένα χρόνο αργότερα.

Όμως το 1990, η Oracle βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όταν εσωτερικός έλεγχος διαπίστωσε ότι είχε «φουσκώσει» τα έσοδά της. Η μετοχή της βυθίστηκε θεαματικά και ο Ellison αναγκάστηκε να κάνει μαζικές απολύσεις. Έτσι, έως τα τέλη του 1992, η εταιρεία ήταν και πάλι υγιής.

Advertisement

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ellison έγινε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Silicon Valley. Ο ίδιος άνθρωπος που προκαλούσε τον θαυμασμό για την εντυπωσιακή επιτυχία του, γινόταν συχνά το αντικείμενο επικριτικών σχολίων για τις αδίστακτες τακτικές του στον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αλόγιστες δαπάνες του.

Απέκτησε τη φήμη του playboy, ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα, ιδρύοντας την ομάδα που κέρδισε το America’s Cup το 2010, ενώ δύο χρόνια αργότερα, αγόρασε το 98% της γης του νησιού Λανάι, στη Χαβάη.

Το 2014 αποχώρησε από τη θέση του CEΟ της Oracle αν και συνεχίζει να ασχολείται με την εταιρεία. Εδώ και δύο χρόνια, ζει μόνιμα στο Λανάι.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: