Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστών δεν αφορά μόνο στους τρεις, αλλά έναν «ευρύτερο κύκλο προσώπων»

Ελεγκτικό Συνέδριο: Η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστών δεν αφορά μόνο στους τρεις, αλλά έναν «ευρύτερο κύκλο προσώπων»
Advertisement

Μία μεγάλη συζήτηση άνοιξε η πρόσφατη απόφαση (σ.σ. της 4ης Οκτωβρίου) της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι δικαστές και οι περικοπείσες συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Οι συντάξεις των απόμαχων δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει πλέον να προσδιοριστούν σε επίπεδα άνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70%-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

«Αναγνωρίζοντας» ακριβώς αυτό το πρόβλημα της επιβάρυνσης που θα προκύψει για τα κρατικά ταμεία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έσπευσε σήμερα να «προλάβει» τις εξελίξεις, προαναγγέλλοντας την ανάληψη, από την κυβέρνηση, νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία ως βασικό της άξονα «θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Η επισήμανση αυτή, ωστόσο, από τον κ. Χατζηδάκη, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα υποστήριζε τις προηγούμενες 48 ώρες η κυβέρνηση.

Advertisement

Και αυτό, καθώς κυβερνητικά στελέχη είχαν επιδοθεί σε μία επιχειρηματολογία ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς η απόφαση αφορούσε τρία πρόσωπα που προσέφυγαν: Τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου και τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικόλαο Αγγελάρα.

«Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης» έλεγε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμιζε ότι «δεν θα εφαρμοστεί για όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά».

Τι άλλαξε, ωστόσο, σήμερα Παρασκευή, «υποχρεώνοντας» τον Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η συνετή δημοσιονομική πορεία της χώρας;

Το σημείο καμπής ήταν η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή.

Advertisement

Σε αυτήν ξεκαθαρίζεται πως η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012, είναι πιλοτική -δεν αφορά, δηλαδή, μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.

«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων» τονίζει συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο στη σχετική ανακοίνωση, «αδειάζοντας», στην ουσία, την κυβέρνηση και «αναγκάζοντας» τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να… σπεύσει να προλάβει, νομοθετικά, τις εξελίξεις.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: