Αυτούς τους μύθους για την ερωτική επαφή, οι ειδικοί θα ήθελαν να τους εξαφανίσουν

Αυτούς τους μύθους για την ερωτική επαφή, οι ειδικοί θα ήθελαν να τους εξαφανίσουν
Advertisement

Πολλοί είναι οι ενήλικες που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις ερωτικές επαφές, ακόμη και με τους παρτενέρ τους; Το αποτέλεσμα; Παραπληροφόρηση και μύθοι, που μόνο καλό δεν κάνουν.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι» για τις ερωτικές επαφές, «που μπορούν να κάνουν ζημιά», επισημαίνει η Λόρι Μιντζ, επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Advertisement

Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι για το σεξ που κάνουν ζημιά; Οι New York Times μίλησαν με sex therapists και ερευνητές, ζητώντας τους να αναφέρουν μια ευρέως διαδεδομένη- αλλά λανθασμένη- αντίληψη για τις ερωτικές επαφές, που θα ήθελαν να εξαφανιστεί.

1ος μύθος: Όλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα

Παραδόξως, αυτόν τον μύθο τον πιστεύουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, λέει η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του κέντρου σεξουαλικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι το κάνουν», κάτι που τους ωθεί να ξεκινήσουν τις ερωτικές επαφές, παρότι μπορεί να μην είναι έτοιμοι.

Advertisement

Από την άλλοι, οι μεγαλύτεροι ενήλικες νιώθουν άσχημα και σαν να είναι οι μόνοι που περνούν μια περίοδο «ξηρασίας», επειδή απλά η επιθυμία έχει τα φυσιολογικά πάνω και κάτω της.

«Συνήθως, ένας στους τρεις δεν είχε σεξουαλικό παρτενέρ τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί η δρ. Χέρμπενικ, σημειώνοντας ότι έρευνες που έχει κάνει δείχνουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, για λόγους που δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητοί.

2ος μύθος: Ερωτική επαφή σημαίνει διείσδυση

Οι sex therapists συχνά επισημαίνουν πως οι άνθρωποι «κολλάνε» με συγκεκριμένα «σενάρια» για τη σεξουαλική επαφή ή την ιδέα ότι θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο: λίγα προκαταρκτικά και συνουσία.

Advertisement

Όμως, λέει ο Ίαν Κέρνερ δεν πρέπει να ορίζουμε την ερωτική επαφή ως μία μοναδική συμπεριφορά. Αυτός ο στενόμυαλος τρόπος σκέψης, επισημαίνει ο sex therapist, έχει συμβάλει στο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετερόφυλων ανδρών ήρθαν σε οργασμό κάθε φορά που έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 33%.

Αντί να προχωρήσει με βιασύνη στη διείσδυση, οι δύο παρτενέρ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στη σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, συμβουλεύει ο δρ. Κέρνερ.

Advertisement

«Στις περισσότερες ταινίες οι γυναίκες έχουν αυτούς τους γρήγορους και απίστευτους οργασμούς από τη διείσδυση και τα προκαταρκτικά απλά οδηγούν σε αυτή. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό είναι πραγματικά επιζήμιο και ψευδές», επισημαίνει η δρ. Μιντζ. Μιλώντας με χιλιάδες γυναίκες για βιβλίο της, διαπίστωσε ότι μόλις το 4%- ή και λιγότερο- δηλώνουν ότι έρχονται σε οργασμό μόνο με διείσδυση.

Πολλοί άνθρωποι αντλούν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση για παράδειγμα από το στοματικό σεξ, ή ακόμη και απλά από τη σωματική επαφή, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Λεξ Μπράουν- Τζέιμς, η οποία είναι sex therapist.

3ος μύθος: Ο κόλπος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται λιπαντικό

Αν και η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει συχνότερα μεγαλύτερες γυναίκες, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Κάτι που έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή τους, επισημαίνει η δρ. Χέρμπενικ.

Advertisement

Εκτιμάται ότι το 17% των γυναικών ηλικίας 18-50 ετών αναφέρουν ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50% μετά την εμμηνόπαυση.

Επίσης, σημειώνει η δρ. Χέρμπενικ, αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που θηλάζουν ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών.

4ος μύθος: Είναι φυσιολογικό το σεξ να προκαλεί πόνο

Είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι δεν είναι φυσιολογικό να πονά κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, τονίζουν οι ειδικοί.

Advertisement

Εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών πονούν στο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές ή σε τραυματισμό.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή μετά από αυτή είναι σημάδι καλού σεξ, παρατηρεί η ερευνήτρια Σεμέκα Θορπ.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες, καθώς και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ειδικοί όποιος βιώνει πόνο στην ερωτική επαφή, να επισκεφθεί γιατρό.

Advertisement

5ος μύθος: Οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες

Οι διαφορές σε ό,τι αφορά στην επιθυμία είναι το Νο1 ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ως sex therapist ο δρ. Κέρνερ. Και όχι, δεν είναι πάντα ο άνδρας εκείνος που έχει περισσότερη επιθυμία για ερωτική επαφή, τονίζει.

Όμως, επειδή υπάρχει αυτός ο μύθος, οι άνδρες συχνά ντρέπονται αν δεν νιώθουν σεξουαλική επιθυμία και είναι αντιμέτωποι με πίεση να κάνουν πάντα την πρώτη κίνηση.

Είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ ή ότι οι άνδρες πάντα θέλουν, επεσήμανε ο sex therapist δρ. Μπράουν- Τζέιμς. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ερωτική επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έχουν παρόμοιες διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα.

Advertisement

6ος μύθος: Η επιθυμία πρέπει να είναι αυθόρμητη

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη- ότι θες ξαφνικά να κάνεις σεξ- και εκείνη που προκαλείται ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα, για παράδειγμα ένα άγγιγμα.

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία- που πολλοί νιώθουν στην αρχή της σχέσης- είναι για κάποιο λόγο καλύτερη. Όμως, η ψυχολόγος Λόρι Μπρότο επισημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει κάποιος να κάνει σεξ χωρίς την αυθόρμητη επιθυμία, αρκεί να υπάρχει προθυμία και συναίνεση.

Το παρομοιάζει με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όταν δεν έχεις κέφι για κάτι τέτοιο. «Οι ενδορφίνες αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις υπέροχα και μετά είσαι ευγνώμων που πήγες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: