5 απλά βήματα για να μπλοκάρεις την παρακολούθησή σου από το Instagram

5 απλά βήματα για να μπλοκάρεις την παρακολούθησή σου από το Instagram
Advertisement

Το τίμημα που πληρώνουμε πολλοί από εμάς σε αντάλλαγμα για τη χρήση των εφαρμογών κοινωνικών μέσων και των περισσότερων ιστότοπων είναι η έλλειψη απορρήτου για τα δεδομένα μας.

Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένοι ιστότοποι και εφαρμογές που μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε ιδιωτικά.

Advertisement

Ωστόσο, για τις περισσότερες δωρεάν εφαρμογές και ιστότοπους, η πώληση των δεδομένων μας σε τρίτες εταιρείες είναι ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή ή ο ιστότοπος παραμένει αρκετά κερδοφόρος ώστε να παραμένει δωρεάν για το κοινό.

Το Meta σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μια πρόσφατη ανακοίνωση διαφημίζει μερικά επιπλέον στοιχεία ελέγχου στην ενότητα Κέντρο λογαριασμών του Facebook, του Instagram και του Messenger που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν περισσότερο απόρρητο.

Ορισμένες λειτουργίες δεν σχετίζονται με το απόρρητο, όπως η λήψη φωτογραφιών που έχουμε ανεβάσει στο Facebook και το Instagram ή η μεταφορά των φωτογραφιών και των βίντεό μας στο Instagram σε άλλες υπηρεσίες.

Advertisement

Σύμφωνα με το Laptop, μια νέα ρύθμιση, ωστόσο, μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες που στέλνουν άλλες επιχειρήσεις συνδέονται με τους λογαριασμούς μας στο Facebook και στο Instagram.

Μπορούμε να δούμε ποιες επιχειρήσεις μοιράζονται αυτήν τη στιγμή δεδομένα με το Meta, να διαγράψουμε όλα τα προηγούμενα δεδομένα και ακόμη και να αποτρέψουμε τη μελλοντική παρακολούθηση δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το Instagram παρακολουθεί τη δραστηριότητά μας στον ιστό με κάποιο τρόπο.

Advertisement

Μέχρι τώρα, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τα «στραβά μάτια» όταν βλέπαμε μια διαφήμιση Instagram για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Αυτή η νέα ρύθμιση από το Meta μας επιτρέπει έναν μικρό επιπλέον έλεγχο στα δεδομένα περιήγησής μας. Η λειτουργία εξακολουθεί να διατίθεται σε όλους, αλλά ας δούμε πώς μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στη ρύθμιση αυτή.

1. Άνοιξε την εφαρμογή Instagram και πάτησε την εικόνα του προφίλ σου στην κάτω δεξιά γωνία.

2. Από το προφίλ σου στο Instagram, πάτησε στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην επάνω δεξιά γωνία και επίλεξε «Ρυθμίσεις και απόρρητο» στο επάνω μέρος του αναδυόμενου μενού.

Advertisement

3. Επίλεξε «Κέντρο λογαριασμών», το οποίο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή μενού στην οθόνη.

4. Επίλεξε «Οι πληροφορίες και τα δικαιώματα» και στη συνέχεια, η «Δραστηριότητά σας εκτός των τεχνολογιών Meta».

5. Μόλις φτάσεις εκεί έχεις μερικές επιλογές. Μπορείς να πατήσεις «Πρόσφατη δραστηριότητα» για να δεις ποιες εφαρμογές στέλνουν πληροφορίες στο Meta, «Αποσύνδεση συγκεκριμένης δραστηριότητας» για να σταματήσεις την αποστολή δεδομένων από συγκεκριμένες εφαρμογές, «Αποσύνδεση προηγούμενης δραστηριότητας» για διαγραφή όλων των δεδομένων που είχαν σταλεί προηγουμένως στο Instagram και «Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας» για να σταματήσεις τις επιχειρήσεις να στέλνουν δεδομένα στο το μέλλον.

Εάν επιλέξεις «Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας» και, στη συνέχεια, επιλέξεις «Αποσύνδεση μελλοντικής δραστηριότητας», η εφαρμογή θα διαγράψει και την προηγούμενη δραστηριότητά σου. Κάτω από αυτήν την επιλογή λέει: «Θα αποσυνδέσουμε τις πληροφορίες που μας στέλνουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους».

Advertisement

Όταν χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής προγράμματος περιήγησης του τηλεφώνου σου, το Lifehacker εξηγεί ότι: «οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις πλατφόρμες συλλέγουν τα δεδομένα σας».

Αυτά τα δεδομένα μπορούν και συχνά πωλούνται στο Meta και συνδέονται με το προφίλ σου στο Instagram, ώστε να βλέπεις εξατομικευμένες διαφημίσεις στις οποίες είναι πιο πιθανό να κάνεις κλικ.

Σε κάποια άτομα αρέσει αυτή η εξατομικευμένη εμπειρία, αλλά είναι μια έξυπνη ιδέα να πάρεις πίσω το απόρρητο της περιήγησής σου όποτε έχεις την ευκαιρία.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: