Ο Έλληνας γιατρός που έκανε τους Άγγλους να υποκλιθούν στο μεγαλείο του: Του δίνουν το βραβείο «καλού πολίτη»

Ο Έλληνας γιατρός που έκανε τους Άγγλους να υποκλιθούν στο μεγαλείο του: Του δίνουν το βραβείο «καλού πολίτη»
Advertisement

Ένας Έλληνας γιατρός ετοιμάζεται να παραλάβει το βραβείο «καλού πολίτη» στην Αγγλία, ως ένδειξη επιβράβευσης για μια ηρωική πράξη του πριν από έναν χρόνο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Παντελής Τσαντάνης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Στην πόλη του σπούδασε ιατρική ως το 2010.

Advertisement

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ακολούθησε η εγγραφή του στον Γενικό Ιατρικό Σύλλογο του Ηνωμένου Βασιλείου όπου και ξεκίνησε την ειδικότητά μου.

Ύστερα από συνεχή εργασία και εκπαίδευση τόσο σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Cambdrige, Liverpool, Birmingham και Stoke-on-Trent) όσο και σε Γενικά Νοσοκομεία, έλαβε τον Τίτλο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το 2019.

Απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Χειρουργική Άνω Άκρου και ολοκλήρωσα διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα υπερεξειδίκευσης στην Χειρουργική ώμου, αγκώνα και άκρας χείρας.

Advertisement

Ο Παντελής Τσαντάνης, ο οποίος τελευταία 13 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία θα παραλάβει το βραβείο «καλού πολίτη» από την αστυνομία του West Midlands, λόγω του επαγγελματισμού και του ήθους που επέδειξε έπειτα από ένα τροχαίο μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του.

Ο Έλληνας γιατρός προσφέρθηκε αμέσως να βοηθήσει τον αναβάτη που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι από τη σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με το αυτοκίνητο, καθώς το ασθενοφόρο αργούσε. «Με ενημέρωσαν οι αστυνομικοί ότι το ασθενοφόρο ήταν καθ΄οδόν, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως ο αναβάτης χρειαζόταν πρώτες βοήθειες», ανέφερε αρχικά.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο 3-4 λεπτά μετά το ατύχημα, ωστόσο το ασθενοφόρο αργούσε και έτσι ο Παντελής αποφάσισε να μεταφέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο τον τραυματία.

Του είχε φτιάξει έναν αυτοσχέδιο νάρθηκα για να του κρατήσει το πόδι. «Ήταν σημαντικό να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για να βεβαιωθούμε ότι θα ήταν ασφαλής», πρόσθεσε ο γιατρός.

Advertisement

Και συνέχισε: «Η αστυνομία ήταν εκεί και έκανε ότι μπορούσε. Στο τέλος συμφωνήσαμε να τον μεταφέρω εγώ στο νοσοκομείο με το δικό μου αυτοκίνητο. Είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες». Μετά την μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο, ο Παντελής επέστρεψε στο σπίτι για να ξεκουραστεί πριν την επόμενη βάρδιά του.

Ο αναβάτης είχε σπάσει το γόνατό του, αλλά μετά από επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα γιατρό, τον διαβεβαίωσε ότι η ανάρρωσή του προχωρούσε καλά. Έναν χρόνο μετά ο Παντελής έλαβε ένα μέιλ.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν spam επειδή το μήνυμα έκανε λόγο για κάποιο βραβείο. Μετά κατάλαβα ότι ήταν από την αστυνομία, καθώς υπήρχαν πολλές πληροφορίες. Νιώθω περήφανος που παίρνω αυτό το βραβείο. Έκανα το καθήκον μου», πρόσθεσε ο ήρωας γιατρός.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: